Tunceli Üniversitesi, halkın inanç ve kültürel değerlerinin araştırılmasını, yöre ve ülke kültürünün tanıtımına bir katkı olarak üniversite bünyesinde Alevîlik Uygulama ve Araştırma Merkezi kurdu.
Merkezde sözlü Alevi kültürü ürünleri araştırılarak yazılı hale getirilecek. Yörenin sözlü kültür değerleri sesli ve görüntülü araçlar kullanılarak derlenecek. Bu kapsamda konferans, sempozyum, panel ve seminer gibi etkinliklerle yöre kültürünün tanıtımına da katkıda bulunulacak. Merkezin amaçlarından biri de Alevilikle ilgili kitap, bilgi, belge ve diğer çalışmaların arşivlenip sergilendiği bir kütüphane oluşturularak araştırmacıların, öğrencilerin ve halkın istifadesine sunmak. Merkezi'in müdür yardımcıları Tunceli dedelerinden oluşuyor.
Merkezin bu konuda ilk yayını ise Prof. Dr. Mehmet Aslan ve Arş. Gör. Mehtap Erdoğan tarafından hazırlanan Grafiker Yayınlarından çıkan Kerbela Mersiyeleri adını taşıyor. Büyük bir emek ürünü olan bu hacimli eser Kerbela üzerine aruz vezniyle ve divan edebiyatı nazım şekilleriyle yazılan şiirlerden derlenmiş. 600 yıllık bir dönemi kapsayan 204 şaire ait 517 manzumenin yer aldığı kitap 800 sayfadan oluşuyor.
Tunceli Üniversitesi Rektörü Durmuş Boztuğ, Alevi kültürü araştırmacı ve uzmanlarını yetiştirmeyi hedeflediklerini ifade ediyor. Rektör Boztuğ, Bilimsel araştırmalar sonucunda elde edilen belge, bilgi ve bulguların da yayınlanacağını belirtiyor. Boztuğ, üniversitelerinin Tunceli insanının yüreğindeki eğitim heyecanı sayesinde hızlı gelişen bir üniversite olma yolunda olduğunu söylüyor. Boztuğ, "Alevîlik Uygulama ve Araştırma Merkezi'mizin amacı, Müslümanlık içerisinde "Hak-Muhammed-Ali" yolu olarak yorumladığımız Alevîliği tarihsel, sosyal ve kültürel boyutlarıyla bilimsel platformda araştırmaktır." diyor.
Kürtçe ve Zazaca dersleri başladı
Tunceli Üniversitesi'nin başlattığı bir diğer yenilikte uzun süredir tartışılan Kürtçenin üniversitelerde seçmeli ders olarak okutulmaya başlaması. Üniversitede açılan "Kürtçe", "Zazaca" ve "Anadolu Sevgi Felsefesi" adında üç yeni seçmeli ders bütün fakülte ve yüksek okul programlarına konuldu. Haftada bir saatlik ve seçmeli olarak okutulacak Kürtçe ve Zazaca dersleri, Milli Eğitim'de görev yapan ve bu dilleri ana dili olarak konuşan Türk Dili öğretmenleri tarafından verilecek. Anadolu Sevgi Felsefesi dersini Tunceli Üniversitesi Rektörü Durmuş Boztuğ verecek. Boztuğ bu derste Mevlana, Yunus Emre ve Hünkâr Hacı Bektaş-i Veli'nin öğretilerini anlatacağını söylüyor. Bu 3 bölüm için olumlu tekiler aldıklarını dile getiren Boztuğ, öğrencilerden de ilgi gördüğünü ifade ediyor.
Zaman - AYŞE TOSUN - İSTANBUL - 02.03.2010