Haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo, Harakiri dergisinden 1970 yılında kuruldu; Temmuz 1992’de dönüşüm geçirdi. Yayın kurulunda köşe yazarlığı da yapan gazetecilerin ve karikatüristlerinde yer aldığı dergiye 2009 yılında bu yana, bugünkü saldırıda öldürülen Charb yayın yönetmenliği yapıyordu. Silahlı iki kişinin bastığı dergide öldürülen 12 kişiden biri de, sanat yönetmenliği yapan Cabu idi.
Dergi, düşünce özgürlüğünü savunmak için ilke olarak Danimarka'da Jyllands-Posten gazetesinde 30 Eylül 2005 tarihinde, ardından da Noveç'ten Magazinet dergisinde 10 Ocak 2006’da çıkan Hazreti Muhammed karikatürlerine yer verdi.
CFCM şikayetiyle yargılandı, beraat etti
Birçok Müslüman ülkede yayınlara yönelik protestolar düzenlenirken Fransa İslam İnanç Konseyi (CFCM), dergisi hakkında "ırk ve din temelinde saldırıda bulunduğu" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Paris Ağır Ceza Mahkemesi ise, usul eksikliğinden başvuruyu reddetmişti.
CFCM, bugünkü silahlı saldırıyı “demokrasiyi hedef alan barbarca bir eylem” olarak niteledi.
Çıkardığı özel sayısında Hazreti Muhammed'i çizen dergi, iki eliyle başını tutan ve "Aptallarca sevilmek ne kadar zor" diyen Hazreti Muhammed'i resmetti. "Terör ve şantaja başvuran köktencilere demokratik ilkelerden ödün verilemez" açıklamasına da yer veren Dergi, şiddetli protestolara neden olan 12 karikatüre başkalarını da ekleyerek yer verdi.
Tehditler ve ikinci dava
5 Şubat 2006’da kimliği belirsiz kişiler, dergi binasının önüne yangın söndürme cihazı bıraktı; dergi çalışanları tehdit edildi.
Mart 2007’de Paris 17. Asliye Ceza Mahkemesi,Hz. Muhammed karikatürleri nedeniyle yargıladığı derginin yayın müdürü Philippe Val hakkında beraat kararı verdi.
Filme tepkiyi sayfalarına taşıdı
Dergisi, 19 Eylül 2012 tarihli sayısında bu kez, Müslüman dünyanın tepki gösterdiği "Müslümanların Mahsumiyeti" filmine Müslüman dünyanın verdiği tepkiye ve bu arada Hazreti Muhammet karikatürlerini yayınladı.
Filme tepki olarak gelişen eylemlerde Arap coğrafyası ve dünyanın değişik yerlerinde onlarca kişi ölmüş, Libya'nın Bingazi şehrinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırıda büyükelçi dahil dört ABD'li öldürülmüştü.
“Bir avuç radikal dinci kazanacak” demişti; öldürüldü
Başta dönemin Başbakan Jean-Marc Ayrault ve dönemin İçişleri Bakanı Manuel Valls gibi yetkililerin gergin ortamı gerekçe göstererek tepki gösterdiği, bugünkü silahlı saldırıda öldürülen derginin yayın yönetmeni Charb, RTL radyosunda konunun polemik oluşturabileceğini kabul etmiş, ancak eklemişti:
"Muhammet'i çizmeye hakkımız olup olmadığını ve bunun tehlikeli olup olmadığını kendimize sormaya başlarsak, sonraki sorular bir Müslüman'ı bir gazetede tasvir edebilir miyiz, ondan sonra da gazetede bir insandan söz edebilir miyiz, olmayacak mı? Sonunda da tasvir edecek bir şey kalmayacak ve dünyada ve Fransa'da tepki gösteren bir avuç radikal dinci kazanmış olacak".
Suriye İnsan Hakları Örgütü’nün ve Meaux Müslümanlar Derneği’nin “nefrete teşvik”ten suç duyurusunda bulunduğu derginin İnternet sitesi de sabote edilmişti.
Irkçılar da şikayetçi
Dergiye, Ocak 2012’de de, ırkçı Ulusal Cephe (FN) lideri Marine Le Pen ile ilgili kurmaca bir adaylık afişi hazırlayınca da şimşekleri üzerine çekti. Dergi hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu (EÖ)