AKP 'kaçak kurs' cezasını indirmişti

AKP 'kaçak kurs' cezasını indirmişti5 soru 5 cevap1 - Kuran kursunu açma ve kapatma yetkisi hangi kurumda?- Bu konuda yetki, Diyanet İşleri...

AKP 'kaçak kurs' cezasını indirmişti

5 soru 5 cevap

1 - Kuran kursunu açma ve kapatma yetkisi hangi kurumda?

- Bu konuda yetki, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda (DİB) bulunuyor. DİB dışında, hiçbir gerçek veya tüzel kişi Kuran kursu açamıyor. DİB, Kuran kurslarını, en az 15 öğrencinin müracaatı üzerine, Milli Eğitim Müdürlükleri, Sağlık Müdürlükleri ve DİB müfettişlerinin verdikleri raporlara göre açıyor.

2 - Kuran kursu eğitiminde yaş sınırı var mı? Kayıt şartları neler?

- DİB, Kuran Kursları Yönetmeliği ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönetmeliği’ne göre Kuran kurslarına ilköğretim mezunu 15 yaş ve üzerindekiler gidebiliyor. Yaz Kuran kurslarına, ilköğretimin 5. sınıfını bitiren 12 yaşındaki öğrenciler alınıyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve en az ilköğretim mezunu olmayanlar, kurslara gidemiyor.

DİB verilerine göre, Türkiye genelinde 7 bin 36 kuran kursu hizmet veriyor. Kuran kurslarına, 2007-2008 eğitim-öğretim yılında 249 bin 973 öğrenci katıldı. Kursiyerlerin yüzde 57’sini 23 yaş ve yukarısı, yüzde 17’sini 18-22 yaşları arası, yüzde 26’sını 15-17 yaşları oluşturdu. 2007 yaz tatilinde 1 milyon 436 bin 168 öğrenci yaz Kuran kurslarına katıldı.

3 - Kursların denetimi kim tarafından yapılıyor?

- DİB müfettişleri ve il/ilçe müftülerinin yapması gerekiyor. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)müfettişleri ile vali ve kaymakamların gözetim ve denetim hakkı bulunuyor. Yaz Kuran kurslarını denetlemekse ilköğretim müfettişleri görevi.

4 - Mevzuata aykırı Kuran kursu açanlara yaptırım uygulanıyor mu?

- 2004’te hazırlanan yeni TCK’nın “kanuna aykırı eğitim kurumu” başlıklı 263. maddesinde, kanuna aykırı eğitim kurumları açanlara ve buralarda öğretmenlik yapanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verileceği düzenleniyordu. Ancak AKP, bu düzenlemeyi yeni TCK henüz yürürlüğe girmeden, “Kanuna aykırı eğitim kurumu açma ve burada öğretmenlik yapmanın cezası 3 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılır” şeklinde değiştirdi.

5 - MEB’e bağlı özel öğrenci yurtları nasıl denetleniyor? Bu yurtlarda, mevzuatlara aykırı biçimde davranıldığının saptanması halinde nasıl bir işlem yapılıyor?

- Ortaöğretime yönelik açılan özel öğrenci yurtlarını denetleme görevi MEB’de bulunuyor. Bakanlığın, her bir yurdu, mülki idare amirleri tarafından hazırlanan plan doğrultusunda yılda iki defa denetlemesi gerekiyor. Denetleme raporlarının, denetleme bittikten sonra 15 gün içinde valilikler tarafından MEB’e gönderilmesi zorunluluğu bulunuyor.

Mevzuata göre, Atatürk ilke ve inkılaplarına, cumhuriyetin temel niteliklerine aykırı hareket eden, temel hak ve hürriyetleri kötüye kullanan, öğrencileri buna yönelten, bölünmez bütünlüğe aykırı faaliyette bulunan, mevzuat hükümlerine uyarılara rağmen uymayan, güvenliği sağlamayan yurtların kapatılması gerekiyor. Kapatma işlemini bakanlık adına valilikler gerçekleştiriyor.

BAHAR ATAKAN Ankara
Milliyet - 2 Ağustos 2008

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor