AKP Alevilere Açılamadı!

AKP Alevilere Açılamadı!Madımak Oteli’ni müze, cemevlerini ise ibadethane olarak kabul etmeyen rapora Alevi temsilcilerinden tepki geldi: AKP,...

AKP Alevilere Açılamadı!

Madımak Oteli’ni müze, cemevlerini ise ibadethane olarak kabul etmeyen rapora Alevi temsilcilerinden tepki geldi: AKP, Alevileri sünnileştirmek istiyor, rapor kabul edilemez

"ALEVİLERİ AKP’YE YEDEKLEME"

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş: Raporda belirtildiği gibi Aleviler ve Bektaşiler arasında bir görüş ayrılığı yok. Cemevleri ibadethanedir. Madımak Oteli utanç müzesi olmalı. Diyanet İşleri lağvedilmeli. Zorunlu din dersleri kaldırılmalı. Dedeler devletin memuru olamaz. Rapor ve Alevi Açılımı Alevileri AKP’ye yedekleme ve Aleviliği Sünnilik içinde eritmedir.

‘BU BİR AKP PLANIDIR’

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız: AKP, Alevileri kendi plan ve projesine göre şekillendiriyor. Din dersi  zorunluluğu sürecek. Yetinmeyecekler, ilköğretim okullarını İmam Hatip ve Kuran kurslarına çevirecekler. Raporun aksine, cemevleri ibadethane olarak kabul edilmeli, Madımak Oteli utanç müzesi olmalı, Diyanet İşleri Başkanlığı ise lağvedilmelidir

Alevi ve Bektaşilerin taleplerini ele alıp değerlendirmek amacıyla düzenlenen Alevi Çalıştıyları’nın ardından hazırlanan rapor Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunuldu. Alevilik: “Çerçevelendirme Sorunları, Kimlik ve Beyan Sorunları, Anayasal ve Hukuksal Sınırlar, Diyanet İşleri Başkanlığı, Zorunlu Din Dersleri, Madımak Oteli’nin Düzenlenmesi, İnanç Rehberleri (Dedelik), Cemevlerinin Statüsü”nün tartışıldığı hatırlatıldığı raporda, birçok konuda Alevi-Bektaşi katılımcılar arasında da görüş ayrılıklarının bulunduğunun gözlemlendiği ifade edildi. Aleviliğin içeriği ve tanımlanması konusundaki hassasiyetin, genellikle devletin Aleviliğe bir çerçeve çizeceğinden duyulan kaygılardan kaynaklandığının anlaşıldığı belirtilen raporda, ilk oturumlarda tepki gösterilen başlığın, ilerleyen süreçte soğukkanlı şekilde ele alındığı, Aleviliğin İslam üst başlığı altında "Hak-Muhammed-Ali" kavramları etrafında oluşan bir inanç ve erkan yolu olduğu konusunda tam bir uzlaşma sağlandığı vurgulandı.

DİYANET KALMIYOR,  SİVİLLEŞİYOR

Yaygın Alevi söyleminin, Diyanet İşleri Başkanlığının meşruiyetine eleştirel baktığı ve uzun vadede tutarlı bir laikliğin icrası açısından Diyanet’in lağvedilmesini savunduğu belirtilen raporda, çalıştay sonucunda bu beklentinin, Başkanlığın mevcut koşullardaki pozisyonu da ele alınarak, rasyonel olmadığı konusunda taraflar arasında mutabakat sağlandığına dikkat çekildi. Çalıştayda, Başkanlığın lağvedilmesini isteyenlerin bile, bugünden yarına bunun çok da mümkün olamayacağını, ancak Başkanlığın daha sivil bir yapıya kavuşturulması gerektiğini ifade ettikleri kaydedildi. Katılımcılar, Diyanet’in İslam’ın tüm yorumlarını da içine alacak şekilde orta ve uzun vadede özerk bir yapıya kavuşması gerektiğini belirtildi.

ZORUNLU DİN DERSİ KALIYOR

Raporda din dersiyle ilgili şu ifadelere yer verildi: “Alevi ve Sünni vatandaşlarımız kendi inanç ve ritüellerini eğitim esaslı olarak devletten alma olanağı bulabileceklerdir. Zorunlu din dersleri gerekli düzenlemelerini yeniden yapmış ilahiyat fakültesi ya da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği mezunu öğretmenler tarafından verilecektir. Ancak Alevilerin isteğe bağlı derslerden yararlanabilmeleri için de mutlaka Alevi öğretmenlerin sürece dahil edilmeleri gerektiği vurgulanmıştır.”

‘MADIMAK MÜZESİ TEHLİKELİ’

Madımak Oteli’ndeki ‘facianın’ katılımcıların tamamı tarafından lanetlendiği, olayın derin bir provokasyon olduğunun altının çizildiği ifade edilen raporda, şunlar kaydedildi: “Müze fikrinin tehlike ürettiği düşünülmüş, bunun yerine binanın yıkılarak bir parka dönüştürülmesini katılımcıların büyük çoğunluğu desteklemiştir. Etraftaki birkaç binanın da kamulaştırılarak bu alana dahil edilmesini önerenler olmuştur.”

DEDELERE HİZMET İÇİ EĞİTİM

Rapora göre, dedelerin statüsü yeni koşulların özellikle de kent Aleviliği göz önüne alınarak yeniden değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi. Dedelere maaş bağlanmasına olumsuz bakanlar kadar, olumlu yaklaşanların da bulunduğu ifade edilen çalıştayda, dedelerin eğitimine ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

Bu ihtiyacın bir an önce giderilmesi için dedelere hizmet içi eğitimler verilmesi istendi.

CEMEVLERİ İSLAMI BÖLER

Rapora göre, çalıştayların cemevlerinin bir statüye kavuşturulması konusunda herhangi bir görüş ayrılığı yaşanmazken, bu mekanların birer ibadethane olarak tanımlanması konusunda Alevi olmayan katılımcılar da kaygılarını ifade ettiler. Katılımcıların bir kısmı cemevlerine ibadethane statüsü tanınmasının İslam içinde bir bölünmeye yol açabileceğini, çünkü her dinin ancak bir mabedi olabileceğini, Alevilerin ibadethane vurgusu yapmaktan kaçınarak, devlet tarafından bilinen statüsü teyid edilen cemevleri ifadesiyle yetinmeleri gerektiğini ifade etti. Çalıştayda, mevzuatta doğacak sıkıntıları aşmak üzere ilgili kanuna, “Birer inanç ve erkan merkezi olarak değerlendirilen cemevleri de kanunlarda ibadethanelere tanınan bütün imkanlardan yararlanır” veya "Cemevlerine de aynı imkanlar sağlanır" şeklinde bir ekleme yapılması önerildi.

Birgün - ELÇİN YILDIRAL - 08 Şubat 2010, Pazartesi

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR