42 ildeki belediye veya öğretmenevlerinin yemekhane ve lokantaları ramazan boyunca gündüzleri hizmet vermedi. Gerekçeler, "tadilat", "talep olmaması", "çalışanların oruç tutması" ve "personelin izinli olması"ydı
Ramazan ayında 42 ilde belediye veya öğretmenevlerinin yemekhaneleri ve lokantaları "tadilat", "talep olmaması", "çalışanların oruç tutması" ve "personelin izinli olması" gibi gerekçelerle gündüzleri hizmet vermedi. 9 ilde hem belediye hem de öğretmenevlerinde oruç tutulan saatlerde yemek servisi yapılmadı.
DHA muhabirlerinin Milliyet için yaptığı çalışmaya göre, Aksaray, Bitlis, Çankırı, Gaziantep, Karaman, Samsun, Rize, Sivas ve Kırıkkale'de hem belediye yemekhaneleri hem de öğretmenevi lokantaları ramazanda çeşitli gerekçelerle hizmete kapatıldı.
Belediye ve öğretmenevlerinde ramazan ayında gözlenen durum illere göre şöyle:
ADANA: Büyükşehir Belediyesi'nde memurların öğle yemeği yediği yemekhane ramazan dolayısıyla kapatıldı. Yetkililer, "işçilerin toplu sözleşme gereği yemek ücreti aldığını, ramazan nedeniyle kapanan yemekhaneden sadece memurların cüzi bir ücret ödeyerek yararlandığını" söyledi.
AFYONKARAHİSAR: Öğretmenevindeki lokanta "talep olmadığı için" ramazan nedeniyle kapatıldı.
AĞRI: Öğretmenevindeki lokanta gündüzleri kapalı tutuldu, iftarda yemek servisi yapıldı.
AKSARAY: Belediye yemekhanesi "çalışanların oruçlu olduğu" gerekçesiyle gündüzleri kapalı tutuldu. Öğretmenevi lokantası da "talep olmadığı için" ramazan boyunca açılmadı.
AMASYA: Belediye yemekhanesi "talep olmaması" gerekçe gösterilerek ramazan ayında kapatıldı.
AYDIN: Öğretmenevi lokantası "talep azlığı" gerekçesiyle ramazan boyunca gündüzleri kapalı tutuldu.
İftar ve sahurda açık
BALIKESİR: Belediye yemekhanesi her yıl olduğu gibi geçen ramazan ayında da gündüzleri kapalı, iftarda açıktı.
BAYBURT: Öğretmenevi lokantası ramazan boyunca iftar saatlerinde açıldı.
BİLECİK: Öğretmenevinde ramazan nedeniyle öğle yemeği servisi yapılmadı.
BİTLİS: Belediye yemekhanesi kapalı tutuldu. Yetkililer talep olmadığını söyledi. Gündüzleri kapalı tutulan öğretmenevi lokantasında iftar ve sahurda yemek verildi.
Lokanta yerine çadıra
BURDUR: Öğretmenevi lokantası "tadilat" için kapatıldı.
ÇANAKKALE: Eceabat Öğretmenevi'nde gündüz yemek verilmedi. Yetkililer lokantanın açık olduğunu, ancak talep olmadığı için servis yapılmadığını söyledi.
ÇANKIRI: Belediye yemekhanesinde yıllardır olduğu gibi bu yıl da "talep olmadığı" gerekçesiyle personele yemek verilmedi. Aynı yemekhanede iftar çadırı ve hastaların evlerine servis için her gün 600 kişilik yemek hazırlandı. Öğretmenevinde de "talep olmadığı" için yemek çıkmadı.
ÇORUM: Belediye yemekhanesi tadilat gerekçesiyle kapatıldı, iftarda da yemek verilmedi.
DİYARBAKIR: Büyükşehir Belediyesi yemekhanesi ramazanda kapatıldı. Yemek ihalesini alan şirket, kapatma gerekçesi olarak belediye adına 6 iftar çadırına yemek vermesini gösterdi.
Adını yazdıran yiyebildi
DENİZLİ: Merkez Öğretmenevi'nde ramazan ayında öğle ve akşam yemeği verilmedi, ancak gün boyu çay ocağı ve büfe açık tutuldu. 100 kişilik talep olması ve önceden bildirilmesi halinde akşam yemeği verileceği kaydedildi. Yetkililer, personele ramazan ayında izin verilmesini gerekçe gösterdi. 80. Yıl Öğretmenevi'nde de öğle yemeği için rezervasyon koşulu getirildi.
Akşam ve sahurda ise öğretmenevi lokantası açık tutuldu. DSİ yemekhanesi de personele izin verildiği için ramazanda öğle yemeğine kapatılırken Servergazi Devlet Hastanesi'nde öğle yemeği sadece adını listeye yazdıran personele verildi.
Erzurum'da tüm belediyeler
ERZURUM: Büyükşehir ve 4 alt belediyede yemekhaneler kapatıldı. Yetkililer "talep yok" dedi.
ERZİNCAN: Belediye yemekhanesi "yoksullara iftarlık dağıtıldığı" gerekçesiyle ramazanda kapatıldı. Öğretmenevi lokantasında "mutfak tadilatta olduğu için" sadece kahvaltı verildi.
