Cemaati olmayan iki Alevi köyüne iki imam atandı. İmamlar maaşa kavuştu ama cemaat bulamadı...
ANKARA/ Tunceli’nin Hozat ilçesi Uzundal ve Yenidoğdu alevi köylerinde bir tek sünni yurttaş bulunmamasına karşın, bu köylere iki imam kadrosu verildi ve iki imam ataması yapıldı. Kadroları köylerde görülen imamlar maaşlarına kavuştu. Ancak, köyde yapacak işleri olmadığı için köylere uğramadılar. İmamlardan biri il müftülüğünde diğeri ise ilçe müftülüğünde geçici görevlendirmeye alındı.
BAŞKA YERE KAYDIRILDILAR
DTP Tunceli milletvekili Şerafettin Halis, bu ilginç atamaları yazılı bir soru önergesi ile Diyanet İşleri Başkanlığı’na sordu. Başkanlık yanıtında atamalar doğrulandı. Yanıtta; “Tunceli ili Hozat ilçesi Uzundal Köyü Camii imam-hatip kadrosuna Akif Buşkun’un, aynı ilçe Yenidoğdu Köyü Camii imam-hatip kadrosuna da rahim Toprak’ın ataması yapılmış, ilgililer görevlerine başlamışlardır. Ancak mahallinde görülen ihtiyaç üzerine imam-hatip Akif Buşkun Valilik oluru ile il müftülüğünde, rahmi toprak ise kaymakamlık oluru ile Hozat ilçe müftülüğünde geçici olarak görevlendirilmiştir” denildi.
PARALAR BÜTÇEDEN
Başkanlık yanıtında bu imamların maaşları ve tüm özlük haklarının başka yerde görevlendirilmeleri halinde dahi, atandıkları ve kadrolarının bulunduğu il ve ilçe müftülüklerince, yani Diyanet bütçesinden ödendiği de belirtildi.
MEZHEP-MEŞREP AYRIMI YOK
Halis’in soru önergesi ile cami cemaatlerinin mezheplerine ilişkin istatistiksel bilgi isteğine ise şu yanıt verildi:
“Yasa ve kanunların öngördüğü çerçevede ve laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek, “toplumu din konusunda aydınlatma” görevini yerine getiren Diyanet İşleri Başkanlığı, hizmetlerini vatandaşlık esasına göre yürütmekte, vatandaşlar arasında da mezhep, meşrep vb. herhangi bir ayırım yapmamaktadır. Kadro imkanları ölçüsünde mahallinden gelen kadro taleplerini karşılamaya çalışan Başkanlığımızda, ne personelin ne de camii cemaatlerinin mezhebi, meşrebi vb. hususlarda istatistiki bir bilgi bulunmamaktadır.
12 Nisan 2008 Cumartesi
İNTERNETHABER-ÖZEL / ZÜBEYİR KINDIRA
İmam atamasında mezhebe bakılıyor mu?
DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis'in, Alevi köylerine neden Sünni imam atandığına ilişkin soru önergesine cevap veren Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Halis'e şöyle cevap verdi:
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, imam-hatiplerin atanmasında, atanacak imamın veya cemaatin mezhebine bakılmadığını bildirdi.
DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis'in, Alevi köylerine neden Sünni imam atandığına ilişkin soru önergesine, Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu adına cevap veren Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Diyanet'in cami yeri tespit etmek, yaptırmak ve onarmak gibi bir görevi bulunmadığını vurguladı. Türkiye'de camilerin vatandaşların katkısıyla yapıldığını, Diyanetin görevinin ise cami yapıldıktan sonra başladığını dile getiren Bardakoğlu, "Bu noktadan sonra başkanlığımızın görevi, inşaası tamamlanmış camilerin ibadete açılış belgesini vermek, din hizmetlerinin sunulmasını sağlamak amacıyla kadro taleplerini karşılamak, camileri yönetmek ve denetlemektir" dedi.
İlk defa göreve başlayacak imam-hatiplerin yerleştirme işleminin ÖSYM tarafından adayların tercihlerine göre yapıldığını, atamalarının ise yerelden gelen talepler doğrultusunda Diyanet tarafından yapıldığını dile getiren Ali Bardakoğlu, "Başkanlığımızın bütün atamaları, yasa ve kanunlar çerçevesinde hazırlanan mevzuat hükümlerine göre yapılmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde yapılan imam-hatip atamaları da bu kurala tabii olup, mevzuatta aranan gerekli şartları taşıyan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, mezhep, meşrep, düşünüş gibi başka herhangi bir kriter dikkate alınmaksızın imam-hatip olarak atanabilmektedir" şeklinde konuştu.
Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, hizmetlerini vatandaşlık esasına göre yürütmekte olduğunu, vatandaşlar arasında da mezhep, meşrep gibi herhangi bir ayrım yapmadığını ifade etti. Bardakoğlu, şöyle dedi: "Kadro imkanları ölçüsünde mahallinden gelen kadro taleplerini karşılamaya çalışan Başkanlığımızda, ne personelin ne de camii cemaatlerinin mezhebi, meşrebi gibi hususlarda istatistiki bir bilgi bulunmamaktadır."
Cihan - HABER7 - 13 Nisan 2008
Diyanet'ten ilginç atama
İki Alevi köyüne atanan imamlar, daha sonra müftülükte görevlendirildi
Konuyu TBMM gündemine getiren DTP'li Şerafettin Halis, 'kadroları köyde görünen imamların nerede olduğunu' sordu. Diyanet İşleri atamayı doğruladı.
ANKARA - Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Tunceli'nin Hozat ilçesine bağlı iki Alevi köyüne atadığı imamları, müftülükte görevlendirdiği ortaya çıktı. İmamların, tamamı Alevi olan köylerde "cemaatsiz" kalınca müftülüğe çekildiği belirtilirken, Diyanet, "mahallinde görülen ihtiyaç üzerine" imamların müftülükte geçici olarak görevlendirildiğini açıkladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, Tunceli-Hozat'a bağlı iki Alevi köyüne imam ataması tartışma yarattı. Kendisi de Alevi olan DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis , konuyu soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Hozat'a bağlı Uzundal ve Yenidoğdu köylerinde tek bir Sünni yurttaş bulunmadığı halde iki cami imamı atandığını belirterek, "Kadroları köylerde görünen imamların kendileri neredeler? Bu imamlar maaşlarını nereden ve kimden alıyorlar? Bugüne kadar Türkiye genelinde Alevi köylerine atanan kadrolu imam sayısı ne kadar? Bugüne kadar Türkiye genelinde Alevi köylerine atanan kadrolu Sünni imam sayısı ne kadardır?" sorularını yöneltti.
Diyanet'ten soru önergesine gelen yanıtta ise Başkanlığın görevleri arasında cami yapmanın bulunmadığı, camilerin yurttaşlar ya da dernekler tarafından yapıldığı belirtilerek "Başkanlığımızın görevi, inşası tamamlanmış camilerin ibadete açılış beratlarını vermek, din hizmeti sunulmasını sağlamak amacı ile kadro taleplerini karşılamak, camileri yönetmek ve denetlemektir" denildi.
Laiklik vurgusu
Diyanetin yanıtında Tunceli Hozat'a bağlı Uzundal köyü cami imam-hatip kadrosuna Akif Buşkun' un, Yenidoğdu köyü camisine de Rahim Toprak' ın atandığı; ancak, "mahallinde görülen ihtiyaç üzerine" Buşkun'un il müftülüğünde, Toprak'ın da Hozat ilçe müftülüğünde geçici görevle görevlendirildiği belirtilerek şu görüşlere yer verildi:
"Başkanlığımıza ait taşra teşkilatı kadro cetvelinde bulunan imam-hatip kadrosunda çalıştırılan personelin maaş ve diğer mali ve özlük hakları, hizmet gereği geçici olarak başka bir yerde görevlendirilseler dahi, atandıkları ve kadrolarının bulunduğu il ve ilçe müftülüklerince ödenmektedir.
Yasa ve kanunların öngördüğü çerçevede ve laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek, toplumu din konusunda aydınlatma görevini yerine getiren Diyanet İşleri Başkanlığı, hizmetlerini vatandaşlık esasına göre yürütmekte, vatandaşlar arasında da mezhep, meşrep vb. herhangi bir ayrım yapmamaktadır. Kadro imkânları ölçüsünde mahallinden gelen kadro taleplerini karşılamaya çalışan Başkanlığımızda, ne personelin ne de cami cemaatlerinin mezhebi, meşrebi vb. hususlarda istatistiki bir bilgi bulunmamaktadır."
AYŞE SAYIN / Cumhuriyet 14.04.2008