Rapor beklentileri karşılamadı
Rapor beklentileri karşılamadıAKP'nin Alevi Çalıştayları sonucu hazırladığı rapor, Alevileri tatmin etmedi. ABF yöneticisi Kemal Bülbül,...
Rapor beklentileri karşılamadı
AKP'nin Alevi Çalıştayları sonucu hazırladığı rapor, Alevileri tatmin etmedi. ABF yöneticisi Kemal Bülbül, raporla Alevilerle alay edildiğini belirtti.
ANKARA- AKP'nin bugün açıkladığı "Alevi Çalıştayları Nihai Raporu", Alevi toplumunu tatmin etmedi.
ETHA'ya açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Eğitim ve Bilim Sekreteri Kemal Bülbül, "Zaten biz Alevi sorununun bir çalıştay, açılım ya da bir iki küçük yasa değişikliği ile değil, temelde bir zihniyet bir anayasa sorunu olduğunu söyledik. Eşit yurttaşlık kavramının anayasal bir karşılığı olduğunu hep ifade ettik" dedi.
Bakan Çelik'in, Cemevlerinin yasal statüsü konusunda kapatılan tekke zaviyeleri örnek göstermesini değerlendiren Bülbül, "Tekke Zaviye Kanunu'nun düzenlediği şeyler ambiane deyimiyle demode şeylerdir. Çoğulculuğa karşıdır, Türkiye'nin çok inançlı bir yapıya sahip olduğunu inkar eden bir yapıdadır. Bu yasayı değiştirseler bile bizim haklı, meşru, insani taleplerimizi karşılayacak düzeyde değildir. Bir anayasa değişikliği gerekmektedir" dedi.
Bülbül, yine Bakan Çelik'in ifade ettiği vakfın, Diyanet İşleri Başkanlığı'na dahil edilmesinin, laikliğe aykırı olduğunu kaydetti, laik bir ülkede böyle bir kurumun olamayacağını belirtti.
Bülbül, şöyle devam etti: "Zorunlu din dersinin müfredatını genişletmek demek bizim taleplerimizi gayri ciddi karşılayıp alay etmektir. Biz müfredat genişletilsin Alevilik de oraya alınsın demedik. Bu ders zorunlu olmaktan çıkarılsın dedik. Bu aynı yöntemin kendileri tarafından biraz revize edilerek yaşatılmasından başka birşey değil. Dolayısıyla bizim buna vereceğimiz yanıt gelişme olmuştur şeklinde değil, aksine asimilasyon süreci katlanarak devam etmektedir. Bu hükümetin oluşturduğu şey, bu sorunun geçiştirilmesi, seçime giderken malzeme yapılmasından oluşuyor. Alevi toplumuyla da Türkiye demokratik toplumuyla da dalga geçmek gibi bir şey.
Bu kadar çalıştay ve uğraşının sonucunda bu mu çıktı. 3 Haziran 2009'da ilk çalıştaya katılan 35 Alevi kurumu 5 temel talep üzerinde birleşmişti. Bu temel talepleri bir yana bırakalım, Hükümet 35 canımızın katledildiği Madımak Otelini müze yapmak konusunda dahi bir adım atmamıştır.
Bu son derece gayri ciddi bir yaklaşımdır, Alevi toplumunu ciddiye almamaktır. Kendi seçim gündemi üzerine yapılan bir hesaptır. Bu rapora bir cevabımız olacak. Bizim demokratik eylemlerimiz zaten devam ediyordu. Çalıştaydan çıkan sonuç bize sürpriz gelmedi. AKP'nin siyasi aklı, siyasi arkaplanı, geçmişi; Alevi sorunu, Kürt sorununu, demokrasi sorununu, toplumsal barışı sağlayabilecek çözebilecek bir yapıya bir zihniyete sahip değil ki. Eylemlerimiz devam edecek. Genel seçim sürecinde partilerin ortaya koydukları tavır, programlar Alevi sorununa dair bakışlarına dair titiz incelememiz devam edecek."
Etkin Haber Ajansı / 31 Mart 2011 Perşembe
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.