AABK İNANÇ YOL VE ERKAN KURULU: HAKK’A YAKIN OLABİLMEK İÇİN ESAS OLAN, NEFS’İ YOLA KURBAN ETMEKTİR.
Canım Erenlere Kurban
Serim Meydanda Meydanda
İkrarım Ezelden Kadım
Canım Meydanda Meydanda
Gerçek Olan Olur Gani
Gani Olan Olur Veli
Nesimi’yem Yüzün Beni
Derim Meydanda Meydanda
‘‘ KURBAN ADAMANIN AMACI YOKSUL VE FAKİRLERİN SOFRASINA BİR LOKMA SUNMAKTIR ‘‘
Toplumsal demokratik Alevi hareketinin inanç kurulları her yıl olduğu gibi, bu yılda Kurban Bayramı’na ilişkin yazılı açıklamalar yaptılar. Alevi inanç kurulları yaptıkları açıklamalarda, özellikle Alevilerin hem bayarama, hem de kurban lokmasına nasıl baktıklarına ilişkin görüş ve düşüncelerini kamuoyu ile paylaşmayı öne çıkardılar.
Kurban Bayramı’na ilişkin yazılı bir açıklmada, AABK İnanç Yol ve Erkan Kurulu yaptı. AABK İnanç Yol ve Erkan Kurulu, ” Halk‘a yakın olabilmek için esas olan, nefisi yola kurban etmektir ” başlığıyla yaptığı yazılı açıklamada‚ kurban lokmasına ilişkin şu ifadeleri kullandı: ‘‘Tarihler boyunca inançlarda ve dinlerde yaşanagelen Kurban inancı kendini reforme etmesiyle değişik şekiller alarak günümüze değin yaşatılmış bir dayanışma ve yardımlaşma amacıyla süregelmiştir.
Hangi din ve inanç olursa olsun, Kurban adamanın amacı yoksul ve fakirlerin sofralarına bir lokma sunmaktır. Bu lokmayı sunarken esas olan bulunduğumuz ortama ve anlamlı yere göre gönül ve vicdan terazisinden geçirdiğimiz, yardım edeceğimiz canların ihtiyaçlarına deva olabilmesidir.
Dünya’nın her kıtasında hala açlıktan ölen çocuklar varken, evine ekmek götüremeyen ailelerin sıkıntısı duruyorken, hastasını doktora götüremeyen, sobasını ısıtamayan ve daha saymakla bitiremeyeceğimiz bir çok olanaksızlar varken, buralara bağış olarak sunmak en iyi kurbandır‘‘ denildi.
‘‘ CEMEVLERİMİZE YARDIM ETMENİN EN İYİ KURBAN OLACAĞI BİLİNCİYLE HAREKET EDELİM‘‘
Alevilerin kurbanı bir rıza lokması olarak göremeleri gerektiğine vurgu yapılan AABK İnanç Yol ve Erkan Kurulu ‘nun açıklmasının devamında, kurbanın Alevilikteki yeri ve önemi üzerine şunlar kaydedildi: ‘‘ Canlar, Kurban’ınız dertlere derman, hastalara şifa olacaksa, o engin yüreğinizdeki yardımlaşma anlamlı yerde bağışlanmalı, dertlere bir nebze şifa olmalıdır.
Gelin hep birlikte ilimden gidilmiyen yolun sonu karanlıktır diyen, Hünkarın sözünü rehber edinerek, öğrenci okutmayı, yoksula yardım etmeyi, gönlü kırık olanların gönüllerini yapmayı,kurumlarımıza , Cemevlerimize yardım etmenin en iyi kurban olacağı bilinciyle hareket edelim‘‘ denildi
Bayramların toplumsal dayanışma açısından önemli olduğuna vurgu yapılan açıklmada, hoşgörünün insanlık açısından önemine ilişkin ise şunlar ifade edildi: Bu düşünceyle ihtiyacı olan her bir cana sende Hızır ol diyerek gönül lokmanızı yardım olarak yapın. Şah’ı Merdan Ali, Boz atlı Hızır Lokmalarınızı kabul etsin.
AABK İnanç Yol ve Erkan Kurulu açıklaması;‘‘Bu duygu ve düşüncelerle, her canın kavgasız, kansız, barış ve hoşgörü içerisinde İnsanca
yaşayacakları, Hakk`ca bölüşecekleri güzel bir dünya aşkıyla, cümle yol talibine, Ana sultanlara, pirlere aşkı muhabbetlerimizle‘‘ denilerek açıklama sonlandırıldı.