Alevi Köyerli hakkında en kapsamlı ve
detaylı bilgilere www.alevikoyleri.com sitesinden ulaşabilirsiniz.
Çeşitli kaynaklardan ulaşabildiğimize göre "Bingöl, Sivas Erzincan, Tokat, Samsun, Gümüşhane, Hatay, Maraş, Muş, Çorum, Malatya, Dersim, Kayseri, Amasya, Kırıkkale, Nevşehir, Erzurum, Yozgat, Ardahan, Elazığ, Düzce, Antep, Kocaeli, Kırklareli, Manisa, Kütahya, Bursa, Mersin, Balıkesir, Eskişehir, Ordu, Diyarbakır, Adana, Antalya, Burdur, Isparta, Çanakkale, Muğla, Denizli, Aydın, Sinop, İzmir, Ankara, Aksaray, Afyonkarahisar, Kocaeli, Bilecik, Tekirdağ, Edirne, Giresun, Bayburt, Zonguldak, Uşak, Adıyaman, Urfa, Kırşehir, Kars ve Çankırı" İlleri köylerin listelerini çıkardık.
Bu listeler kesinlikle tam olarak doğru bilgileri içermiyorsa da çok fazla yanlışta değiller. Türkiye'deki Alevi Köyleri ve Nüfusları gibi bir sayım gerçekleşmediği için bu kaynaklar uzun zaman süreçlerinde kişilerin eklemeleriyle, kontrol edilmelerle halk tarafından oluşturulmuştur . Eksik olan ve yanlış yazılmış olan koy isimlerinin varlığı bir gerçek. Listeye köylerin isimlerini çok uzun süreceği için almadım. İleride ekleyeceğim. Listede tüm ülke genelinde 3.361 Alevi köyleri tespit edilmiştir.
Varsayılan tahmini rakam ise yaklaşık olarak 5.000 civarındadır. Ortadaki koy rakamı ile varsayılan koy rakamı dikkate alındığında 1800 kusur koy isminin eksik kaldığını, listelerde olmadığını görüyoruz. Bunlarında yarısı sanıyorum ki bugün boşaltılmış, terk edilmiş köylerdir.
Listeye göre elde edilen veriler bize yukarıdaki 58 Şehrinde yerleşik olarak yaşamakta olanAlevi Nüfusu ve Alevi Köyleri ni verecek. Bu 58 ilde var olan Alevi Köyleri sayılarını yaklaşık olarak ta olsa çıkarmış olacağız. Bu listeye bakarak hangi şehirlerinde Alevi köylerinin ve çıkış yerlerinin çoğunlukta olduğunu görüp, nerede ne kadar fazla nerede ne kadar az olduğunu görebilirsiniz. Listede birçok eksiklikler olmakla beraber ilk bakışta sizi şaşırtabilir.