'Alevi Business Network'

'Alevi Business Network'NECDET SARAÇ / BİRGÜN   Geçtiğimiz hafta ‘Alevi Business Network’ toplantısı için...

'Alevi Business Network'

NECDET SARAÇ / BİRGÜN
  
Geçtiğimiz hafta ‘Alevi Business Network’ toplantısı için Berlin’deydim.

1980’lerin ikinci yarısı Berlin’de bulunmuş, Batı Almanya ile Doğu Almanya’yı birbirinden ayıran duvarı görmüş, arkasından da duvarın yıkılışına tanıklık etmiştim. 1989’da duvarın yıkılışının üzerinden 20 yıl geçmiş, iki Almanya birleşmiş olsa da, Berlin’liler için ‘batı’ kavramı özelliğini korumaya devam ediyor. Avrupa’nın albenisi en fazla olan şehirlerden Berlin, sanki Hıristiyan Demokratların kendileri gibi olmayan herkese yönelik öne çıkardıkları ‘Alman öncü kültürü’ne inat tam bir kültürler mozayiği. Bakımlı tarihi binalarının çokluğundan dolayı birçok yeri doğal müze gibi olan Berlin’de neredeyse olmayan millet yok. Berlin’de tam 190 farklı ülkeden insan yaşıyor.

3 milyon 400 bin nüfusu olan Berlin’de yaşayan göçmenlerin sayısı 863 bin. Her dört kişiden birinin göçmen olduğu Berlin’de Türklerin nüfusu ise yaklaşık 200 bin. Sayılarda daha ilginç olanı ise göçmen çocuklarının oranı: 0 ile 15 yaş arası çocuklar arasında göçmenlerin oranı tam yüzde 43. Yani çocukların yarısı neredeyse ‘yabancı’.

Bu kadar çok göçmenin neredeyse şehre hâkim olduğu bir durumda sokaklarda ve işyerlerinde de doğal olarak göçmenlerin ağırlığı hiçbir araştırmaya ihtiyaç hissetmeden açıkça görülüyor. Meydanlarıyla ‘şehri şehir yapan meydanlardır’ diyenleri doğrulayan Berlin’in, birleşmeden sonraki en önemli meydanlarından Alexanderplatz ve Pariserplatz’da  yapılan mitingler, yürüyüşler ve kafeler bunu gösteriyor. Sri Lanka’daki Tamil katliamını protesto etmek için yürüyen binlerce Tamilin ana yolları kesiyor olması, on binlerce Türkiyelinin gecikmeli 23 Nisan kutlaması Berlin için artık olağanlaşmış durumda.

Yürüyüş yapan Tamillerin arasından geçip Alexanderplatz Meydanı’ndaki ‘Alevi Business Network’ toplantısının yapılacağı restorana geldiğimizde, neredeyse alanı çevreleyen bütün ‘cafe restaurant’ların göçmenlere, ama ağırlıklı olarak Türkiyelilere ait olduğunu öğreniyoruz. Burada karşılaştığımız tablo aslında şaşırtıcı değil. Çünkü, son yıllarda göçmenlerin ama özel olarak da Türkiye kökenli göçmenlerin sürekli artan nüfusu iş alanlarına da hızla yansıyor. Almanya’da Türkiye kökenli girişimci sayısı 70 bini, bütün Avrupa’da 125 bini aşmış durumda. Büyük bölümü küçük işletmelerden oluşan bu işletmelerin istihdamı 700 bine yaklaşmış durumda. Yıllık ciroları ise 116 farklı sektörde yaklaşık 33 milyar avro.

Türkiye kökenlilerin artan bu iş hacimleri içinde Alevi kökenli işadamları da önemli bir yer tutuyor. Geçtiğimiz günlerde Almanya’nın Köln şehrinde kurulan ‘Alevi Business Network’ün eşbaşkanları Haydar Aygören ve Emre Kiraz, Berlin’de yaptıkları ilk toplantıda Almanya’da yaklaşık 20 bin Alevi kökenli işadamı olduğunu belirtiyor. Türkiye’den farklı olarak Avrupa’da her alanda hızla örgütlenen ve hükümetler düzeyinde resmi muhatap alınan Alevi örgütlenmeleri şimdi de işadamları düzeyinde hızla örgütleniyor. Özellikle döner ve gıda sektöründe iddialı olan Alevi kökenli işadamlarının örgütlenme gerekçesini Emre Kiraz, Berlin toplantısında yaptığı sunumda şöyle açıklıyor: “Alevi Business Network’ün ortaya çıkmasının altında yatan temel düşünce; Alevi sanayici ve işadamlarını, serbest meslek sahiplerini, girişimci ve yöneticilerini tek bir çatı altında toplayarak bir birlik sağlamak; bu şekilde onların koruyucusu olmak, birbirleri ile iş yapmalarını desteklemek ve dünya, ülkeler ve metropoller bazında örgütlenmesini sağlayarak, güçlü bir işbirliği ağı yaratmak ve Alevi iş dünyası bireylerinin dünya çapında başarılı işlere imza atmasını sağlamaktır.’’ Kiraz, Alevi Business Network’ün kuruluşununun bir diğer nedeninin de “Alevi toplumuna ve kimliğine karşı sosyal, kültürel, eğitim ve bilim alanlarındaki sorumlulukları’’ olduğunu belirtiyor.

Alevi Business Network ile ilişkiye geçmek isteyenler için internet adresi şöyle: www.alevi-bn.com

NECDET SARAÇ

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy41153 = 'necdetsarac' + '@';

addy41153 = addy41153 + 'birgun' + '.' + 'net';

var addy_text41153 = 'necdetsarac' + '@' + 'birgun' + '.' + 'net';

( '' );

41153 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


BİRGÜN - 02 Mayıs 2009

Makale Haberleri

Ölümsüz bir analiz olarak: Büfeci İslamı - Ufuk Güldemir
Ali mi Aleviliği, Alevilik mi Ali'yi yarattı?
Şebnem Korur FİNCANCI yazdı: Aralık 78
Alevi düşmanlığı yapan Rabia Mine'ye PSAKD yöneticisinden cevap
Din ortaklığının kitle kontrol silahı : Korku