Sadaka Kültürü Gelişiyor : Başkentte 400 bin yoksul aile

Sadaka Kültürü Gelişiyor : Başkentte 400 bin yoksul aile

Başkentte 400 bin yoksul aileAnkara’da 400 bine yakın aile, Büyükşehir Belediyesi’nin yardımlarıyla geçiniyor. Bu, 4 milyon nüfuslu...

A+A-

Başkentte 400 bin yoksul aileBaşkentte 400 bin yoksul aile

Ankara’da 400 bine yakın aile, Büyükşehir Belediyesi’nin yardımlarıyla geçiniyor. Bu, 4 milyon nüfuslu Ankara’nın yaklaşık üçte birinin yoksul olduğu anlamına gelirken, belediye yardım tablosuyla gurur duyuyor

Gökçek yönetimindeki belediye, 1994’te sıcak yemekle başlattığı yardımları, daha sonra gıda, eğitim ve temizlik olarak genişletti. 1997’te 32 bin 500 olan aile sayısı, yıllar içinde 400 bine çıktı.

Ankara’da 400 bine yakın aile, Büyükşehir Belediyesi’nin yardımlarıyla geçiniyor. Bu, 4 milyon nüfuslu Ankara’nın yaklaşık üçte birinin yoksul olduğu anlamına gelirken, belediye yardım tablosuyla gurur duyuyor.

ANKARA - Yurt genelinde her yıl yaklaşık 7.5 milyon kişiye gıda, eğitim gibi konularda yardım yapan AKP?hükümeti döneminde başkentte de ‘yoksulluk’ tavan yaptı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, 1994 yılında sıcak yemekle başlattığı insani yardımlarını bugün yaklaşık 300 bin muhtaç aileye ulaştırıyor. Söz konusu rakam, bir ailenin ortalama dört kişi olduğu hesaba katılırsa 4 milyon nüfuslu Ankara’nın yaklaşık üçte birini kapsıyor. Ancak AKP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi, bu vahim tabloyu, ‘gurur kaynağı’ olarak görüyor.

400 milyon dolar yardım bütçesi olan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 1997-1998 yıllarında 32 bin 500 aileye yönelik başlayan gıda ve temizlik yardımları son 10 yılda katlanarak arttı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin resmi rakamlarına göre, yardımlar 2003’te 240 bin, 2004’te 300 bin, 2005’te 390 bin, 2006’da 365 bin ve 2007 yılında da 265 bin olarak gerçekleşti. Rakamın 2008’de 300 bin aileyi bulması bekleniyor.

‘Sürdürülen yoksulluk’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ilk olarak 1994 yılında 40 bin aileye günde iki öğün yemek verdiğini, şimdi bu sayının 400 bine çıktığını ileri sürdü. “Yoksul olmak ayıp değildir. Ama yönetenler, yoksulluğu sürdürmezler” diyen Ateş, AKP’nin hem yerel yönetimlerde hem de genel iktidarda insanların yoksulluğunu sürdürülür kıldığını söyledi.

Ankara’daki işsizlik oranlarının Türkiye ortalamasının yüzde 50 üzerinde olduğunu kaydeden CHP’li Ateş, Gökçek’in üç dönemdir belediye başkanı olduğunu ancak yapılan yardımlarla övündüğünü belirterek, “15 yıldır belediye başkanlığı yapan birisi, Ankara gibi bir yerde ‘Ben geldiğimde benim ilimde şu kadar işsiz vardı, ben işsizliği yüzde 50 indirdim’ diye övünebilmeliydi” dedi. Ateş, sözlerine şöyle devam etti:

“Önemli olan burada bu yardımları yaparken de insanların yoksulluğunu istismar ediyorlar. Bu yoksulluğun ortadan kalkması için de hiçbir toplumsal proje ortaya koymuyorlar. Yeni bir işyeri açmazsanız, her aileden en az bir kişiye iş olanağı sunmazsanız, bu yoksulluğu sürekli kılma anlamına gelir. Bunlar her yıl bu yoksulluğu artırıyor. Kendi rakamlarına göre, 1998’de 32 bin 500 aileye yardım yaparken, şimdi 400 bin aileye bu yardım yapılıyor. Bu, neresinden baksanız yoksulluğun Ankara’da 10 kat arttığının belgesidir.”

İktidarın halkı önce yoksullaştırdığını sonra da kendi yardımlarına bağımlı kıldığını öne süren Ateş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek’i de “Siz yeni işyeri açılmasını teşvik etmezseniz, Ankara’yı bir yatırım üssü haline çevirmezseniz, bu yoksulluğu nasıl yeneceksiniz?” diye eleştirdi.

Gökçek’ten savunma

Gökçek ise Ankaralılar’a yardım yaptıkları kadar, meslek öğrenmeleri için çalıştıklarını söyleyerek, “Balık veriyoruz ama bunun yanında balık tutmayı da öğretiyoruz” dedi. Gökçek, sanayide ara eleman ihtiyacının çok fazla olduğunu ve yardımlarla yaşayan bir kent görüntüsünden çıkmak için BELTEK kurslarını düzenlediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bu kurslardan 60 bin kişi mezun oldu. Aralarında yardım yapılanlar da var. Onlar artık meslek öğrenip çalışmaya, ailelerine bakmaya başladılar. Bir yandan balık verirken, diğer yandan da balık tutmayı öğretiyoruz.”

Toplam 7.5 milyon kişiye

2003-2007 arasında adı Fak-Fuk-Fon olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’nun verilerine göre fondan yurt genelinde yoksullara 6.1 milyar YTL yardım yapıldı. Fonun verileri, 2007’ye kadar her yıl yaklaşık 7.5 milyon insanın bu yardımlardan yararlandığını ortaya koyuyor. (Radikal)

RADİKAL - 27 Eylül 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.