Meydan imamların
Meydan imamlarınKöylerde okul ve öğretmen açığı büyürken Kuran kursları hızla artıyor Eğitim sisteminin en az 120 bin dersliğe...
Meydan imamların
Köylerde okul ve öğretmen açığı büyürken Kuran kursları hızla artıyor
Eğitim sisteminin en az 120 bin dersliğe ihtiyacı bulunuyor. Çok sayıdaki köyde okullar atıl durumda bulunurken buralar onarılmıyor, ihtiyaçları giderilmiyor, öğretmen atanmıyor. Köylerdeki okullar taşımalı eğitim nedeniyle kapatılıyor. Böylece, içinde eğitim kurumu ve eğitimci bulunmayan köylerde adres, camiler ve din adamları oluyor. Alevi köylerine bile imam atanıyor.
Eğitim-İş Genel Başkanı Adıbelli, AKP’yle birlikte ya “imamdan daha imam” öğretmenlerin görev başına getirildiğine ya da taşımalı eğitimin dayatıldığına dikkat çekti. Adıbelli, taşımalı eğitimle ilçe ve kent merkezine giden öğrencileri tarikatların çektiğini, bilinçsiz ailelelerin de bunun farkına varmadığını vurgulayarak “Cumhuriyet karşıtı bireyler yetişiyor” dedi.
AKP politikaları sonucu okul ve öğretmen açığı varken Kuran kursları artıyor
Köyler imamlara kaldı
ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Türban tartışmaları yaşanırken, “mahalle baskısı” terimini ortaya atarak bir yıldır süren bir tartışma başlatan Prof. Dr. Şerif Mardin, bu kez “Cumhuriyetçi ve halkçı öğretmenlerin geride kaldığı, imamlara karşı rekabeti kaybettiği” değerlendirmesinde bulundu. Mardin’in bu yorumu yeni bir tartışmaya yol açarken, sadece son 6 yılda AKP’nin uyguladığı politikalarla başta köy ve beldelerde olmak üzere eğitimin de toplumsal yaşamın da giderek imamlara teslim edilmesi dikkat çekti.
Zorunlu eğitimde yüzde 100 okullaşma oranı hâlâ yakalanamazken, her 10 çocuktan biri ilköğretimde okuma hakkından mahrum kalıyor. Ortaöğretim seviyesinde okullaşma oranı ise oldukça düşerek, yüzde 56 seviyesinde bulunuyor. Ancak okullu olamayan öğrenciler, her yaz hatta çoğu yerde yıl boyu Kuran kurslarına devam ediyor.
Denetim sorunu halen aşılamayan Kuran kurslarına giden öğrenci sayısı yıldan yıla artıyor. Sadece kayıt altındaki resmi Kuran kurslarına giden öğrenci sayısı bile 2004 yılında 127 bin 726 iken 2007’de 184 bin 983’e yükseldi. Kuran kursu sayısı da aynı hızlı artışı gösterirken 2004 yılında 4 bin 322 iken 2007’de 5 bin 654 oldu. Kuran kurslarına gidenlerin 166 bin 342’sini, zorunlu eğitim çağında olmasına karşın okula gidemeyen her 10 çocuktan 7’sini ise kızların oluşturması ayrıca düşündürdü.
Alevi köylerine dahi cami yapılır, imam atanır, özellikle kentlerde, kasabalarda birbirine yakın konumda birçok cami inşa edilirken, eğitim sisteminin en az 120 bin dersliğe ihtiyacı bulunuyor. Çok sayıdaki köyde okullar atıl durumda bulunurken, buralar onarılmıyor, ihtiyaçları giderilmiyor, öğretmen atanmıyor. Köylerdeki okullar taşımalı eğitim nedeniyle kapatılıyor. Böylece, köylerin içinde eğitim kurumu ve eğitimci bulunması yerine, adres camiler ve din adamları oluyor. Köy ve beldeleri aydınlatacak, yeni kuşakları eğitecek öğretmenler ise işsiz geziyor. Bugün, MEB’in de doğruladığı şekliyle en iyimser tahmin 20-30 bin civarında öğretmen açığı bulunduğu. Ancak eğitimci sendikaları rakamı 60-70 binle ifade ediyor. İşsiz gezen öğretmen sayısı ise 200 bine yaklaşıyor. Ortaya çıkan tablo, köylerin okulsuz, okulların öğretmensiz, öğretmenlerin ise işsiz kaldığını gösteriyor.
CUMHURİYET - 27 Mayıs 2008
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.