Semah UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde
Semah UNESCO Dünya Kültür Mirası ListesindeÜç geleneğimiz UNESCO'nun kültür mirası olduSemah Alevi-Bektaşi Geleneği,...
Semah UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde
Üç geleneğimiz UNESCO'nun kültür mirası oldu
Semah Alevi-Bektaşi Geleneği, Kırkpınar Festivali ve Geleneksel Sohbet Toplantıları gelenekleri UNESCO güvencesinde
Türkiye'nin üç önemli geleneği daha, UNESCO'nun dünya kültür mirası listesinde yer aldı.
UNESCO, ''Semah Alevi-Bektaşi Geleneği'', ''Kırkpınar Festivali'' ve ''Geleneksel Sohbet Toplantıları'' geleneklerini ''İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası'' listesine kaydedilmesine karar verdi. Konuya ilişkin karar, UNESCO Somut Olmayan Mirasın Korunması Komitesinin bugün Nairobi'de yapılan toplantısında alındı. Komite, Türkiye'den Kültür ve Turizm Bakanlığınca önerilen üç dosyayı inceledikten sonra, bunları İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası listesine kaydedilmeye değer buldu.
Komite, 47 ülkenin dosyasını da inceliyor. Toplantıda Türkiye'yi UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz başkanlığında bir heyet temsil ediyor.
Listeye geçen yıllarda da, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın önerisiyle Türkiye'den Karagöz, Mevlevi Sema Ayini, Aşıklık Geleneği ve Meddahlık-Ortaoyunu Geleneği dahil edilmişti. Ayrıca, Nevruz geleneği de Türkiye'nin de dahil olduğu Türk Cumhuriyetleri ve İran'ın ortak dosyası olarak kabul edilmişti.
UNESCO'nun Somut Olmayan Mirasın Korunması Sözleşmesi, bu listeye giren geleneklerin tespiti ve korunmasını öngörüyor.
HaberTürk - AA - 16 Kasım 2010 Salı
Alevilik ‘dünya mirası’ oldu!
Semah Alevi-Bektaşi Geleneği, Kırkpınar Festivali ve Geleneksel Sohbet Toplantıları gelenekleri dün Kenya’nın başkenti Nairobi’de toplanan UNESCO’nun ilgili komitesi tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası listesine alınmasına karar verildi.
UNESCO’nun Somut Olmayan Mirasın Korunması Komitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca önerilen bu üç geleneğin dünya mirası olduğunu resmen onaylamış oldu. Türkiye’yi UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz başkanlığındaki bir heyetin temsil ettiği Nairobi’deki toplantıda komite 47 ülkenin sunduğu dosyaları inceledi.
Yine geçtiğimiz yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önerisiyle Türkiye’den Karagöz, Mevlevi Sema Ayini, Aşıklık Geleneği ve Meddahlık-Ortaoyunu Geleneği dahil edilmişti.
Nevruz listeye girmişti
Nevruz geleneği ise Türkiye’nin de dahil olduğu Türk Cumhuriyetlerinin ve İran’ın ortak geleneği olarak kabul edilerek listeye eklenmişti. UNESCO’nun Somut Olmayan Mirasın Korunması Sözleşmesi, taraf devletlerle birlikte işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma ruhu içinde bu mirasların korunmasını amaçlıyor. Listeye diğer ülkelerden giren geleneklerin bazıları ise şöyle:
18. yüzyılda ortaya çıkmış olan Peking Operası, Çin Akapunktur, Çin Fransız yemek kültürü, Fransa Flamenko Dansı, İspanya Marimba Müziği, Kolombiya.
Vatan - 17 Kasım 2010
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.