Alevi Çalıştayı yarın Ankara'da başlıyor. Amaç, Alevilerin isteklerinin belirlenip, uzlaşılan adımların hayata geçirilmesi. Çalıştay'a temkinli yaklaşan Alevi ve Bektaşi örgütleri ise hükümeti uyardı: "Taleplerimiz bu kez yanıtsız kalmasın."
AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, "Çözüm başlamıştır bunun sonu gelecektir. Bu diş macunu artık tüpten çıkmıştır" diyerek kararlı konuştu.
Yani artık erteleme yok. AKP 2 yıldır ajandasında olan ama bir türlü somutlaştıramadığı Alevi açılımı konusunda bu kez iddialı.
Alevi açılımının tekrar çıkmaza girmemesi için beklenen somut adım atıldı. Adımın adı "Alevi çalıştayı" Aleviler 3 Haziran'da Ankara'da hükümetle aynı masaya oturacak.
Sorunlarını ve taleplerini ilk ağızdan hükümete anlatma fırsatı bulacak. Çalıştay'ın Genel Koordinatörlüğü ve moderatörlüğünü Necdet Subaşı yapacak.
Çalıştay 7 aşamalı. Her oturum 15 gün arayla düzenlenecek. Çalıştay'a hükümet adına Devlet Bakanı Faruk Çelik katılacak. Alevi ve Bektaşi örgütlerini ise 35 kişi temsil edecek.
Çalıştay yapılacak ama daha önce de talepleri yanıtsız kalan Alevi ve Bektaşi örgütleri temkinli. Çalıştay öncesinde düzenledikleri basın toplantısında da bunu bir kez daha dile getirdiler.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Alevi çalıştayının, Alevilerin sorunlarının demokratik çözümüne hizmet ederse anlamlı olacağını bildirdi.
Gümüş, yaptığı yazılı açıklamada, demokratik Alevi hareketinin kurumlarından ve yöneticilerinden yapılan açıklamalarda, özellikle "Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kapatılması ve zorunlu din dersi uygulamasından vazgeçilmesi" vurgusunun yapıldığını belirtti.
Alevi örgütlenmesinin nitel ve nicel çoğunluğunun, "Türkiye'nin demokratikleşmesinin, laik hale gelmesinin buradan geçtiğini" söylediğini ifade eden Gümüş, "Demokratik Alevi örgütlenmesi, Diyanet İşleri Başkanlığı içerisinde Alevilere de bir yer verilmesini, okutulan zorunlu din dersleri içerisinde Aleviliğin de okutulmasını isteyerek durumun geçiştirilmesi yaklaşımları ile aralarında kalın sınırlar çizmiştir, çizmeye devam edecektir. Özünde bu istemi dillendirenler devleti yöneten siyasal güçlerin Alevilere önerdiğinden farksız bir noktada durmaktadırlar. Bizler Türkiye'nin demokratikleşmesi için, Türkiye'nin laikleşmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasının, zorunlu din derslerinin kaldırılmasının gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Peki Alevilerin talepleri neler?
Zorunlu din dersinin ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması ile Madımak Oteli'nin müze olması. Çalıştay'da Alevi dernekleri bu taleplerini bir kez daha hatırlatacak.
Siyasi partiler, sendika üniversite ve medya temsilcilerinin de görüşleri alınacak. Ve hükümet bir orta yol bulmaya çalışacak. AKP'nin hedefi bu kez bir yol haritası oluşturmak.
CNNTURK - 02.06.2009