PSAKD : Newroz kutlu olsun, Newroz Piroz be!

PSAKD : Newroz kutlu olsun, Newroz Piroz be!

PSAKD : Newroz kutlu olsun, Newroz Piroz be!Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş'ün Nevruz mesajı:Newroz...

A+A-

PSAKD : Newroz kutlu olsun, Newroz-e Piroz be!PSAKD : Newroz kutlu olsun, Newroz Piroz be!

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş'ün Nevruz mesajı:

Newroz ya da Nevruz Orta Asaya’dan Ortadoğu'ya kadar bir çok halkın kutladığı çok önemli bir “gün”dür ! Halklar için “yeni” nin “güzelin” simgesidir.

İnsanlık kendi tarihinde her zaman doğa ile ilişkilerini özel ve önemli kılmış, bu ilişkiye törensel bir şekilde yaklaşmış ve onu kutsamıştır.

İyiye, güzele ve yeniye dair ne varsa onu en sevdikleri ile özdeşleştirmiştir.

Kış aylarının durağan ve kasvetli havasından kurtulma, üretime geçebilecek, toprağı işleyebilecek, hareketsizlikten harekete dolayısı ile berekete ulaşılacak bir gündür Newroz-Nevruz...

Ortadoğu halklarının ortak günü olan 21 Mart Newroz her halk ve topluluk için farklı gerekçelerle kutlanmaktadır.

Bunlardan en çok bilineni Kürt halkının Demirci Kawa’nın Zalim kral Dehak’a karşı başlattığı savaştan bu yana devam eden özgürlük ve insanlık mücadelesidir. Her Newroz geldiğinde nedense egemen güçleri bir telaş alır, bir halkın birlik, dayanışma ve umudun yeniden yeşerdiği günü olan Newroz da çeşitli provokasyonlara sahne olmakta her Newroz kutlamasında yine canlar alınmaktadır.

Bir yandan Kürt halkının Newroz kutlamaları ülkede gerginlik aracı olarak sunulurken bir yandan ise “bu güne kadar neden akıllarına gelmedi bilinmez!” Nevruz’u Ergenekon’dan çıkış günü olarak sunmaya gayret eden bazı “milliyetçi” anlayışlar her yıl 21 Mart’ta kutlama yapmaya başladılar! Hatta hızını alamayan bazı politikacılar Nevruz’u resmi bayram ilan edeceklerini söyleyip, bu bayramı “paylaşılamayan gün” haline getirdiler! Anlaşılan birileri “Pazardan pay kapmanın” daha doğru olacağını ve böylelikle kafa karışıklığı ve hedef şaşırtmanın daha kolay olabileceğini düşündüler … 

Nevruz Aleviler açısından da çok önemli bir gün olarak kabul edilmektedir. Hz. Ali’nin hem doğum günü hem de Hz. Fatima ile evlendiği gün olarak kabul edilmesi ; Alevilerin hafızasına Nevruz’u sevinçli ve mutlu bir gün olarak yerleştirmiştir.

Anadolu Alevi-Bektaşileri her Nevruz da Bir Cem yaparak bu günü kutlarlar. Buna kısaca “Nevruz Cemi” denir. Nevruz günü akşamı tüm canlar banyo yapıp, en temiz ve güzel elbiselerini giyerek toplanırlar. Gelenler güçlerine göre lokmalarını getirirler. Mürşid lokmalara “gülbank” verdikten sonra nasihat ve muhabbet ile topluluğu bilgilendirir, ardından Nat-ı Ali duasını okur. Zakirler mersiyeler ve tevhid okurlar, semahlar dönülür. Lokmalar-şerbetler ve çiçeklerle Nevruz Cemi tamamlanır.

Bu gün artık Alevi-Bektaşi Cem’lerinde halkların kardeşliğine vurgu yapılmalı ve Nevruz’u bayram olarak kabul eden her halkın gerekçelerine saygı ile bakmak gerektiği anlatılmalı ve toplum bu konuda bilinçlendirilmeli, aydınlatılmalıdır. Her türden milliyetçi bakış açısını reddedip, bunun yerine insanlık değerlerini ve hoş görüyü ikame eden bir anlayışı yerleştirmek her zamandan daha önemlidir. Halkların kardeşliği ve dayanışması ülkemizde yaşanan kimliksizleştirme, kişiliksizleştirme politikalarına karşı en geçerli ve doğru bir davranış olacaktır. Tek kimliği, tek ırkı, tek kültürü, tek inancı dayatan Faşizmden kaynağını alan anlayışlara karşı özgürlüklerin savunulması ve korunması halkların ve insan haklarının çıkarınadır.

Nevroz-Nevruz halkların kardeşliği barış ve özgürlüklere varacağımız bir bayram olsun.

Nevruz-Newroz kutlu olsun. Newroz e Piroz be!

Av. Fevzi Gümüş
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı

KAYNAK : Alevihaber.com - 21 Mart 2010

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.