Oya Talat Bremen Alevi Derneği'ni Ziyaret Etti

Oya Talat Bremen Alevi Derneği'ni Ziyaret Etti

Oya Talat Bremen Alevi Derneği'ni Ziyaret EttiKKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Eşi ve Kıbrıs Türk Kadın Dayanışma Konseyi Başkanı...

A+A-

Oya Talat Bremen Alevi Derneği'ni Ziyaret EttiOya Talat Bremen Alevi Derneği'ni Ziyaret Etti

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Eşi ve Kıbrıs Türk Kadın Dayanışma Konseyi Başkanı Oya Talat, Alman Yeşiller Partisi’nin davetlisi olarak Bremen’de gerçekleştirdiği temaslarla Kıbrıs sorununun gündemini ve kadınların bu sürece katkısını vurguladı.
 
Yapılan açıklamaya göre Oya Talat ilk olarak, Bremen’de aktif faaliyetlerini sürdüren Bremen Alevi Derneği ve Alevi Akademisi’ni ziyaret etti. Ziyareti sırasında dernek başkan ve yetkilileri ile görüş alış verişinde bulunan Oya Talat, yurt dışında da olsa kişilerin yaşadıkları yerde kültürel entegrasyona uyumunun ve kendi kültürleri, düşünce, duygu ve inanışlarını da saygı ve anlayış ruhuyla geliştirip yaşamalarının önemine değindi.

Kıbrıs’ta içerisinde bulunulan süreçte de, Kıbrıslı Rumlarla karşılıklı güven ve saygıya dayalı barışçıl bir çözüm çerçevesinde kalıcı bir anlaşmanın gerçekleşmesi yönünde verilen uğraşların önemine dikkat çeken Oya Talat, Alevi cemaatlerinin barışçıl felsefeleri doğrultusunda yaptığı çalışmaların insanlığa büyük katkı yaptığına inandığını belirtti.

Alman Yeşiller Partisi Avrupa Milletvekili Dr. Helga Trüpel ile de biraraya gelip görüş alışverişinde bulunan Oya Talat, daha sonra Helga Trüpel’in de katıldığı ve Türk ve Alman basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği basın toplantısına katıldı.

Oya Talat aynı gün; TC Hannover Başkonsolosu Aydın İlhan Durusoy’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen öğle yemeğinde, Bremen Parlamentosu Başkanı Christian Weber, Meclis Başkan Vekili Karin Mathes, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Helga Trüpel, Bremen Eyalet Milletvekili Herman Kuhn, Mustafa Kemal Öztürk ile Şirvan Çakıcı, Bremen Eyaleti’nin Hükümet Temsilcisi Dr.Bernd Neumann, TC Bremen Fahri Konsolosu Yasemin Vierkötter, Eski Avrupa Milletvekili Ozan Ceyhun ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu temsilcisi Güler Buga ile biraraya geldi.

Ayrıca çok sayıda parlamenter, iş adamı, gazeteci, sivil toplum örgütü temsilcisi ve kadın örgütü başkanları da söz konusu yemekte hazır bulundu.

Oya Talat, ardından Parlamento binasındaki toplantı salonunda, Bremen’de yaşayan çok sayıdaki Türk kökenli işadamı, sivil toplum örgütü ve öğrenci temsilcileri ile Alman parlamenter ve basın mensuplarının da katıldığı “Kıbrıs Sorunu ve Sürece Kadınların Katkısı”na ilişkin bir konferans verdi.

Konferansta Kıbrıs sorununun geçmişten günümüze yaşanan sürecini aktaran Oya Talat, Kıbrıslı Türklerin uzun yıllardır süren barış çabalarını anlattı.

Oya Talat, çatışma ve savaşın kötü yüzünü görmüş bir kadın olarak Kıbrıslı Türk kadınların barışı yaratmak ve sürdürmek için önemli uğraşları olduğunu, sürecin; çözümün yaklaştığı inancını ve umudunu iyice yeşerttiğini; dileklerin bu fırsat kapısının kapanmaması olduğunu vurguladı.

Kıbrıslı Türklerin barışçıl politikasının desteklenmesinin, Kıbrıslı Rumlar için de adaya barışı getirmenin anlamını taşıdığını belirten Oya Talat, iki liderin de çözümden yana tavır koyduğunu kaydetti.

2003’te Kıbrıslı Türklerin iradesiyle açılan sınır kapılarının iki toplum arası güven ortamının yaratılmasının sağlanması için önemli bir ilk adım olduğunu, Kıbrıslı Türklerin 2004 referandumuyla çözüme “evet” diyerek bu iradenin bir kez daha ortaya konulduğunu vurgulayan Oya Talat, uluslararası toplumun ve Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Türklerin çözüm dileklerini görerek, temel insan haklarının gerçekleşmesinin önünü açtığını belirtti.

Alman Yeşiller Partisi Avrupa Parlamenteri Dr. Helga Trupel de basın toplantısında, Kıbrıslı Türklere yönelik Avrupa Birliği’nin vermiş olduğu sözleri tutması gerektiğini belirtti.

Trupel, Avrupa Parlamentosu’nda Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonların kaldırılmasına yönelik çalışmaların hızlandırılması ve Kıbrıs sorununun Kıbrıslı Türkler ve Rumlar ile tüm dünya barışı için çözülmesi gerektiğini vurguladı.
 
KIBRIS POSTASI - 21 Ağustos 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.