AKP'nin Yeni Hedefi Hacıbektaş
AKP'nin Alevi Açılımı adıyla ortaya koyduğu asimilasyon hareketi yerel seçimler öncesi hız kazandı. Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN'ın "yerel seçimlerde İzmir'i ve Diyarbakır'ı istiyorum" şeklinde basına yansıyan talimatı ile harekte geçen AKP yerel teşkilatları, solun kalesi olarak nitelenen ve Alevi seçmenin belirleyici olduğu İzmir'de kimi eski CHP'lileri partiye üye yapacak. Başbakanında katılacağı büyük bir şov önümüzdeki günlerde bizleri bekliyor. Öte yandan yerel seçim gezilerine Mart ayında başlayacak olan Erdoğan'ın ilk durağı Diyarbakır. F.Gülen hareketinin desteği ile bölgede kurulan aşevleri, öğrenci yurtları, dershaneler ve yeni açılan yüzlerce yardımlaşma derneği ile Diyarbakır'da taban bulmaya çalışan AKP, Kürt seçmenin yoğunlukta olduğu bölgede "Kürt-İslam sentezi" bir siyaset izliyor. Batıda Türk milliyetçiliği şampiyonluğuna oynanayan AKP, doğuda ise Kürt- İslam sentezi bir söylemi tercih ediyor. Kurban Bayramında bölgede onbinlerce aileye kurban eti dağıtan yardımlaşma dernekleri yerel seçimlerde oy için çalışacak.
İzmir ve Diyarbakır'dan sonra AKP'nin üçüncü hedefi Hacıbektaş. Alevilerin serçeşmesi kabul edilen ve her yönüyle Aleviler için kutsal bir yer olan Hacı Bektaş ilçesi yerel seçimler öncesi AKP'nin hedeflerinden birisi. Zaman Gazetesinin haberine göre Kültür Bakanlığı Hacı Bektaş-ı Veli Dergâhı'nın restorasyonu için 1,4 Milyon YTL'lik ödenek ayırdı. Gazete bu gelişmeyi "Kültür Bakanlığı'ndan Alevi açılımına 1,4 milyon YTL'lik destek" başlığı ile duyururak asıl hedefin ne olduğunu açıkça gösterdi. İşte Zaman Gazetesi'nin haberi:
Kültür Bakanlığı'ndan Alevi açılımına 1,4 milyon YTL'lik destek
AK Parti Hükümeti, Muharrem iftarıyla başlattığı 'Alevi açılımı'nı somut adımlarla sürdürüyor.Kültür Bakanlığı, Hacı Bektaş-ı Veli Dergâhı'nın restorasyonu için ödenek ayırdı. Önümüzdeki günlerde başlayacak restorasyon yıl sonunda tamamlanacak. Dergâhta, 4 bin 947 eser yer alıyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Muharrem iftarına katılmasıyla başlayan Alevi açılımı konusunda önemli bir adım daha atılıyor. Hükümet, Alevi vatandaşların önde gelen ziyaret yerlerinden Hacı Bektaş-ı Veli Dergâhı'nı restore etme kararı aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, dergahın restorasyonu için 2008 yılında 1,4 milyon YTL'lik ödenek ayırdı. "Selçuklu Tarihi Mezarlıkları ve Osmanlı Dini Mimari Örneklerinin Bakım ve Onarımı Projesi" çerçevesinde önümüzdeki günlerde başlatılacak restorasyonun yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor. Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı, ilk onarımını 1807 yılında IV. Mustafa zamanında geçirmiş. Dergahta, Hacı Bektaş'ın kullandığı özel eşyaları, kitapları ile birlikte toplam 4 bin 947 eser sergileniyor. Bu eserlerin korunması, gerekenlerin tamir edilmesi de restorasyon ile birlikte gündeme gelecek. Eserlerin sergilenme konsepti de ayrıca yenilenecek. Mevlana Türbesi gibi inanç turizmi merkezi haline dönüşen Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı'nı 2006 yılında 600 bin kişi ziyaret etti. Restorasyondan sonra ziyaretçi sayısının da artması bekleniyor. Bakanlık yetkilileri, dergahın restore edildikten sonra ülke içinde ve dışında tanıtımının daha iyi yapılacağını belirtiyor.