'Oruçsuzlar saygı gösterdi"
GAZİANTEP: Büyükşehir Belediyesi'nin yemekhanesi "tadilat" gerekçesiyle ramazanda kapatıldı. Yemekhane sorumlusu Ercan Karakoyunlu, oruç tutmayanların bu karara saygı göstererek yemeklerini dışarıda yediklerini söyledi. Şehitkamil Belediyesi'nin, özel şirket tarafından işletilen yemekhanesi de "talep olmadığı" gerekçesiyle kapalı tutuldu. Öğretmenevi lokantasında gündüz servis yapılmadı, iftarda yemek verildi.
Personel çadırda
GİRESUN: Belediye yemekhanesi, personelin iftar çadırlarında görevlendirilmesi nedeniyle ramazan boyunca kapalı tutuldu.
GÜMÜŞHANE: Öğretmenevi lokantası "talep olmadığı için" gündüzleri kapalı tutuldu, iftarda yemek verildi.
IĞDIR: Öğretmenevi lokantası gündüzleri kapalı, iftar ve sahurda açık tutuldu.
ISPARTA: Öğretmenevinde "talep yok" denilerek yemek verilmedi.
MARDİN: Öğretmenevinde ramazan nedeniyle gündüz yemek servisi yapılmadı.
İftar ve sahurda açık
KASTAMONU: Öğretmenevi lokantası gündüzleri kapalı, iftar ve sahurda açık tutuldu.
KARAMAN: Belediye yemekhanesi ramazanda kapalı kaldı. Belediye yetkilileri, personelin ramazan ayı için yemek fişi satın almadığını söyledi. Yemekhane personeli iftar çadırında görev yaptı. Gündüzleri kapalı tutulan öğretmenevinde iftar ve sahurda servis yapıldı.
KARS: Öğretmenevi lokantası "ramazan'da talep olmadığı için" kapatıldı.
KAYSERİ: Büyükşehir, Melikgazi ve Kocasinan belediyelerinin yemekhaneleri "tadilata alındığı için" yemek servisi yapılmadı.
İftar hazırlığı nedeniyle
RİZE: Belediye yemekhanesinde gündüz yemek verilmedi. Gerekçe olarak da personelden gündüz yemek talebi olmaması gösterildi. Aynı yemekhanede iftarda yemek çıkarıldı. Öğretmenevi lokantası da gündüz kapalı tutuldu, iftar ve sahurda servis yapıldı.
ŞIRNAK: Öğretmenevi yemekhanesi "talep olmadığı" gerekçesiyle ramazanda kapalı tutuldu.
SİVAS: Belediye yemekhanesi ramazan nedeniyle kapandı. Kent merkeziyle Suşehri ve Kangal'daki öğretmenevlerinin lokantaları da açılmadı. Sivas ve Kangal öğretmenevlerinde sadece iftarda yemek verildi.
TOKAT: Niksar Öğretmenevi gündüz kapalı tutuldu, iftarda yemek verildi.
TRABZON: Belediye yemekhanesi ramazan boyunca gündüzleri kapalı tutuldu. "Yemekhanede iftar yemeğinin hazırlanması" gerekçe gösterildi.
Ramazanda tadilat başladı
UŞAK: Öğretmenevinde lokanta kapatıldı ve tadilat başladı.
VAN: Öğretmenevi lokantası "kimse yemek talep etmediği için" kapalı tutuldu.
ZONGULDAK: Günde 300 kişinin yemek yediği belediye yemekhanesi, ramazan başlayınca kapatıldı. Belediye Başkanı Secaattin Gonca (AKP), yemek talebi gelmediğini söyledi. Öğretmenevi lokantası da "günde 10-12 kişide kalan talebin harcamaları karşılamadığı" gerekçesiyle 1 Haziran'da kafeteryaya dönüştürüldü, gündüzleri açık tutuldu.
Sadece toplu iftarlara açık
MANİSA: Öğretmenevinin çatı katında bulunan ve içki servisi de yapılan lokanta, ramazanda talep olmadığı gerekçesiyle kapatıldı. Binanın alt katındaki düğün salonu da toplu iftarlara tahsis edildi.
NİĞDE: Öğretmenevinin yemekhanesinde iftarda servis verildi. Yetkililer sabah ve öğlen talep olmadığını söyledi.
SAMSUN: Büyükşehir Belediyesi yemekhanesi, ramazanda "talep olmadığı için" kapatıldı. Öğretmenevinde de sadece iftar ve sahurda yemek verildi.
'Personel oruçlu'
KIRIKKALE: Belediye yemekhanesi ve öğretmenevi lokantası ramazanda açılmadı.
KONYA: Büyükşehir Belediyesi ile Karatay, Selçuklu ve Meram belediyelerinin yemekhaneleri gündüz açılmadı. Belediye yetkilileri, personelin oruç tuttuğunu söyledi.
KÜTAHYA: Belediye yemekhanesinde personele öğle yemeği verilmedi, her akşam 500 yoksula iftar yemeği servis edildi.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ:
Kantin ramazanda tadilat nedeniyle kapalıydı
İSTANBUL Milliyet
Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü ramazan ayı boyunca yemekhanenin kapalı olmasının tadilattan kaynaklandığını açıkladı. Bazı kantinlerin kapalı olmasını ise öğrrenci yokluğuna bağladı. Rektör Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz da basın danışmanlığı aracılığıyla yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Kantinler üç yıldır Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne bırakıldığı için biz sadece yer veriyoruz. Ücretler de dahil olmak üzere açık ve kapalı olması durumuna işletmeci karar veriyor. Bu üniversitemiz ya da rektörlük ile ilgili bir durum değildir."
DOĞAN HABER AJANSI
16.10.2007