AİHM 2007 yılındaki bir davada, söz konusu dersin bu haliyle zorunlu olarak okutulamayacağına hükmetmişti. Karar üzerine Türkiye bazı değişiklikler yapmıştı. Ancak, daha sonraki bir davada AİHM değişiklikleri yetersiz bulmuştu.
Buna rağmen halen sadece din hanesinde Hristiyan ve Musevi yazan öğrenciler Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nden muaf tutulabiliyor.
Avcı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM başkanlığına yazılı soru önergesi veren Doğan, AİHM’in söz konusu kararlarını anımsatarak, “Mahkeme kararına göre Türkiye, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini zorunlu olmaktan çıkarmak durumunda” dedi.
[caption id="attachment_41284" align="aligncenter" width="612"]
Doğan, Avcı’ya şu soruları yöneltti:
-Türkiye, AİHM kararlarının gereğini yerine getirecek midir?
-Bunun için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu olmaktan çıkarılmasına ilişkin bir hazırlık yapılmakta mıdır?
-Öğrencilerin nüfus cüzdanlarında Hristiyan ve Musevi dışında bir din yazıyorsa bu durumda öğrenciler bu dersi almak zorunda mıdır?
-Müslüman olsa bile çocuklarına bu dersi aldırmak istemeyen ebeveynler ya da ateist ebeveynlerin söz konusu dersten muafiyet talepleri dikkate alınmakta mıdır?
-Son beş yıllık süreç içinde kaç öğrenci Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf sayılmıştır?
-Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi kitaplarında Alevilikle ilgili bölümlerin Alevi inancına göre değiştirilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?