İktidar partisi, Alevi açılımını 11 Ocak'ta Bilkent Otel'de verilen Muharrem iftarıyla başlattı. Tarihi iftar, Alevi kesim, hükümet, siyaset, Diyanet camiası ve toplumun farklı isimlerini aynı platformda buluşturdu. AK Parti'nin Alevi kökenli vekillerinden Reha Çamuroğlu'nun önderliğinde gerçekleştirilen ve 8 Alevi derneğinin yer aldığı iftara 900'ü aşkın davetli katıldı. Yemekte Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcıları Hayati Yazıcı ve Cemil Çiçek, Devlet bakanları Mehmet Aydın ve Said Yazıcıoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak hazır bulundu. AK Parti Genel Başkan yardımcıları Necati Çetinkaya, Reha Denemeç, Fatma Şahin, Şükrü Ayalan, Egemen Bağış, eski Kültür Bakanı Atilla Koç, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu gibi isimler de dikkat çekti. Birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği gecede, Kerbela'da ölenlerin anısına okunan mersiye (ağıt) sırasında duygulu anlar yaşandı. Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit olmadan önce kız kardeşi Zeynep ve kızı Sakine ile vedalaşma sahnesini anlatan ağıt sırasında eski Kültür Bakanı Atilla Koç, gözyaşlarını tutamadı.
Aslıhan Aydın
ZAMAN - 27 Şubat 2008 - ALEVİ HABER
AKP’nin Hacı Bektaş Veli Dergahı oyunu!
ANKARA - Alevilerin sert tepki gösterdiği Muharrem Ayı'nda verdiği iftar yemeği ardından AKP hükümeti şimdi de Hacı Bektaş Veli Dergahı'na parasal yardım yapacak. Alevi kurumları ise AKP’nin Hacı Bektaş Veli Dergahı'na asimliasyon amaçlı olarak sahiplenildiği eleştirisinde bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün Dergah'ın restorasyonu için 2008 yılında 1,4 milyon YTL'lik ödenek ayırdığı öğrenildi.
"Selçuklu Tarihi Mezarlıkları ve Osmanlı Dini Mimari Örneklerinin Bakım ve Onarımı Projesi" çerçevesinde başlatılacak olan restorasyonun yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.
Hacı Bektaş Veli Dergahı, ilk onarımını 1807 yılında IV. Mustafa zamanında geçirmiş.
Dergahta, Hacı Bektaş'ın kullandığı özel eşyaları, kitapları ile birlikte toplam 4 bin 947 eser sergileniyor. Bu eserlerin korunması, gerekenlerin tamir edilmesi de restorasyon ile birlikte gündeme gelecek. Eserlerin sergilenme konsepti de ayrıca yenilenecek.
Dergah 2006 yılında 600 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Restorasyondan sonra ziyaretçi sayısının da artması bekleniyor.
Hacı Bektaş Veli Dergahının restorasyonuna önümüzdeki günlerde başlanacağı öğrenilirken, Kültür ve Turizm Bakanlığı ise Dergaha ülke içinde ve dışında turist çekmeyi hedefliyor
Hükümet Hacı Bektaş Veli Dergahı’nı, hem asimliasyon amaçlı, hem de siyasi taktik olarak sahipleniyor. Hacı Bektaş Dergahı bugün Kültür Bakanlığı’na bağlı bir ’’müze’’ statüsündedir ve dergahı ziyaret etmek isteyen Aleviler, kendi inanç merkezlerine devlete para ödeyerek girebilmektedir. Resmi açılış törenlerinde Cumhurbaşkanları, Başbakanlar tarafından övgüler dizilmesine, inanç özgürlüğünün ne kadar önemli olduğunun altı çizilmesine rağmen bir inanç merkezi müze statüsündedir. Yıllardır bu uygulamaya karşı çıkan Alevi kurumları, Hacıbektaş Dergahı’nın müze statüsünden çıkartılarak, Alevi toplumuna devredilmesini istiyor.
ANF NEWS AGENCY - 21.02.2008