AABK 3. Olağan Genel Kurulu yapıldı

AABK 3. Olağan Genel Kurulu yapıldı Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), 13 Avrupa ülkesinden 250 Alevi kültür merkezinin katılımıyla...

AABK 3. Olağan Genel Kurulu yapıldı

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), 13 Avrupa ülkesinden 250 Alevi kültür merkezinin katılımıyla 3. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (AABF) da çatı kuruluşu konumunda olan AABK’nın Köln’de yapılan genel kuruluna aralarında Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Uyum Bakanı Armin Laschet (CDU), Köln Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Elfi Scho-Antwerpes (SPD), Hessen Eyalet Milletvekili Mürvet Öztürk, Belçika’dan senatör Olga Zrihen, Avrupa Parlamentosi (AP) eski milletvekili Ozan Ceyhun, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız’ın da olduğu 600 civarında kişi katıldı. 6 ve 7 Şubat’ta gerçekleştirilen genel kurulun halka ve basına açık olan ilk gününde konuşmalar yapılırken, ikinci günün sonunda yeni yönetimin belirlenmesi bekleniyor.

Laschet: Eğer başarı hikayesi görmek istiyorsanız Alevilere gidin

Genel kurulda bir konuşma yapan NRW Uyum Bakanı Armin Laschet “Aleviler, eyalet hükümeti için önemli bir partnerdir. NRW’de beş Alevi bölge birliği bulunuyor. Buralarda çocuklara yoğun şekilde yardımcı olunuyor. Oralarda Alevi Birliği eyalet yönetiminin partneridir” dedi. Eyalette ve Köln’de göçmen çocukları oranının yüzde 50’ye vardığını bildiren Laschet, “Az önce gördüğümüz çocuklar gibi çocuklar Almanya’nın geleceğidir. Bu nedenle iyi eğitime ihtiyacımız var” dedi.

Gençlerde şiddetin arttığı şu dönemde daha da fazla Alevi din derslerine ihtiyacımız var. Alevilik dersi önemli bir adımdı. İslami derneklerden çok önce ki onlar bugüne kadar hala daha bir araya gelemediler. Alevi gençliği de artik Eyalet Gençlik Kurulu’nda temsil edilecek. Almanya Alevi Gençler Birliği eyalet düzeyinde Çocuk ve Gençlik Geliştirme Planında söz sahibi olacak ilk göçmen organizasyonu olacak. Bu da büyük bir başarı. 13-15 Şubat’taki Hızır kutlamalarına tüm anaokulları da katılacak” dedi.

AKP Hükümetini de toplumsal azınlıklara yönelik politikalarını eleştiren Laschet, “Azınlık hakları konusunda Almanya’da eleştirilerde bulunan AKP Hükümeti azınlık hakları konusundaki tutumu ve Alevilere yaklaşımı ortadadır. Kırk yıllık kısa bir sürede Alevi toplumuyla kaynasan Almanya hükümetinden alınması gereken dersler var” dedi.

Öker: Bizim öykümüz bir göç öyküsüdür

Ev sahibi sıfatıyla bir selamlama konuşması yapan AABK Genel Başkanı Turgut Öker, “Yaklaşık 50 yıl önce ‘umuda doğru’ başlayan yolculuğumuzda beklediğimizden daha iyi bir yerdeyiz. Sevdiklerimizi, sılamızı ve parçalanmış ailelerimizi geride bırakarak, umudumuzu ve tahta bavullarımızı alarak bu yolculuğa çıktık. En zor islerde sağlığını dahi dikkate almadan çalışan birinci kuşağın büyük emekleriyle bugünlere geldik. 1970’li yıllarda gurbette bir araya gelmeye başlayan Aleviler, köylerinde bıraktıkları akrabalarının yerine, onlara bu zor yolculukta eslik edecek ‘Müsahipler’ aramaya başladılar. Var olan sorunlarını konuşabilmenin yanı sıra karsılaştıkları bu demokratik ortamın değiştirdiği bakış açıları ile 1970’li yıllarda kurulan Türkiye Amele Birliği de bu istemler doğrultusunda kurulmuştur” dedi.

Amele kelimesinin hikâyesi

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonun geçmişini anlatan Öker, “Bugünkü Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun temellerinin atıldığı Türkiye Amele Birliği’nin üyelerinin nerdeyse tamamının Alevi olmasına rağmen Alevi kelimesinin içinde geçtiği bir örgüt kuramamanın acısını yaşadılar. Sırf Amele kelimesinin başındaki A harfinin Alevi kelimesi ile eş olmasından dolayı bu kelimeyi seçtiklerini birçoğumuz bilmez. İnsanlarımız bu denli psikolojik travmalar içinden bugünlere geldiler. Yıkılan gasp edilen sadece inancımız değil, özgüvenimiz de alındı” şeklinde konuştu…

İyi bir yerdeyiz

AABK’nın hedeflerine her geçen yaklaştığına vurgulayan AABK Genel Başkanı Öker, “18 Haziran 2002 tarihinde Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu binasında kurulan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, geçen 8 yıllık dönem içerisinde oldukça önemli işlere imza attı. Avrupa’da çeşitli ülkelerde kurulan Alevi birlikleri federasyonları arasında eşgüdümü ve koordinasyonu sağlayan AABK, Türkiye’de yaşayan Alevi toplumunun eşit haklara kavuşması konusunda da mücadelesini sürdürdü. Bugün geldiğimiz noktada 13 ülkede kurulan yaklaşık 250 Alevi Kültür Merkezi ile dünyanın en büyük Alevi örgütlenmesiyiz. Ayrıca her gecen gün büyüme potansiyeline sahip bir örgütlenmeyiz…"

Kaynak: Alevi.com - Alevilerin Sesi Dergisi - 08 Şubat 2010

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR