Semah Dergisi 1 yıl aradan sonra 50. sayısı ile okuyucuyla buluştu
Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) tarafından her iki ayda bir düzenli olarak yayımlanan Semah Dergisi’nin Mart/Nisan aylarını kapsayan 50. sayısı ‚ ‘100 yıl değil 1000 yıl da geçse Unutmayacağız / Koçgiri’ manşetiyle okurlarla buluştu. Demokratik Alevi
Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) tarafından iki ayda bir çıkartılan ve pandemi dolayısıyla yaklaşık 1 yıl ara verdiği Semah Dergisi 50. Sayısı ile okuyucusuyla yeniden buluştu.
“100 yıl değil, 1000 yıl da geçse UNUTMAYACAĞIZ! Koçgiri“ başlığı ile çıkan derginin kapağında Koçgiri ve Dersim katliamlarının direnişçi karakterlerinden Alişer ve eşi Zarife Hatun’un fotoğrafları yer aldı.
“DİLİMİZE, YURDUMUZA, İNANCIMIZA ÖNEM VERMELİYİZ”
Derginin sunum yazısında, “1 yıllık zamanda dünya insanlığının küresel çapta yaşadığı korku ve üzüntünün ortak adı; Covid 19 bulaşıcı hastalığıydı. Bu süre içerisinde Covid nedeniyle Hakk’a yürüyen canlarımızın devri daim olsun! Halen bu hastalıktan dolayı yaşam mücadelesi veren Canlarımıza acil şifalar diliyoruz! Dünyamızın küresel güçler tarafından bozulan dengesi, toprak anamızın kötü emeller için hoyratça kullanılması sonucu insanlığa yaşatılan bu vahim süreçle, 21.yüzyılımızda hiç kimsenin aklına bile gelmeyecek psikolojik bir acıyla yüzleştik. Bir doğa-natural inancı olan Alevi felsefemizin temelini oluşturan ekolojik dengelerin korunması gerektiği bilinci, bu vesileyle bir kez daha insanlığa hatırlatılmış oldu. Bütün kutsi değerlerimizle toprak anamıza bir kez daha sıkı sıkıya sarılmalı ve onu korumalıyız. Toprak anamızla birlikte ana dilimize, ana yurdumuza, inancımızın ana prensiplerine ivedilikle önem vermeliyiz” denildi.
Almanya başta olmak üzere, Fransa, Avusturya, İngiltere ve İsviçre gibi Alevilerin yoğun olarak yaşadıkları ülkelerde dergahlar ve temsilcilikler aracılığı ile dağıtımı yapılan Semah Dergisi’ne özellikle Almanya’nın bir çok kentinde FEDA’ya bağlı dergahlardan ulaşmak mümkün.
Büyük kısmının Koçgiri’ye ayrıldığı ve Alevilikle ilgili pek çok yazının yer aldığı Semah Dergisi’nin Mart/Nisan 50. sayısında yer alan yazılar ise şöyle:
Koçgiri Soykırımı / Demir ÇELİK
Kapısına Kara Kilit Vurmayanlara Aşk İle / Çilem KÜÇÜKKELEŞ
Osmanlı Nüfus Defterlerinde Koçgiri Coğrafyası Aşiretlerinin Etnik Kimliği ve Tarih Yazımı Üzerine / KKDTKA ÇALIŞMA GRUBU
Koçgiri Soykırımı ve Ankara’daki Osmanlı Oyunları/ Erdoğan YALGIN
100 Yıllık Gizlenen Gerçek Koçgiri; İttihatçıların İsyan İle Örtbas Ettiği Katliam / Ali KÖYLÜCE
Alişêrê Koçgiri İle Kila Zarife’yi Anmak, Anlamak ve Bilince Çıkarmak / Dursun EVREN
Sources Occidentales Sur Les Alevis Koçgiri (1850-1910) / Erwan KERIVEL
Alevilerde ‘Cennet’ ve ‘Cehennem’ İnancı Var Mıdır? İrfan DAYIOĞLU
Tarih ve İnanç Sembolizmi Koçgiri Mezarları -1 /Ali Kemal YILDIRIM
Spinoza ve Tanrısı İle Sohbet / Hüsnü ÇAVUŞ
Kayıp Tarihin Yol Arayışçılarıyız / Songül MORSÜMBÜL
Katliam Ve Şiddet / Dora DJANN
Derleme Şiirler – Şîn / Metin ÖZTEM – İsmail ÖZTEM
(HABER MERKEZİ)
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.