'Ötekileştirme' masaya yatırıldı
'Ötekileştirme' masaya yatırıldı Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen bir sempozyumda, ‘ötekileştirmenin’...
'Ötekileştirme' masaya yatırıldı
Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen bir sempozyumda, ‘ötekileştirmenin’ ‘kimlik’ kavramıyla ilişkisi tartışıldı
Türkiye’de son dönemde gündelik dile giren “ötekileştirme” kavramı, dün Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen bir sempozyumda tartışıldı.
Bahçeşehir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından dün üniversitenin Beşiktaş Kampusu’nda “Ben ve Öteki: Ötekileştirenin Kaynakları ve İşleyiş Süreçleri Sempozyumu” düzenlendi.
Açılışta konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, kişinin kendini tanımlarken “öteki”nin ne olduğunu fark ettiğini belirterek, “İnsan ciddi biçimde kendini tanımlarken ötekine ihtiyaç duyuyor. Etnik kimlik çerçevesinde kendini ‘Ben Kürt değilim’, ‘Ben Hıristiyan değilim’ diye tarif edebiliyor” dedi. “Ötekisi olmayan ulus yoktur” diyen Arıboğan, “bunun ötekine ne kadar pozitif ya da negatif etkisi olur yerine, ortasını bulmak gerektiğini” savundu.
Ayrıştırma modeli
Sempozyumda “Öteki ile Karşılaşmalar: Birlikte Yaşamak Nasıl Sağlanabilir?” konulu bir konuşma yapan Prof. Dr. Fuat Keyman, “Öteki denilenlerin konuştuğunu, siyasallaştığını, taleplerde bulunduğunu, Türkiye’yi dönüşüme ve değişime zorladığını” söyledi.
Türkiye’de “öteki” kavramının benimsenen “kimlik” siyasetinin bir ürünü olduğunu belirten Keyman, 29 Mart yerel seçimlerinin de genel tabloyu ortaya koyduğunu vurgulayarak, “Bugün Türkiye’de ‘asimilasyon’ dönemi bitmiştir. Türkiye’nin uygulayacağı model henüz belli değildir ve bir ayrıştırma modeli reel olarak yaşanmaktadır” dedi. Türkiye’nin bir geçiş döneminde olduğunu ileri süren Keyman, “Ötekinin konuşması, kimlik siyasetinin göbeğine oturmakta. Bu Türkiye’yi daha iyi bir yere de getirebilir, parçalayabilir de” diye konuştu.
Prof. Dr. Binnaz Toprak ise bir süre önce kamuyla paylaştığı “Türkiye’de Farklı Olmak” adlı araştırmasına ilişkin bilgileri paylaştığı konuşmasında, özellikle Anadolu’da AKP hükümeti yüzünden kamu kurumlarında, Alevi ve Romanların çalışmasına izin verilmediğini, bu kişilerin “ötekileştirildiklerini” söyledi.
MİLLİYET - GÜLAY FIRAT / İstanbul - 26.4.2009
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.