İSTANBUL - TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu'nun, Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi'nden dini baskılar nedeniyle kayıtlarını normal liseye aldırdığı öne sürülen öğrencilerle ilgili hazırladığı rapora öğrenci babasından tepki geldi. Okulu bırakan öğrencilerden Ş. D.'nin babası Cafer D., "Komisyon bizim açımızdan bir karar almamış ki, buraya kendi adamlarını aklamaya gelmiş. Aldıkları karardan memnun değiliz" dedi. Cafer D., geçen hafta alt komisyonun Böke Köyü'ndeki ziyaretinden sonra dört kızı bir odaya alarak görüştüklerini belirterek, öğrencilere, 'Gelen gidenle konuşmayın, bu olayların üstünü kapatın' dediklerini öne sürdü. Üskül ve komisyonun kendisiyle de konuştuğunu anlatan Cafer D., şöyle dedi: "Bana, 'Abartılacak, büyütülecek bir durum yok. Buraya gelen medyayı da almayın. Medya biraz daha büyütür' dediler."
(Radikal, dha) - 30 Kasım 2007
Mahalle baskısı tespit edildi
Meclis komisyonu, dört öğrencinin dini baskı yüzünden ayrıldığı öne sürülen Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi'ne ilişkin raporu tamamladı: Dikkate alınması gereken 'arkadaş baskısı' var
RADİKAL - ANKARA - Kız öğrencilerin 'Namaz kılmaları ve kapanmaları' yönünde baskı gördüğü iddiası üzerine Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde inceleme yapan TBMM İnsan Hakları İnceleme Alt Komisyonu, raporunu tamamladı: "Okulda dikkate alınması gereken bir arkadaş baskısı var."
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, okuldaki 176 öğrencinin çoğunun namaz kıldığını açıkladı. Kızların odalarda birlikte namaz kıldıklarını söyleyen Üskül, "Bu, toplu namaz kılındığını göstermez" dedi. Üskül, okulda ramazanda öğle yemeği çıkmamasını da 'Türkiye gerçeği' olarak yorumladı.
Üskül, Komisyon Başkanvekili AKP'li Halide İncekara'yla birlikte dün TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, hazırlanan rapor hakkında bilgi verdi. Öğrencilerin, öğretmenleri ya da okul yönetiminden dini baskı görmediklerini, yurtta kalan arkadaşlarından baskı gördüklerini söylediklerini anlatan Üskül, dört kız öğrencinin okuldan ayrılmalarının nedeninin, dini baskı olmadığını gözlemlediklerini ifade etti.
Üskül, Amasya'ya kendilerinden ayrı giden CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir'in alt komisyon raporuna büyük ölçüde katıldığını, sadece 'bir tür mahalle baskısı sayılabilecek arkadaş baskısına' raporda yer vermelerini istediğini ve bunu da rapora eklediklerini vurguladı.
Öğrenciler ve velilerin, iddialardan rahatsız olduklarını belirten Üskül, "Burada Alevi-Sünni çatışması yok" dedi.
Oruç tutmayanlar da sahura
Üskül, bir gazetecinin, "Raporda 'Mahalle baskısı var' dediniz. Öğrencilerin toplu namaz kıldığı, ramazanda öğle yemeği çıkmadığı söyleniyor. Okul yönetiminin bu baskılar karşısında bir önlem alması gerekmez miydi?" sorusu üzerine, okulda öğle yemeği çıkmamasının yarattığı bir sıkıntı olmadığını söyledi:
"Ramazanda yurttaki 176 öğrenciden yaklaşık 150'sinin oruç tuttuğu ifade edildi. Geri kalan öğrencilerin de arkadaşlarına uyarak sahura kalktıkları, ama bir bölümünün yemek yemediği ifade edildi. O ortam içinde öğrencilerin öğle yemeği ihtiyacını kantinden karşılama yönünde bir eğilim gösterdiği anlaşılıyor. Okuldan kaynaklanan baskıyı gösterir bir emareyle karşılaşmadık. 176 öğrencinin önemli bölümü namaz kılıyor. Ama bir araya gelerek toplu namaz kılmıyorlar. Her odada yedi-sekiz öğrenci kalıyorsa, onlar namaz saatinde birlikte kıldıklarını ifade ettiler. Bu, toplu namaz kılındığını göstermez. Ben de öğrenciyken kantindeki yemeği beğenmediğim zaman, bahçede sucuk ekmek satan satıcıya giderdim. Önemli olan, dini baskı olup olmadığıydı. Hepiniz ramazan ayında, öncekinden farklı davranışlar gösterebilirsiniz. Bu, Türkiye'nin bir gerçeğidir. Bu, oruç tutmayanların, tutanlara gösterdiği saygıdır.
Rapor ne diyor?
Oybirliğiyle kabul edilen alt komisyon raporunun, öğrencileri ibadete teşvik eden 'arkadaş baskısı'yla ilgili bölümü şöyle: "Dört kız öğrencinin okuldan ayrılması, okul yönetimi ve öğretmenlerin dini baskısından kaynaklanmamıştır. Okulda, dikkate alınması gereken bir arkadaş baskısının var olduğu tespit edilmiştir."
Radikal - 30 Kasım 2007