Direkli köyü muhtarı Salih Koç, camiyi köyü ziyaret eden misafirler için yaptırdıklarını söyledi
Köylüler, muhtar Salih Koç’un girişimiyle yaptırılan ikinci camiye karşı çıktı. Alevilerin yaşadığı Direkli köyüne yaptırılmak istenen ikinci cami köylülerin tepkisini çekiyor.
AMASYA - Amasya merkeze bağlı Alevi köyü Direkli’de bir cami ve cemevi olmasına karşın geçen hafta ikinci bir caminin temeli daha atıldı. Köylüler, muhtar Salih Koç’un girişimiyle yaptırılan ikinci camiye karşı çıkarken Koç, ikinci camiyi köyü ziyaret eden misafirler için yaptırdıklarını savundu. Caminin temel atma törenine AKP milletvekili ve yöneticilerinin katılması dikkat çekti.
Direkli köyünde ikinci caminin temel atma törenine Amasya Milletvekili Akif Gülle, AKP Merkez İlçe Başkanı Bilal Dümen, çevre ilçe ve beldelerin AKP’li belediye başkanları ile İl Müftüsü Selami Emen katıldı. 75 haneli köyde 1980 yılında yaptırılan bir cami olmasına karşın köy muhtarı Salih Koç’un girişimiyle ikinci bir caminin yaptırılmasına köylüler tepki gösterdi. Eski camide bir imamın bulunduğunu, Kuran kursuna da 18 çocuğun devam ettiği belirten köylüler, yeni bir camiye gereksinim olmadığını, köyün cemevinin ise uzun süredir onarılmadığı için harabeye döndüğünü belirtti. Köylere hizmet getirebilmek için yetkililerin Alevi köylerine cami yaptırılmasını şart koştuğunu ifade eden yurttaşlar bu duruma tepki gösterdi. Amasya’da camisiz Alevi köyünün kalmadığını anlatan yurttaşlar, Direkli köyünde kimsenin camiye gitmediğini ifade etti. Köylüler, AKP Amasya Milletvekili Akif Gülle’nin caminin temel atma töreninde yaptığı konuşmada bundan böyle her türlü hizmetin köye geleceğini söylediğini, su ve yol sorununun çözülmesi konusunda da söz verdiğini belirtti.
‘Muhtar kendini savundu’
Köyün camiden önce başka gereksinimleri olduğunu vurgulayan yurttaşlar, “Burası dağ köyü, kışın yollarımız kapanıyor. Çocuklarımız taşımalı eğitimle aşağıdaki okullara gidiyor. Çoğu zaman çocuklar kışın yollarda kalıyor, tehlike atlatıyor. Köyümüze yapılacaksa okul yapılsın, öğretmen verilsin” dedi. Köy Muhtarı Koç ise ikinci camiyi köye gelen misafirler için yaptırdığını savundu. Koç, “Dışarıdan köye çok misafirimiz geliyor. Geçen sefer dışarıdan gelenler abdest almaya yer bulamadılar. Caminin tuvaleti bile yok. Ben orada utanç duydum. Köyümüze gelen misafirlere bu cami hizmet verecek” diye konuştu.
Eski Muhtar Halil Aslan ise “Dışarıdan gelen misafire cami var, buyursun, kapısını açsın, namazını kılsın. Dışarıdan gelen üç beş kişi buraya sığmıyor mu? Köyümüzde başka işleri yapsınlar. Bence Alevi köyüne cami yaptırmanın hiç gereği yok” dedi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Tokat Şube Başkanı Muharrem Erkan, olayı “devlet terörü” olarak nitelendirdi. Erkan, şunları söyledi: “İnsanların en temel haklarından biri de kendi inançlarını ve ibadetlerini özgürce yapmak bunu açık bir şekilde ifade etmektir. Yurdun birçok yerinde olduğu gibi Amasya’nın Direkli köyünde yaşayan insanlara devlet terörü uygulayarak ‘Köyünüzün hizmet alabilmesi için köyünüze cami yapılmalı’ demekteler. Sanki Alevilik utanılacak, korkulacak bir şey gibi algılatılmaya çalışılmakta.”
MEHMET MENEKŞE / Cumhuriyet - 27 Temmuz 2009
İLGİLİ HABERLER :
Çatalkaya Köylülerinden İmama büyük tepki
ABF : Alevi Köylerinden İmamlarınızı çekin
Yeter Artık.. Caminizi de Diyanetinizi de İstemiyoruz
Alevi köyüne cami yapılmasına tepki
Asimilasyon Hız Kesmiyor, Camisiz Alevi köyü Kalmadı
Amasya'da Alevi Köylerine Cami Yapılıyor
Alevi Köylerinde Misyoner İmamlar
AKP, Alevi köylerine cami yapmayı sürdürüyor
Aleviler Dede Kılıklı İmamları mı Görecekti?
Türkiye'deki cami sayısı 79 bin 96
Asimilasyonun Yeni Şekli : Üstü cami, altı cemevi
"Alevi köylerine zorla cami yaptırıyorlar" sözü Valiyi kızdırdı
Diyanet : Alevi Köylerine Baskıyla Cami Yapıldığı Yalan !
Aleviler Kendi Köylerinde Cami İmamı İstemiyor
Alevi köylerine cami yaptırılmasın
DTP'li Halis: Alevi Köylerine Cami İmamı Atandı
Köy kanunu değişiyor, zorunlu cami değişmiyor
Diyanet'ten Fetva İstiyoruz: Alevilerin Vergisiyle Cami Yapmak Caiz midir?