2 bin nüfuslu Malatya-Engüzek’te kamu hizmeti verecek hiçbir kurum bırakılmadı. Vatandaşlar, Alevi oldukları için cezalandırıldıklarını söylüyorlar
Malatya’nın Engüzek (Ağılbaşı) beldesinde okul, sağlık ocağı, PTT, tarım kredi kooperatifi sırasıyla tek tek kapatıldı. Vatandaşlar beldelerine lise yapılmasını beklerken, AKP Hükümeti döneminde öğretmen olmadığı gerekçesiyle okulun kapısına kilit vuruldu. Sağlık ocağına ise yıllarca doktor atanmadı. Binalar çürümeye terk edildi. Alevi nüfusu yoğun olduğu için Darende Kaymakamlığı’nın ayrımcı politikalarını hayata geçirdiği ifade edilirken, beldede tüm hizmetler durdu.
Yaklaşık 2 bin nüfusu olan Engüzek beldesinde okul yok, sağlık ocağı doktorsuz! 20 haneli köye öğretmen atanmadığının söylendiği beldede, öğrenciler taşımalı eğitimden dahi mahrum bırakıldı. Beldedeki çocuklar 40 haneli Ozan köyüne kendi imkanlarıyla ulaşmaya çalışıyor.
Göç edecekler
“Okulumuz kapandı. Doktorumuz yok. Herhalde bu devlet politikası!.. Okulu bilerek boşalttılar. Milleti göçe zorladılar. Herkes göçünce kimse kalmadı. Öğretmen vermediler, gelen memur tayin istedi gitti. Bu duruma geldi” diye konuşan Cumali Şimşek, öncelikle okulun açılmasını istediklerini belirtti. Şimşek, aksi halde göç etmek zorunda kalacaklarını dile getirdi.
Ali Şimşek ise beldelerinin her türlü devlet hizmetinden mahrum bırakıldığını vurgulayarak, “Köyümüz AKP’nin oy deposu değil. Her türlü insanlık dışı uygulama var. Sivas’ta insanları yakan zihniyet buraya da sinsice geliyor. Okulu, sağlık ocağını kapatıyor. İnsanlar sorunlarını dile getirmekten korkuyor” diye konuştu. İnsanların göç etmek zorunda bırakıldıklarını dile getiren Şimşek, üreticilik yapılan beldede artık çalışma koşullarının da kalmadığını ifade etti.
Şimşek, “Hep kara listedeyiz. Devletin eşeği yolda gitmezse gelip bizi döverler. Muhtarımız öldürüldü. Hâlâ faili bulunmadı. Biz en temel insan haklarımızı; sağlık ocağımıza doktor, okulumuzun açılmasını istiyoruz. Harran Ovası kadar arazimiz var, susuz tarım yapılıyor. Neden suyumuz yok? Alevi olduğumuz için mi?” dedi. 2 bin nüfuslu beldelerinde okul kapalıyken 20 haneli köyde öğretmen olduğunu ifade eden Şimşek, şöyle konuştu: “40 haneli AKP’li köyde ilkokul, lise, sağlık ocağında doktor var. Bizim 2 bine yakın nüfusumuz var. Kaymakama bir günde 4 kez gittim, özel kalemini geçemedim!..”
Buradan neden gidelim?
Meryem Dündar ise okul olmadığı için göçe zorlandıklarını ifade ederek, “Zengini zaten zengin. Okulumuz, sağlık ocağımız olsa buradan neden gidelim? Mecbur gidiyoruz” dedi.
Mazlum Dündar ise Alevi oldukları için ayrım yapıldığını dile getirerek, “Sorunlarımız Darende bürokrasisinden kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.
Kudret Doğan Emre de “Gittikçe çöküyor köyümüz. 2 binlik hane ne hale geldi. Okul var öğretmen yok. Sağlık ocağında doktor yok. Çocuğum düştü geçen, bir dikiş için 40 km götürdüm. Çok sıkıntıdayız. Her ay 70 milyon servis parası veriyoruz, çocuğu yakın köye götürüyorlar. Malatya’ya gitmemiz gerekiyor. Maddi durumumuz yok” diyerek tepkisini dile getiriyor. (Malatya/EVRENSEL)
Derya Karaçoban
EVRENSEL - 30 Haziran 2008