Taksim Meydanı, 1977'deki kanlı kutlamadan beri 1 Mayıs gösterilerine kapalı.
Hükümet, sendikaların Taksim'de 1 Mayıs kutlama ısrarını kırabilmek için 'Resmi bayram ve tatil yapalım' diyecek. Tatili CHP, DSP ve ÖDP de istiyor
ANKARA - Sendikaların 1977'deki olaylı 1 Mayıs'tan 31 yıl sonra yeniden Taksim Meydanı'na çıkma kararı almasından endişe duyan hükümet, sendikaları pazarlığa çağırdı.
Türk-İş, DİSK ve KESK, 1 Mayıs'ı 'Emeğin Bayram'ı olarak Taksim Meydanı'nda kutlama kararı almıştı. Üç konfederasyon adına yapılan açıklamada, Taksim'de kutlamaya izin verilmesi istenmişti. Taksim'deki kutlama için izin başvurusu yapmaya hazırlanan sendikaların bu kararı hükümette 'güvenlik' endişesi yarattı.
İçişleri Bakanlığı'nın, sendikalara 1 Mayıs'ın Taksim dışında bir yerde kutlanması, büyük mitingin gerekirse Ankara'da yapılmasına ilişkin mesajlar gönderdiği öğrenildi. Ancak, sendikalar geri adım atmadı. Bunun üzerine İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul'u özel toplantıya davet etti. Bugün saat 16.30'daki buluşmada Atalay'ın Taksim'le ilgili kaygılarını anlatacağı öğrenildi.
Hükümetin bugünkü pazarlıkta kozu 1 Mayıs'ın bayram ve resmi tatil ilan edilmesi olacak. TBMM'de CHP, DTP ve ÖDP'nin ardından AKP'den de bu konuda yasa teklifi geldi. 1 Mayıs'ın, 'Birlik ve Dayanışma Günü' ilan edilerek, tatil olması için yasa teklifi veren AKP Çorum Milletvekili Agah Kafkas, tekliflerin 1 Mayıs'tan önce ele alınabileceğini söyledi.
Söz konusu teklifler sendikaların yanı sıra Meclis'te de olumlu karşılandı. MHP dışında tüm partiler 1 Mayıs'ın tatil olması teklifine destek verdi. Sadece MHP "Neden 1 Mayıs? Böyle bir şey olacaksa sendikal hakların kabul edildiği tarih olsun" diye karşı çıktı.
Sendikaların 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama kararına da partilerden farklı tepkiler var. CHP ve DTP karara destek verirken, AKP ve MHP Taksim'de direnilmemesini istedi.
AKP'li Agah Kafkas, ideolojik olarak belli mekânların kutsanma ve rövanş alma mantığından kurtulmak gerektiğini savunarak, "Taksim'de takılıp kalmayalım, geçmişte yaşananların bir daha yaşanmaması için mücadele edelim. Dayatma doğru değil" diye konuştu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici, "Taksim ya da başka bir yer. Önemli olan kutlamak" derken, çözüm önerisi de getirdi:
"Sendikalar ille Taksim'de anma toplantısı yapmak istiyorsa, temsilciler aracılığıyla Taksim anıtına çelenk koyabilirler."
CHP ve DTP'den ise Taksim'e destek geldi. CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, 1 Mayıs'ın tüm dünyada emek bayramı olarak en gözde meydanlarda kutlandığını hatırlattı. Soysal, hükümetin gerekli önlemleri alması halinde güvenlik açısından sorun yaşanmayacağını da söyledi. DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da, "Hiçbir sorun yaşanmayacaktır. Türkiye bu süreçleri aşmıştır" sözleriyle Taksim'de kutlamaya destek verdi.
Vali Güler 'olmaz' dedi bile
Ancak dün bu tartışmalar yaşanırken İstanbul Valisi Muammer Güler, 'Taksim'de kutlamaya izin vermeyeceklerini' söyledi. Güler, 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesi konusunda ise "Eğer bu kanun çıkarsa işin resmi boyutu da gündeme gelir ve gereği yapılır" dedi.
Sendikalar: Travmadan kurtulmalıyız
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu: 1 Mayıs 1977'nin acısı, 31 yıl geçmiş olmasına rağmen varlığını koruyor. Travmaların etkisinden kurtulmanın bir yolu da travmanın yaşandığı mekânda, güzel şeyler yaşamaktır. Umut ediyorum ki, bu yıl 1 Mayıs tatil olacak, Taksim bu yıl kutlamaya açılacak. Ve Radikal Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan'ın yaklaşımıyla, 'barışçıl toplantı ve gösteri hakkı hiçbir şartla kısıtlanmamalı' diyoruz.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi: 1 Mayıs'ı tatil ilan edip, kutlamayın demek ipe un sermektir. Kutlanmayan 1 Mayıs'ın anlamı var mı? Bayram ilanına karşılık, Taksim pazarlığının teklif edilmesini doğru bulmuyoruz. Bugüne kadar polisin müdahale etmediği hiçbir eylemde sorun yaşanmadı. 1 Mayıs'ta barış adına şenlikle, dostlukla Taksimde olacağız.
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul: Bu meydanda her türlü etkinlik yapılıyor, konserler düzenleniyor; ama işçiler, emekçiler için kapalı. Bu doğru değil. Kimsenin tedirgin olmasına gerek yok, demokratik bir kutlama olacak. Artık bu yasakların aşılması lazım. Taksim için tehlike varsa Kadıköy için de var.
FOTOĞRAF: MURAT ÖZTÜRK
YURDAGÜL ŞİMŞEK / AHMET KIVANÇ
RADİKAL - 18 Nisan 2008