GÜVENÇ ABDAL OCAĞI 1.ULUSLARARASI ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRİSİ
Anadolu Aleviliği, 13. yüzyılda Hacı Bektaş Veli önderliğinde örgütlenen Horasan erenleri tarafından Küçük Asya olarak anılan Anadolu topraklarında temellendirilmiştir. Hacı Bektaş Veli öğretisi, Anadolu’daki yapılanışına paralel olarak Balkanlar’a da 13. yüzyılda Sarı Saltık’la beraber taşınmıştır. Eren düşüncesi, 14. yüzyılda ise Kaygusuz Abdal ile Kuzey Afrika’da, Mısır’da kendini ifade etmeye başlamıştır. Bu geniş coğrafyada yüzyıllar ötesinden günümüze gelen Hacı Bektaş Veli felsefesi ve eren düşüncesi bir Avrasya gerçeği olarak karşımıza çıkmaktadır. Öğretinin Batı’da ulaştığı nokta, Macaristan’da Gül Baba türbesine, Doğu’da Türkistan’da Hoca Ahmed Yesevi dergahına kadar ulaşmaktadır. Bu özelliği ile Hoca Ahmed Yesevi-Hacı Bektaş Veli düşünce sistemi uygarlık tarihinin, düşünce tarihinin ve felsefe tarihinin temel dinamiklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dede, baba unvanlarıyla anılan Horasan erenleri, Sulucakaraöyük’de Hacı Bektaş Veli dergahında aldıkları eğitimin ardından farklı bölgelere giderek köyler, ocaklar, tekkeler kurup öğretinin temsilciliğini yapmıştır. Bu erenlerden biri de Güvenç Abdal’dır. Güvenç Abdal, Hacı Bektaş Veli tarafından Gümüşhane-Kürtün-Harşit bölgesine görevlendirilmiştir. Güvenç Abdal, Harşit vadisine gelerek Taşlıca köyünü kurmuş bölgede yoğun bir nüfusa sahip Çepni Türkmenlerine sosyal-dini önderlik yapmıştır. 13. yüzyılda Güvenç Abdal’ın Harşit bölgesine gelmesi, Karadeniz bölgesinin Türkleşmesi ve İslamlaşması sürecini başlatmıştır. Devamında Çepniler, tüm Karadeniz bölgesine hakim olmuş ve süreç 1461’de Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethetmesi ile tamamlanmıştır. Bu bağlamda Güvenç Abdal, Karadeniz bölgesinde Türk Kültür ve tarihinin en önemli tarihi-karizmatik temsilcilerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Güvenç Abdal, bölgede sadece Hacı Bektaş Veli düşüncesinin temellenmesini sağlamamış, bölgenin iskanında da temel fonksiyonu ve stratejiyi geliştirmiştir.
Güvenç Abdal’ın adını taşıyan Alevi inanç-dede ocağı, Gümüşhane merkez olmak üzere Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Tokat, Düzce, Zonguldak, Kocaeli, Sivas, Yozgat, Çorum, Erzurum, Kars illerine uzanan geniş bir hatta etkinlik sahasına sahiptir. Yüzlerce yerleşim biriminde ocaklı dede ve talip toplulukları bulunmaktadır. Güvenç Abdal ocaklıları, Aleviliğe ait tüm inanç pratiklerini günümüzde de canlılığı ile sürdüren önemli bir Alevi topluluktur. Bu yanıyla Güvenç Abdal Ocağı, geleneksel-tarihsel Alevilik ile ilgili bilimsel çalışmalar açısından da öncelikli bir inanç-dede ocağıdır.
09-10 Ocak 2010 tarihleri arasında Güvenç Abdal Derneği tarafından düzenlenen ve sayısı yüz binlere varan Güvenç Abdal ocaklılarının inançsal-düşünsel-sosyal hedeflerini, görüşlerini ifade eden çalıştay sonucunda aşağıda maddeler halinde verilen kararlar oybirliği ile alınmıştır.
a-) Güvenç Abdal’ın tarihsel kişiliği, adıyla oluşan Alevi inanç-dede ocağı ve Karadeniz bölgesinde yaşayan Alevi inançlı topluluklar üzerine bilimsel- akademik çalışmalar yürütecek bir enstitü veya araştırma merkezinin Ordu Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulması talep edilmektedir. Bu konuda gerekli olan kamuoyu desteği sağlanacak ve ilgili makamlara bu talep iletilecektir.
b-) Güvenç Abdal’ın adına Ordu-Gürgentepe’de her yıl geleneksel olarak bilimsel, kültürel, sanatsal ve inançsal içerikli bir anma etkinliği düzenlenecektir. Bu tören, derneğimiz ve ilçe belediyesi tarafından ortaklaşa olarak düzenlenecek olup, 2010 yılından itibaren başlatılacaktır.
c-) Güvenç Abdal’ın kimliği, adıyla oluşan inanç-dede ocağı ve Karadeniz bölgesi Aleviliği üzerine bilimsel-akademik bir proje başlatılacaktır. Bu çalışmanın üç yıl sürmesi planlanmaktadır. Çalışma sonrası toplanan data yayınlanarak, bilim çevrelerine ulaştırılacaktır.
Saygılarımızla
Mustafa Yılmaz
Genel Başkan
GÜVENÇ ABDAL
ARAŞTIRMA EĞİTİM KÜLTÜR ve TANITMA DERNEĞİ
GENEL MERKEZİ
KAYNAK : Alevihaber.com - 6 Şubat 2010