Sarıgazi Cemevi Başkanı Erdal Sağır: Salgın sürecinde en zorlanan kesim Aleviler oldu
PİRHA - Alevilerin koronavirüs sürecinde çok zorlandığına dikkat çeken Sarıgazi Cemevi Başkanı Erdal Sağır, devletin ya da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin cemevlerine yaklaşımının eşit olması
Türkiye’de koronavirüs salgınından etkilenlerden biri de kuşkusuz Alevilerin inanç merkezleri olan cemevleri. Bu süreçte cemevleri kimi zaman faturalarını ya da personel maaşlarını ödemekte zorlansa da ibadet ritüelini erteleme kararı alarak önceliğin insan sağlığı olduğuna dikkat çekti.
Koronavirüs sürecinde yaşananları PİRHA’ya değerlendiren Sarıgazi Cemevi Başkanı Erdal Sağır, bu süreci 3 aşamada yorumladı.
“İLETİŞİM SORUNU YAŞADIK”
Sağır, koronavirüs salgın sürecinde hazırlıklı olmadıklarını belirterek, “Sarıgazi Cemevi olarak hazırlıklı olmadığımız için toplumuzda iletişim eksikliğimiz vardı. İnsanlar cemevlerine geliyordu ama sonraki süreçte baktık ki hiç kimseye ulaşamadık. Yardım edeceğimiz insaları sosyal medyadan, köy dernekleri, Alevi muhtarları üzerinden araştırma yaparak ortaya çıkardık” diyerek yaşanan iletişim sorununa dikkat çekti.
“ÖNCELİĞİMİZ KADINLAR”
Yardım toplama ve dağıtma aşamasında ilçe belediyelerinden çok verimlilik alamadıklarını söyleyen Erdal Sağır, Nisan- Mayıs aylarında ilçe belediyeler tarafından listelerin istendiğini ancak yeterli sayıda insanlara ulaşılmadığını kaydetti.
Sağır, İstanbul Büyükşehir kanalında da ilk etapta biraz yardımların yapıldığını sonra orada Meclis’te engellemelerin olduğunu söyledi.
Cemevlerine yapılan bağışlardan da halka yardım ettiklerini söyleyen Sağır, “Bir hafta önce de Avrupa Alevi Dernekler Federasyon Birliği’nde Selçuk bey diye biri, vatandaşlara nakti yardım yaptı. Onu biz kendileriyle buluşturduk. Bize verin biz verelim demedik, kendiniz verin dedik. Bu yardımların dağıtımında ise öncülüğümüz kadınlar (dul, çocuklu, çalışmayan) oldu” dedi.
Devletin yaptığı desteklerin de yetersiz olduğunun altını çizen Sağır, çevrelerinde bulunan esnafların da bu süreçten çok etkilendiğini söyledi.
“CEMEVLERİ OLARAK ÇOK ZORLANDIK”
Sağır, bir bütün olarak Türkiye toplumunun bu süreçte ekonomik olarak zorlandığını ama bu sürecin en çok zorlananının cemevlerinin olduğunun altını çizerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Cemevleri 4-5 ay kapalı kaldı. Sadece cenaze erkanı hizmeti verdik. Bu hizmeti verirken personelin maaşlarını ödemek zorunda kaldık. Ama lokma dediğimiz şey insanların durumu iyi olunca verilir. Bir gelir de olmadı. Bize cenazelerden lokma veriyorlar, durumları iyi olmayınca bizler onlardan almadık. Bu konuda müthiş derecede personele borçlandık. Sarıgazi Cemevinin bahçesinde bulunan fırın da çalışmadı, kermesimiz de olmadı. Kurumsal olarak 4-5 ay kötüydü. Biz Aleviler, cemevleri daha çok zarar gördük. Bizler 15 yıl geriye gittik.”
“VERİLEN KARARLAR İVEDİLİKLE HAYATA GEÇİRİLMELİ”
“Devlet yasal statüde, Anayasada Alevilerin cemevlerini ibadethane olarak tanısaydı her şey yolunda olacaktı” diyen Sağır, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde alınan kararların neden uygulanmadığını sorarak şunları belirtti:
“Ocak ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisinde Alevi statüsüyle ilgili bir ek önerge verdiler. Bu ek önergede AKP-MHP yasal statünün kanunen merkezi hükümet tarafından verilmesi gerekiyor diye topu taça attılar. Burayı anlarım. Fakat şöyle bir ibare koydular; bu süreçte merkezi hükümet bunu yapana kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi cemevlerinin tüm giderlerini karşılama noktasında kabulüz dediler. Beş ay geçti. Neden Büyükşehir Belediye Meclisin’de neden komisyonlar kurulmadı. Bunun hukuksal ve diğer konularda 106 civarı cemevi var İstanbul’da. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde bir karar geçiyorsa, bu giderlerin karşılanması noktasında bir an önce ivedilikle hayata geçmesi gerekiyor. Bunu neden uygulamıyorlar.”
“CEMEVLERİNE DE HİZMET İSTİYORUZ”
Türkiye’deki ibadethanelere eşitlik meselesine de değinen Sağır, “Bu konuda biz hijyen malzemesi istiyoruz. Bir aydır gelmiyor. Maskeler geç geliyor. Yani ibadethaneleri ayırmıyorum camiye de kiliseye de gitsin ama cemevlerine de bu hizmeti istiyoruz. Her cuma öncesi bütün camiler dezenfekte ediliyor, o zaman perşembe günü cem varsa neden çarşamba günü buralar temizlenmiyor. Cenaze erkanlarımız cemevlerinden kalkıyor her cenazeden sonra neden temizlenmiyor” diye sordu.
Geçen haftalarda kimi cemevlerinin ibadethaneye kapılarını açmasını erken bulan Sarıgazi Cemevi Başkanı Erdal Sağır, bu konuda Alevi kurumlarını eleştirdiğini belirterek, Alevi inancında önceliğin insan sağlığı olduğuna dikkat çekti.
Sağır, Sarıgazi Cemevi olarak Haziran ayı sonuna kadar virüste artışın yaşanması halinde Muharrem orucuna kadar cemevini açmayacaklarını belirtti.
PİRHA/İSTANBUL
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.