1993'te, Madımak Oteli yangınında ölen 35 kişi olayların 16. yılında anıldı. Otelin müzeye dönüştürülmesi için çağrı yapıldı. Anmada hükümetten kimse yoktu
Gericilerin kuşatıp kundaklaması sonucu 2 Temmuz 1993'te, 33 Alevi ozan, sanatçı ve aydın ile 2 otel görevlisinin katledildiği Sivas katliamı anıldı. Dün kentte iki ayrı anma töreni yapıldı. Anma programı kapsamında ilk olarak Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Alevi Vakıfları Federasyonu, Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği, Eğitim-İş Sendikası Sivas Şubesi, Cem Vakfı Sivas Şubesi, Türkiye Gençlik Birliği ve Cumhuriyet Okurları üyeleri tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu.
DEVLET KATLİAMI KINAMALI
Olayların yaşandığı Madımak Oteli önüne giden grup adına açıklamayı Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek yaptı. Bermek, 'Türkiye bu acılarla Sivas, Maraş, 1 Mayıs ve benzeri katliamlarla hesaplaşmalıdır. Laik, çağdaş Cumhuriyete karşı yapılan saldırılar karşısında devletin suskunluğu son bulmak zorundadır. Devleti yönetenler, bu katliamı önleyemeyen devlet adına 2 Temmuz anma törenlerine katılmalı ve tüm insanlık önünde bu katliamları kınamalıdır' dedi.
CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ise 'Madımak Oteli müze olmalı, 2 Temmuz Barış ve Kardeşlik Günü olarak kabul edilmelidir' diye konuştu.
ÖLENLERİN ADLARI OKUNDU
Yurtiçi ve yurtdışından gelen çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisiyle olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınlarının bulunduğu grup ise hayatını kaybedenlerin fotoğraflarıyla birlikte Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Slogan atarak otelin önüne kadar yürüyen grup, olaylarda hayatını kaybedenlerin ismi tek tek okunduktan sonra 'Yaşıyor' diye bağırdı.
YAZICIOĞLU POSTERİNE TEPKİ
Madımak Oteli'nin karşısındaki Selçuk İşhanı'nın birinci katından bir kişi BBP'nin merhum Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun posterini asmaya çalıştı. Gruptaki bazı kişiler, posterin asılmasını engellemek için ellerindeki su şişelerini binanın camlarına attı. Burada CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen ile Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız grubu sakinleştirmeye çalışırken, emniyet görevlileri de Yazıcıoğlu'nun posterini gösteren kişiyi gözaltına aldı.
İNSANLIK SUÇU
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş ise Sivas katliamını unutmanın, unutturmaya çalışmanın bir insanlık suçu olduğunu belirtti. Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız katliamın insanlık tarihinin en akılalmaz ve cani cinayetlerinden biri olduğunu söyledi.
KATLİAMIN TANIĞI KEMAL ÇAĞLAYAN O GÜNÜ ANLATTI
SAATLER öğleyi geçmişti. Sivas'ta o güne kadar görülmeyen ve tanınmayan kişilerin arasında bulunduğu grup slogan atarak Mevlana Caddesi'nden bir başka grup Atatürk Caddesi'nden yürüyüşe geçti. Cuma ezanı okunurken çalınan davul ve zurnaya, yazar Aziz Nesin'e karşı sloganlar atılıyordu. Provokatörler ön plandaydı ve Sivas halkı galeyana getirilmek isteniyordu. Saat 14.30 - 15-30 saatleri arası Madımak Oteli önü ana baba günüydü. Otelde kalan yazarlar, şairler, ozanlar dışarı çıkarılmadı. Herkes beklerken otel bir anda ateşe verildi. Alevler alt kattan kısa sürede yukarı doğru yayıldı. Üst kattaki Aziz Nesin, Asım Bezirci belediyenin itfaiye aracıyla kurtarıldı, Arif Sağ ile birlikte birkaç kişi arka cama uzatılan bir merdivenle kaçıp kurtuldu. Yangın ancak akşam söndürülebildi. Pirsultan Abdal etkinlikleri için şehre gelen 33 sanatçı, ozan, yazar ve iki otel görevlisi yanarak can verdi.
ALEVİLER ÇÖZÜM BEKLİYOR
MADIMAK Oteli önündeki anmaya katılan İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras, 'Madımak Oteli'nde yakılan insanlar bu ülkenin aydınları, onuruydu. 2 Temmuz bir linçtir, katliamdır' dedi. Uras, Alevilerin taleplerinin görmezden gelindiğini belirterek, şöyle devam etti: 'Yıllardır 'din elden gidiyor' diyerek gericiliği, 'Türkiye bölünüyor' diyerek milliyetçiliği körükleyenler, Malatya'da, Maraş'ta, Çorum'da ve Sivas'ta nice canlarımızı gözlerini kırpmadan katletmişlerdir. Yıllardan bu yana Alevi sorunu çözüm bekliyor. Ama yıllardır Alevileri ve taleplerini yok sayan tutum ve yaklaşımlar sürdürüldü. Alevilere yönelik ayrımcılık ve haksızlıklara son verilmeli, zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır.'
OLAYIN ÜSTÜ ÖRTÜLÜ
DSP Genel Başkanı Masum Türker, yayımladığı mesajda 2 Temmuz'un Cumhuriyet tarihinin en acılı günlerinden biri olduğunu söyledi. Olayın derinlemesine araştırılmadan, sadece birkaç sanığın cezalandırılması yoluyla örtüldüğünü söyleyen Türker, ''Madımak Oteli'ni bir hoşgörü müzesine dönüştürmek, gelecek nesillerin, barış ve sevgi duyguları ile yetişmelerini sağlamak, ülkemizin ana hedeflerinden biri olmalıdır' dedi.
SORUMLULAR HESAP VERMEDİ
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, yaptıkları yazılı açıklamada Sivas'ta 35 kişinin karanlık güçlerce katledildiğini söylediler. Sivas'taki katliamının ardından yaşanan yargı sürecinin halkın, kamuoyunun adalete hukuka olan güvenini sarstığı öne sürülen açıklamada, özellikle dönemin siyasal sorumlularının bu katliamın hesabını vermediği, halen Alevilerden özür dilemediği belirtildi. Açıklamada, şunlar dendi: 'Ülkemizde bir daha böylesine karanlık olayların yaşanmamasının yolu, geçmişle yüzleşmek, karanlık olayları açığa çıkarmak ve sorumlulardan hesap sormaktan geçmektedir. Demokrasi, barış ve özgürlükleri savunan, halkların kardeşliğine inanan siyasi parti, sivil toplum örgütü, sendikalar olarak gücümüzü demokrasi cephesi etrafında birleştirmeliyiz.''
Kemal ÇAĞLAYAN - SİVAS
AKŞAM - 3 Temmuz 2009