Sağır Sultanın Duyduğu 'Müze Talebine' Kamuoyu Gerekmiş!
Sağır Sultanın Duyduğu 'Müze Talebine' Kamuoyu Gerekmiş!Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan...
Sağır Sultanın Duyduğu 'Müze Talebine' Kamuoyu Gerekmiş!
Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan ön raporda yer alan Madımak Oteli’nin yıkılarak park haline getirilmesi önerisine tepki gösteren Madımak katliamında hayatlarını kaybedenlerin aileleri, Devlet Bakanı Faruk Çelik ile görüştü.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nde yapılan görüşmede aileler, otelin yıkılıp park haline getirilmesi durumunda olayın unutturulacağını belirterek, “Devlet bu katliamla gerçekten yüzleşmek istiyorsa orası ‘Utanç müzesi’ olmalı” önerisini sundu.
GÜMÜŞ: ŞÜPHELERİM DEVAM EDİYOR
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı (PSAKD) Fevzi Gümüş Devlet Bakanı Faruk Çelik ile aileler arasında yapılan görüşmeyi anlattı. Ailelerin Madımak Oteli’nin müze olması yönünde taleplerini yinelediklerini belirten Gümüş, “Madımak Oteli’nin yıkılmasını katliamı unutturulması için bir girişim olarak değerlendiklerini Çelik’e aktardılar. Ayrıca bugüne kadar kamuoyunda Demokratik Alevi Örgütleri’nin dile getirdikleri taleplerin arkasında olduklarını belirttiler. Ancak Faruk Çelik bu konuda geri adım atmaktan ziyade, otelin müze olmasını istediklerini ancak bunun için kamuoyunun oluşması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Pir Sultan Abdal Derneği olarak bu işi bizim üstelenebileceğimizi aktardık” diye konuştu.
Görüşmenin taleplerini bir kez daha Bakan’ın yüzüne karşı söylemek açısından önemli olduğunu belirten Gümüş, “Ancak yine de görüşmenin bu iktidar tarafından ne kadar dikkate alınacağı konusunda şüphelerim devam ediyor” dedi.
AİLELER: GÖRÜŞÜMÜZ ALINMADI
Görüşmenin ardından aileler ortak bir metin hazırladı. Ortak metinde, Çalıştaylar bittikten sonra Bakan Faruk Çelik’in özel kaleminin aileleri araması eleştirildi. Bakanlık tarafından “ailelere ulaşılması konusunda yetersiz kalındığı” yönündeki açıklamalara da değinilen metinde, "Bakan bize PSAKD’dan rahatlıkla ulaşabilirdi” denildi. Görüşmenin bir otelde ve yemekli olması teklifine de tepki gösteren aileler “Madımak Otelinde yitirdiğimiz canlarımızı başka bir otelde ve yemekli bir toplantıda konuşmayı vicdani ve ahlaki olarak uygun görmüyoruz” diyerek teklifi reddetti.
ELÇİN YILDIRAL - 12 Şubat 2010
***
Bakan Çelik, Alevi ailelerle görüştü
ANKARA (12.02.2010)- Hükümetin Alevi Çalıştaylarını yürüten Devlet Bakanı Faruk Çelik, “Madımak müze olsun” talebini dile getiren Sivas katliamında hayatını kaybedenlerin aileleriyle bir araya geldi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nde Devlet Bakanı Faruk Çelik, Sivas Katliamında yaşamını yitirenlerin aileleriyle görüştü. Görüşmede Bakan Çelik, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş ve Genel Sekreteri Kemal Bülbül tarafından karşılandı. Hükümet ilk kez çalıştay sürecini eleştiren ve katılmayan Alevi örgütleriyle görüşmüş oldu. Görüşmede konuşan Bakan Çelik, “Sizin evinizdeyiz, programı nasıl uygun buluyorsanız o şekilde olsun. Ama biz milletimizin gerçekten tümden canını sıkan, aradan yıllar geçmesine rağmen, demoralize eden, canını sıkan olayla ilgili değerlendirme yapmak amacıyla sizleri ziyaret ediyoruz” dedi.
Sivas Katliamı'nı kast ederek, konuyu başından beri “reklama ve reytinge dönük” ele almadıklarını savunan Çelik, “Sergilediğiniz şeyi görmek de isteriz” şeklinde konuştu. Çelik, kısa bir süre müzeyi inceledikten sonra Sivas katliamında hayatını kaybedenlerden yaklaşık 26 kişinin ailesiyle görüştü.
Bakan Çelik, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi'nde gerçekleşen buluşmada, buradaki “Madımak Müzesi” olarak düzenlenen bölümü de gezdi. Faruk Çelik ayrıca, buradaki anı defterini inceledi. Madımak Oteli'ndeki yangında hayatını kaybedenlerin büyük bir çoğunluğunun çeşitli konularda görüşlerinin alınacağı toplantı, basına kapalı olarak devam etti.
Bakan Çelik'in PSAKD'ı ziyaret etmesi çalıştay sürecine muhalefet eden kesimlerle hükümetin ilk ciddi teması oldu. Çalıştay süreci de dahil olmak üzere hükümet, daha çok çalıştaylara sıcak yaklaşan Alevi örgütleriyle bir araya geldi. 3 Haziran 2009 tarihinde başlayan ve 30 Ocak 2010 tarihinde sona eren çalıştaylar süreci boyunca çalışmalara muhalefet eden PSAKD, Alevi Bektaşi Federasyonu ve bağlı örgütler çalışma dışında tutulmuştu.
Çalışma sonunda hazırlanan raporda da, Alevi toplumunun taleplerinin aksine “Madımak müze olamaz, din dersleri sürdürülecek, dedeler eğitilecek, cemevleri ibadethane yapılmayacak” şeklinde önerilerin yer aldığı rapor hazırlanmıştı.
Atılım - 12 Şubat 2010
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.