19 Mayıs'ı Anlamına Uygun Kutlamak!

19 Mayıs'ı Anlamına Uygun Kutlamak!19 Mayıs, Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanıyor. Atatürk’ün...

19 Mayıs'ı Anlamına Uygun Kutlamak!

19 Mayıs, Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanıyor. Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı Samsun’a çıkış tarihi olan 19 Mayıs, emperyalizme karşı mücadeleyi, işgale uğramış ülkeyi kurtarmak için yapılan girişimin ilk adımı olma özelliği ile öne çıkmış bir gün. 

19 Mayıs her ne kadar gençlere ve genç kuşaklara övgüler dizilen bir gün olarak kabul edilse de, evde, okulda ve işyerinde otoriter, baskıcı zihniyetlerle karşı karşıya kalan gençlerimizin kendilerini özgürce  gerçekleştirme imkanını bulduklarını söylemek mümkün değildir.

Gençler, okuldan çalışma yaşamına kadar bugün bir çok sorunla karşı karşıyadır. Eğitimin paralı hale gelmesi nedeniyle milyonlarca çocuk ve gencimiz eğitim sisteminin dışına itilirken, eğitim sisteminin dışına itilen yüz binlerce gencimiz çalışma yaşamında da güvencesizlik ve ağır emek sömürüsü ile karşı karşıya bırakılmıştır.

Gençliğin geleceğe bakışında ortaya çıkan sorunlar, onların geleceğini karartmakta, gençliğin enerjisini, yaratıcılığını her fırsatta sömürmekte ve onları düzenin temel parçası haline getirmeye çalışmaktadır. Gençliğin sömürüye, baskılara karşı mücadelesinin yükseldiği dönemlerde, bir taraftan zor ve şiddet araçlarıyla sindirme politikaları uygulanırken, diğer taraftan kitle iletişim araçlarının da yardımıyla gençliği denetim altına alma çabaları yoğunlaşmaktadır.

Gençlik, ilkokuldan başlayarak idealist, gerici bir temelde örgütlenmiş, dünyayı gerçekte olduğu gibi değil, onlara gösterilmek istendiği gibi görmelerini sağlayan bir eğitim ile dünyayı tanıyarak hayata atılmaktadır. Bu durum, gençliğin eğitimsiz bırakıldığı, daha çocuk yaşta eğitimden dışlandığı, üniversite kapılarının yoksul-emekçi çocuklarına kapatıldığı gerçeğinin tipik sonucudur. 

Irkçı-şoven düşünceler ve dinsel motiflerle kuşatılmış, yoğun bir popüler kültür saldırısı altında yaşayan geniş gençlik yığınları, geleceksizliğin ve bilinemezciliğin baskısı altında yoğun bir karamsarlığa itilip, gelecekten beklentisi olmayan, sadece içinde yaşadığı anı önemseyen bireyler haline getirilmeye çalışılıyor.

Türkiye’nin gençliği, ülkeyi yönetenlerden, kendi adlarına kutlanan bir bayramın ötesinde, geleceğe güvenle bakabileceği, insanlığın ileri değerlerini özümseyeceği, savaşların olmadığı, halkların özgürlük ve barış duygularıyla bir arada yaşayacağı demokratik bir Türkiye mücadelesinin dün olduğu gibi bugün de en ön saflarındaki yerini almaya başlamıştır. 

Bugün 19 Mayıs’ı anlamına uygun kutlamayı güçleştiren bütün koşullara karşın, her türlü sömürüye, ırkçılığa, emperyalizme ve gericiliğe karşı duruş gösteren tüm gençlerin 19 Mayıs’ını kutluyoruz.

EĞİTİM-SEN - 18 Mayıs 2008

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor