AKP, açılım maskesi altında Hızır Paşalar üretiyor...

AKP, açılım maskesi altında Hızır Paşalar üretiyor...Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Basın AçıklamasıAvrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu...

AKP, açılım maskesi altında Hızır Paşalar üretiyor...

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Basın Açıklaması

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu olarak diyalogdan yana olan tavrımız ile iyimser bir havada yaklaştığımız Alevi Açılımı, giderek çözüm üretme mantığından uzaklaştığı gibi Alevi toplumu adına tehlikeli olmaya başlamıştır.

AKP Hükümeti ve miras aldığı zihniyet, yıllardır toplumumuzu uyardığımız gibi artık direkt Alevilere değil, Aleviliğe saldırmaktadır. Katliam ve asimilasyon politikaları ile Alevileri yolundan döndüremeyeceklerini anlayan bu zihniyet, “her ağacın kurdu özündedir” mantığı ile yeni bir saldırı stratejisi geliştirmiştir. Alevi toplumu içinde itibar görmeyen bazı şahıslardan “sahte” muhataplar yaratan bu tehlikeli zihniyet, Alevi toplumu içinde ortaya çıkabilecek ayrışmalardan medet ummaktadır.

Diyanet’in yurtlarında yatan Alevi Dedeler(!)

Bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği 16 Dede gri pasaportla Avrupa’daki Alevilere hizmet (!) vermek için görevlendirildi. Amacı kendi “Aleviliğini” ve “Hızır Paşaları”nı yaratmak olan AKP Hükümetinin oyununa gelen bu Dedeler, maalesef Diyanet’in yurtlarında konaklamaktadırlar. Aklı başında, inancına sahip ve tarih bilinci yerinde olan hiçbir Alevi bu tabloyu kabul edemez. İnancına ve yoluna bağlı hiçbir Alevi Dedesi de “düşkünlük” nedeni sayılabilecek bu tür bir oluşama dâhil olamaz. Bu yola giren Dedeler şunu bilmelidirler ki; Atalarımızın miras bıraktığı bu kutsal inanca yakışır bir tavır sergiledikçe, Avrupa’daki Alevi toplumu onları bağrına basmaya hazırdır. Bu Dedelerin atalarına, kendilerine ve inançlarına yakışır bir safta durmaları gerektiğine inanıyoruz.  

Ali Yüksel’lerin, Şevki Yılmaz’ların ve Ökkeş Şendiller’in olduğu yerde Aleviler bulunmaz…

Yıllardır Alevi inancının hamuruna uygun olmayan, yas ve matemle uyuşmayan “iftar” gibi öğeleri inancımıza eklemeye çalışan zihniyet, bu girişimlerine bir yenisini daha eklemiştir. 17 Aralık tarihinde, Köln'de, devletin kendi Alevisini yaratma projesi çerçevesinde, Almanya Alevi İslam Birliği (AAİB) aracılığıyla bir iftar düzenlenmiştir. Türklerden sorumlu Devlet Bakanlığının Müşaviri Ali Yüksel, Başbakanlık müşaviri Sadettin Kılıç, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkanı Sadi Arslan, Refah Partisi eski Rize milletvekili Şevki Yılmaz bu iftara katılmışlardır. Alevi toplumunun azılı düşmanı olan bu zihniyetin önde gelen temsilcileri Şevki Yılmaz, Ökkeş Şendiller ve Ali Yüksel uzlaşma konusunda asla (!) Alevi toplumunun muhatabı olamazlar.

Ali Yüksel’in geçmişi ve fikirleri, açılımın aynasıdır…

İftara katılan Devlet Bakanlığının Müşaviri Ali Yüksel, uzun bir sürede Avrupa’daki Milli Görüş’ün beyini olarak hizmet vermiştir.

1985’de Avrupa Milli Görüş Teşkilatı Genel Sekreteri, 1995 ise Avrupa Milli Görüş Teşkilatı(AMGT) Genel Başkanı oldu. 1990'da ise ‘Avrupa Şeyhülislamı’ ilan edildi. Geçtiğimiz günlerde ise Alevi Açılımı’ndan sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik’in danışmanı olarak atandı. Madımak katillerine camilerinde imamlık yaptıran Milli Görüş’e başkanlık yapmış Ali Yüksel’in geçmişi ve fikirleri, açılımın aynasıdır. Madımak katillerine kucak açan bir anlayış ile bir araya gelmemiz olanak dışıdır.

Bu olayları tezgâhlayanlar şunu bilmelidirler ki; Aleviler, kınalı kekliklerin ve Hızır paşaların ardına takılıp gitmeyecek kadar asil bir inancın mensuplarıdır. Muharrem matemi gibi kutsal bir zaman diliminde bile saldırılarına son vermeyen bu zihniyetle mücadelemiz her platformda devam edecektir. Bu bağlamda “Muharrem’de iftar törenleri” ve “kendi belirlediği Dedeleri” Avrupa’ya göndermekten geri durmayan bu yaklaşımı şiddetle kınadığımız gibi, bu zihniyeti her yerde teşhir etmeye devam edeceğiz.

Turgut Öker
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu
Genel Başkanı

KAYNAK : Alevi.com - 21 Aralık 2009

Alevi Kurumlarından Haberleri

Osmanlı’dan bu yana en büyük Alevi kırımının adı; Dersim 38!
Avusturya devleti 'Aleviliği' tanıdı !
Bir 'Alevi Dede'si düşünün...
Müslüm Doğan'ın Aleviler içindeki karşılığı Çin'de devrilen bir çuval pirinç kadardır!
Alevi kadınlar mutfaktan çıkıp devrim yaptı