Öyle Çalıştaya Böyle Rapor

Öyle Çalıştaya Böyle Rapor

Öyle Çalıştaya Böyle RaporALEVİ Çalıştayı ön raporu tamamlanarak Başbakan Erdoğan’a sunuldu.ALEVİ Çalıştayı...

A+A-

Öyle Çalıştaya Böyle RaporÖyle Çalıştaya Böyle Rapor

ALEVİ Çalıştayı ön raporu tamamlanarak Başbakan Erdoğan’a sunuldu.

ALEVİ Çalıştayı ön raporu tamamlanarak Başbakan Erdoğan’a sunuldu. Merakla beklenen raporun ayrıntıları beklendiği gibi oldu. Çalıştaylar boyunca Alevilerin taleplerini tıkayan AKP Hükümeti, hazırladığı raporda da aynı yolu seçti.

KİMİ TALEPLER RAPORA DAHİ GİREMEDİ

Hükümetin düzenlediği Alevi çalıştaylarının ardından hazırlanan rapor, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu. 8 ay içinde yapılan çalıştaylara yaklaşık 400 kişi katıldı. Diyanet’in yapısı, cemevlerinin statüsü, zorunlu din dersi, Madımak Oteli gibi pek çok konunun ele alındığı çalıştay sonrasında ön rapor da yer aldı. Alevi köylerine cami yapılmaması ve görevlendirilen imamların geri çağrılması gibi talepler ise dikkate dahi alınmadı ve raporda yer bulmadı. Raporda yer alan değerlendirmeler ve Alevileren talepleri özetle şöyle:

ALEVİLİĞİN TANIMI

ALEVİLER: Tartışma konusu olan Aleviliğin tanımı değildir. Buna ihtiyaç yoktur.

HÜKÜMET: Aleviliğin İslam üst başlığı altında “Hak-Muhammed-Ali” kavramları etrafında oluşan bir inanç ve erkan yolu olduğu konusunda tam bir uzlaşma sağlandı.

DİYANET’İN YAPISI

ALEVİLER: Diyanet laikliğe aykırı bir kurumdur, mutlaka kaldırılmalı.

HÜKÜMET: Katılımcılar, Diyanet’in, İslam’ın tüm yorumlarını da içine alacak şekilde orta ve uzun vadede özerk bir yapıya kavuşması gerektiğini belirtirken, ileride dini vergi uygulamasının başlatılmasının da türlü inanç ve dini örgütlenmeler arasındaki barışı artıracağı vurgulandı.

ZORUNLU DİN EĞİTİMİ

ALEVİLER: AİHM ve Danıştay’ın aldığı kararlara uyularak zorunlu din dersleri bir an önce kaldırılmalı.

HÜKÜMET: Dinler, mezhepler ve inançlar üstü bir din öğretimine tüm vatandaşların ihtiyacı olduğu teyit edildi. Ders müfredatının tüm toplum kesimlerince kabul görecek bir üst dille ve tarafları rencide etmeyecek perspektifle hazırlanmasına duyulan ihtiyaç konusunda görüş birliğine varıldı.

MADIMAK OTELİ ALEVİLER:

ALEVİLER : Madımak konusunda başka bir öneri getirilmedin otel utanç müzesi yapılmalı.

HÜKÜMET: Müze fikrinin tehlike ürettiği düşünülmüş, bunun yerine binanın yıkılarak bir parka dönüştürülmesini, katılımcıların büyük çoğunluğu desteklemiştir.

DEDELERİN DURUMU

ALEVİLER: Dedelere maaş bağlanması kabul edilemez. Dedeler hükümet tarafından baskı ve himaye altına alınmak isteniyor.

HÜKÜMET: Dedelere maaş bağlanmasına olumsuz bakanlar kadar, olumlu yaklaşanların da bulunduğu ifade edilen çalıştayda, dedelerin eğitimine ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

CEMEVLERİNİN STATÜSÜ

ALEVİLER: Cemevleri ibadethane statüsüne kavuşturulmalı, bu durum yasalarca güvence altına alınmalı.

HÜKÜMET: Cemevlerinin birer ibadethane olarak tanımlanması konusunda Alevi olmayan katılımcılar da kaygılarını ifade ettiler. Çalıştayda, ilgili kanuna, ‘‘Birer inanç ve erkan merkezi olarak değerlendirilen cemevleri de kanunlarda ibadethanelere tanınan bütün imkanlardan yararlanır’’ veya ‘‘Cemevlerine de aynı imkanlar sağlanır’’ şeklinde bir ekleme yapılması önerildi.

Ankara/EVRENSEL- 08 Şubat 2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.