RTÜK Başkanı Akman'ın kaderini belirleyecek toplantıda, AKP'li 5 üye, Akman hakkındaki suçlamalarla ilgili 'belge olmadığı' gerekçesiyle, CHP'nin görevden çekilmesi yolundaki talebini reddetti. CHP konuyu yargıya taşıyacağını açıkladı
Almanya'daki Deniz Feneri e.V. davasında kuryelik yapmakla suçlanan, RTÜK üyeliğine seçildikten sonra yasaya aykırı olarak 4 ayrı şirkette görev aldığı ortaya çıkan ve TBMM Başkanı Köksal Toptan ile muhalefetin istifaya çağırdığı RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın durumunda son sözü AKP'liler söyledi. Dünkü RTÜK toplantısında, Akman’ın istifasını isteyen CHP’lilerin talebine AKP’liler karşı çıktı. 3'e karşı 5 oyla Akman'ın üyelikten çekilme taleplerinin reddedildiğini belirten CHP'li üyeler yargıya gideceklerini açıkladı.
'Lütfen gündeme alalım'
RTÜK'ün11.00'de başlayan toplantısında CHP’li üyeler Mehmet Dadak, Şaban Sevinç ve Hülya Alp, 9 Eylül'de verdikleri dilekçe çerçevesinde Akman'ın durumunu değerlendirmek istediklerini ifade etti. AKP’li üyeler konuyu gündeme almamak isteyince, Akman "Lüfen gündeme alalım" diyerek müdahale etti. Bunun üzerine öğleden sonraki bölümde Akman hakkında müzakere yapılmasına karar verildi.
14.30'da yeniden toplanan kurula, kanun gereği kendisiyle ilgili müzakere ve oylamaya katılamayacağı için Akman'ın yerine AKP'li üye Abdülvahap Darendeli başkanlık etti. CHP'li üyeler, toplantıdan ayrılmadan önce Akman'a etik açıdan istifa etmesi çağrısında bulundu, ancak ‘istifayı düşünmediği’ yanıtını aldı.
Müzakereler sırasında AKP'li üyeler, Akman'ın 29 Mayıs 2007'de TBMM'ce tekrar seçildiğini anımsatarak, 13 Temmuz 2005'ten sonraki üyelik sürecinde yürüttüğü ticari şirketlerdeki yöneticiliğinin ikinci üyelik döneminde değerlendirilemeyeceğini savundu.
CHP'li üyeler ise, Akman'ın 13 Temmuz 2005'ten sonra Weiss Handels und Investment GmbH, Euro 7 Fernseh Marketing, Atlas Media Marketing ve European Consulting Marketing adlı şirketlerde yöneticilik yaptığını, bunun açıkça kanuna aykırılık oluşturduğunu vurguladı. CHP'li üyeler, RTÜK'ün Akman'ın üyelikten çekilmesi yönünde karar alması gerektiğini de bir kez daha belirtti.
AKP'li üyeler, Akman'ın ticari şirketlerdeki yöneticilik ve ortaklık durumuyla ilgili kendilerine ulaşmış herhangi bir belge olmadığını ve iddia düzeyindeki bilgilerle üyeliği düşürme görüşünü paylaşmadıklarını savundu. AKP'liler, ticari şirketlerle bağlantısı belirlense dahi bunun Akman'ın ilk dönem üyeliğiyle ilgili sorun teşkil ettiğini, ikinci dönem üyelik sürecini etkilemeyeceğini yineledi.
Yapılan oylamada 3 CHP'liye karşılık 5 AKP'li üye Akman lehine oy kullandı. Böylece Akman RTÜK'teki koltuğunu korudu.
CHP'li Dadak, "Kurul kararları da yargı denetimine tabi olması nedeniyle idare mahkemesine başvuracağız" dedi.
Akman'ın gazetecilerle cuma namazı kovalamacası
Cuma namazını Beytepe Köyü Camii'nde kılan RTÜK?Başkanı Zahid Akman, kendisini dışarıda bekleyen gazetecilere yakalanmamak için caminin arka kapısından çıkıp özel bir evin bahçesinden geçerek aracına ulaştı. Gazeteciler de bahçeye giderek Akman'ı fotoğrafladı. Bu sırada Akman'ın koruması bir foto muhabirine müdahale edince, Akman aracından inerek "Arkadaşlar, bir yere kaçmıyordum. Burada olduğunu bilseydim dururdum" dedi. Akman, Bilkent'teki makamına geri dönüşünde "İstifa edecek misiniz?" sorusuna, "Başka konuda sohbet edelim, şimdi gazetecilik yapmayın" yanıtını verdi.
ANKARA Milliyet - 20 Eylül 2008