Alevi Bektaşi Federasyonu TBMM'de

Alevi Bektaşi Federasyonu TBMM'de İlk olarak TBMM Başkainı Toptan'ı ziyaret edenTemsilciler, daha sonra sorunlarını Meclis çatısı altında...

Alevi Bektaşi Federasyonu TBMM'de

İlk olarak TBMM Başkainı Toptan'ı ziyaret edenTemsilciler, daha sonra sorunlarını Meclis çatısı altında dile getirdi.

Bazı Alevi Bektaşi Federasyonu temsilcileri Meclis'teydi.
 
Temsilciler sorunlarını Meclis çatısı altında dile getirdi ve siyasetçilerden destek istedi.

Bazı Alevi Bektaşi Federasyon temsilcileri önce Türkiye Büyük millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan'ı ziyaret etti.

Basına kapalı olarak gerçekleşen kabul sonrası Ali Balkız, çok sıcak ve samimi bir ortamda alevilerin sorunlarını ve taleplerini ilettiklerini söyledi.

Temsilciler daha sonra Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay tarafından kabul edildi.

Okay, Alevi vatandaşların isteklerinin yerine getirilmesi ve sorularının giderilmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

TRT - 28.11.2008

***

Alevi dernekleri Toptan'a çözüm önerilerini sundu

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, Alevi dernekleri temsilcileri ile yaptığı toplantının ardından Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız yaptığı açıklamada; Meclis Başkanına sorunların çözümüne yönelik bir dosya sunduklarını bildirdi.
 
Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, dosyada 9 Kasım'daki mitingde dile getirdikleri “zorunlu din derslerinin kaldırılması, Madımak'ın müze olması, Alevi köylerinde cami yapımı politikasından vazgeçilmesi, Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması, Hacıbektaş Dergahının sahiplerine, Alevilere iade edilmesi, yönetiminin işletilmesi” sorunlarını ilettiklerini söyledi.

Balkız, “ Meclis başkanı bizi çok sıcak bir ortamda karşıladı. Sorunlarının çözümünün meclis olduğunu, Meclis'te siyasi partilerimizi göreve davet etmesini, konu üzerinde hassasiyetle durmaları gerektiğini anımsatmasını rica ettik. Sayın başkan da partilerin hele hele 9 Kasım mitinginden sonra konunun çokça Türkiye'de tartışıldığı gibi Mecliste ve partilerde de tartışıldığını, Meclis danışma kurulunu göreve davet edeceğini, bu konuda mesai harcamalarını isteyeceğini söyledi” dedi.

Alevi sorunlarının çözümü için anayasa değişiklikleri ile Bakanlar Kurulu kararının gerektiğine işaret eden Balkız, “Yeni yasalar, üçlü kararname ya da başbakanın talimatıyla çözülebilecek. Başkan da 'bu yöntemlerle çözülebileceğini bu sorunların vicdan sahibi herkesin anlaması ve çözümü doğrultusunda anlatması gerektiğini, Aleviliğin Türkiye ve Anadolu toplumu için büyük bir zenginlik olduğunu, bugün bu topraklarda biz hala Türkçe konuşabiliyorsak, Alevi bektaşı halk edebiyatının bunda önemli belirleyici olduğunu' söylediler” diye konuştu.

Toptan'ın, Alevi dernekleri temsilcileri ile görüşmesine AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nu da dahil etmesi krize neden oldu. Alevi Dernekleri temsilcileri Meclis Başkanının tarafsız konumu nedeniyle, AKP'li Çamuroğlu'nun görüşmeye katılmasına itiraz ettiler. Toptan tarafından kabule çağrılan Çamuroğlu ise toplantı öncesinde görüşmeden ayrılmak zorunda kaldı.

Balkız, “Reha Çamuroğlu'nu içeride istemediniz mi?” diye soran bir gazeteciye, “Görüşmede bulunmadılar. Biz sayın meclis başkanını ziyarete geldik. Reha Bey ile karşılaşmadık. Bu konuda Mclis başkanının cümlelerini aktarayım size. Reha bey, birkaç gün önce sayın Meclis başkanımızı kendi özel bir işi için arıyor. Sayın meclis başkanımız da kendilerine bizim geleceğimizden bahisle 'sen de lütfen katılır mısın?' demiş. Son derece masumane bir ortamda cerayan ediyor bu diyalog. Kendileri de katılmak istiyor” yanıtını verdi. “Çamuroğlu'na neden tepki gösteriyorsunuz?” şeklindeki bir soruya da Baykız,

“Biz bu görüşmede siyasi partilerimizden herhangi birinin lehine yada aleyhine sonuç çıkaracak bir adım atmadık atmayız. Sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz. Biz 25 alevi kurumu temsilcisinin yanına 26. alevi milletvekili olarak katılmasının doğru olmayacağını düşündük” dedi.

YERİ GELİR BAHÇELİ'DEN DE RANDEVU İSTERİZ

Bir gazetecinin, “CHP dışındaki diğer partilere neden gitmiyorsunuz?” sorusunu Balkız, “Biz CHP'den randevu istemiştik. Gelişmelere göre diğer partileri ziyaretlere de bakacağız. Burada yanlış anlamaya mahal veren bir konu sözkonusu değil. Yeri gelir Bahçeli'den de diğer partilerden de randevu isteriz. Biz sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz. Kimse temaslarımızdan dolayı bizden artı oy beklemesin, aksini de beklemesin” şeklinde yanıtladı.

PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ BAŞKANI GÜMÜŞ'ÜN DEĞERLENDİRMESİ

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş de, “Biz toplantıya Çamuroğlu'nun katılacağını bilmiyorduk sonradan öğrendik. Kendi aramızda toplantıya gelip gelmemeyi değerlendirdik. Gelip burada tepkimizi söylemeye karar verdik” dedi.

AKP'nin başından beri bu süreci Çamuroğlu üzerinden yürütmeye çalıştığını öne süren Gümüş, “Biz buna karşıyız. Çamuroğlu bu süreci alevi örgütlerini bölerek yürütmek istedi, başarılı olamayınca naylon fason dernekler kurdu. Biz bunu olumlu bulmuyoruz. Hükümet ile görüşmemizde Çamuroğlu bulunabilir. Ancak meclis başkanı tarafsızdır, Çamuroğlu'nun bu toplantıda bulunması doğru değil” diye konuştu.

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ve beraberindeki heyete AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nu dahil etmesi krize neden oldu. Heyet, Reha Çamuroğlu'nun da toplantıya dahil edildiğini öğrenince, Meclis'e gelmeden önce aynı masaya Reha Çamuroğlu ile oturmayacaklarını Toptan'a ilettiler. Toptan heyetten önce Çamuroğlu ile görüştü.

DİYALOG AMA NASIL BİR DİYALOG

Basına kapalı olarak gerçekleşen ve ziyarete dahil olmayan Çamuroğlu çıkışta yaptığı açıklamada, Meclis Başkanı Toptan'ın, bu kabulde kendisinin de olmasını istediğini belirterek, “Ben de kendilerinin nazik davetini kabul ederek burada bulunuyordum. Fakat kabul edilen heyetteki bazı arkadaşlarımızın bu nezaketi anlamadıkları kanaati bende hasıl olunca ben bu toplantıya katılmamak için sayın başkanımızın iznini istedim, verdi” dedi.

Çamuroğlu, heyetin kendisiyle aynı masada oturmayı kabul etmediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bu arkadaşlar benim bulunduğum bir masanın etrafında bulunmak istemediklerini açıklıyorlar ki, bu tabi diyalog isteyenlerin nasıl bir diyalog istediklerini ortaya koyuyor. Sayın başkan, herhangi bir milletvekilini davet edebilir, bulunmasını isteyebilir kabulünde. Sayın başkan TBMM Başkanıdır. Ben de bu meclisin bir üyesiyim. Bunda herhangi bir anormal taraf yok”

YENİŞAFAK - ANKARA (ANKA) - 28 Kasım 2008

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR