- AK PARTİ, ALEVİ ÖRGÜTLERİNİN DE İÇİNDE BULUNDUĞU 30 KURULUŞLA 2 GÜNLÜK KAMPA GİRECEK
- KAMPI, TÜRKİYE'NİN ÖNDE GELEN BİR MODERATÖRÜ YÖNETECEK
Alevi açılımını yeniden gündemine alan AK Parti, Alevi örgütlerinin içinde bulunduğu 30 sivil toplum örgütü temsilcisiyle 2 günlük kampa girecek. Türkiye'de 30'a yakın sivil toplum kuruluşunun ve Alevi kesiminin önde gelen isimlerinin davet edileceği kampı Türkiye'nin önde gelen bir moderatörü yönetecek. Kampta, zorunlu din dersinin kaldırılması, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi ve Madımak Oteli'nin müze haline getirilmesi konuları ele alınacak. Kamptan çıkan sonuçlar rapor haline getirilerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.
AK Parti, Alevi açılımına hız verdi. Bu konuda hükümet kanadında Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu'nu, Meclis'te Grup Başkanvekili Nihat Ergün'ü görevlendiren AK Parti yönetimi, yerel seçimden önce somut adım atmak için geniş katılımlı bir kamp yapmayı planlıyor. Kampa, Alevi örgütleri başta olmak üzere 30 kadar sivil toplum örgütü temsilcisi ve Alevi kesiminin önde gelen isimleri davet edilecek. Kampın tarihi ve yeri henüz belirlenmezken, kampın 1 ay içinde gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Kampı,Türkiye'nin önde gelen bir moderatörü yönetecek. AK Parti'nin bir televizyon sunucusunu kampa davet etmesi bekleniyor. Kampta, Alevi örgütlerinin zorunlu din dersinin kaldırılması, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi, Madımak Oteli'nin müze haline getirilmesi önerileri masaya yatırılacak. Aleviler'in sorunlarıyla ilgili bir birimin kurulup kurulmayacağı, kurulmasına karar verilirse Kültür ve Turizm Bakanlığı mı yoksa Başbakanlık bünyesinde mi oluşturulacağı konularına da bu kampta karar verilecek.
Bu önerilerin yaşama geçirilmesinin yasa ve Anayasa hükümleri gereği mümkün olup olmayacağı da tartışılacak. Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu ile Grup Başkanvekili Nihat Ergün, bu konuda hazırladıkları raporu kampta katılımcıların görüşlerine sunacak. Kamptan çıkacak sonuç, Başbakan Tayyip Erdoğan'a rapor halinde sunulacak. AK Parti, kamptan çıkacak sonuca göre Anayasa ve yasalarda değişiklik yapılıp yapılmayacağına karar verecek.
Yasa değişikliği gerektirmeyen Madımak Oteli'nin müze yapılması gibi önerilerin seçimden önce hayata geçirilebileceğine dikkat çekiliyor. Zorunlu din dersinin kaldırılması için Anayasa değişikliği gerekiyor. AK Parti'nin Anayasa değişikliği yerine mevcut din dersinin programını değiştirerek Aleviliğe daha çok yer verilmesi, zorunlu din dersinin yanına seçmeli bir din dersi daha getirilmesi seçenekleri de tartışılıyor.
HABERX - 29 Kasım 2008