Bakan Yazıcıoğlu başkanlığında düzenlenecek kampa 30’a yakın sivil toplum örgütü ve Alevi kesiminin önde gelen isimleri çağrılacak.?Kampta zorunlu din dersi, cemevleri ve Madımak’a müze yapılması talepleri tartışılacak
KIZILCAHAMAM - AKP, İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun geçtiğimiz Muharrem ayında düzenlediği ve Alevi toplumunun büyük çoğunluğunun destek vermediği iftarın ardından yeni bir ‘açılım’a hazırlanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bağlı olduğu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu başkanlığında düzenlenecek ve iki gün sürmesi planlanan kampa, 30’a yakın sivil toplum kuruluşu ve Alevi kesiminin önde gelen simaları davet edilecek.
Alevi örgütlerinin temsilcileri ise kendilerine henüz böyle bir çağrı gelmediğini, gelince ‘kurullarında’ bunu danışıp değerlendireceklerini söyledi.
Geçtiğimiz muharrem ayında Reha Çamuroğlu’nun düzenlediği iftarı Alevilerin büyük kısmı boykot etmiş, Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun ve bazı derneklerin dışında Alevi toplumundan destek gelmemişti. Yerel seçim sürecine girdiğimiz şu günlerde AKP yeni bir ‘açılım’a hazırlanıyor. Bu amaçla hükümet kanadından Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, parti kanadından ise AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün görevlendirildi. Kampa, Alevi örgütleri başta olmak üzere 30 kadar sivil toplum örgütü temsilcisi ve A-levi toplumunun önde gelen isimleri davet edilecek. Kampın tarihi ve yeri henüz belirlenmezken, kampın bir ay içinde gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Kampı, Türkiye’nin önde gelen bir televizyon moderatörünün yönetmesi bekleniyor.
Kampta, Alevi örgütlerinin zorunlu din dersinin kaldırılması, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi, Madımak Oteli’nin müze haline getirilmesi önerileri masaya yatırılacak. Aleviler’in sorunlarıyla ilgili bir birimin kurulup kurulmayacağı, kurulmasına karar verilirse Kültür ve Turizm Bakanlığı mı yoksa Başbakanlık bünyesinde mi oluşturulacağı konularına da bu kampta karar verilecek. Bu önerilerin yaşama geçirilmesinin yasa ve Anayasa hükümleri gereği mümkün olup olmayacağı da tartışılacak. Kamptan çıkacak sonuç Başbakan Tayyip Erdoğan’a rapor halinde sunulacak. Daha sonra AKP Anayasa ve yasalarda değişiklik yapılıp yapılmayacağına karar verecek.
Yasa değişikliği gerektirmeyen Madımak Oteli’nin müze yapılması gibi önerilerin seçimden önce hayata geçirilebileceğine dikkat çekiliyor. Zorunlu din dersinin kaldırılması için Anayasa değişikliği gerekiyor. Ancak başta Diyanet olmak üzere din dersinin ‘zorunlu’ olmaktan çıkarılmasına hükümette ciddi anlamda isteksizlik var. AKP’nin mevcut din dersinin programını değiştirerek Ale-viliğe daha çok yer verilmesi, zorunlu din dersinin yanına seçmeli bir din dersi daha getirilmesi seçenekleri de tartışılıyor.
Milletvekilleri Bakan Yazıcıoğlu’na Türkiye’de yaşayan Alevilerin sayısını sordu. Alevi sayısı ile ilgili farklı rakamlar telaffuz edildiğini belirten milletvekilleri, bu rakamın 15-20 milyona kadar çıktığının söylendiğini hatırlattı. Bunun üzerine Yazıcıoğlu, TÜİK verilerine göre, Türkiye’de yaşayan Alevi sayısının 7 milyon olduğunu söyledi.
TARIK IŞIK / RADİKAL - 01.12.2008