Maraş Provokasyonu Ortada Kaldı
Maraş Provokasyonu Ortada Kaldı Herkes Üzgün (!) Fail Meçhul... Ülkü Ocakları da Şendiller de Biz Değiliz Dedi !Kahramanmaraş'ta 1978'de gerçekleşen...
Maraş Provokasyonu Ortada Kaldı
Herkes Üzgün (!) Fail Meçhul... Ülkü Ocakları da Şendiller de Biz Değiliz Dedi !
Kahramanmaraş'ta 1978'de gerçekleşen ve yüz 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamın anmasında da olaylar çıktı.
Anma için toplanan gruba bir başka grup saldırmak istedi. Neyse ki olaylar büyümedi. Kahramanmaraş'ta ne oluyor diye merak ettik. Katliamı anmak için gelenleri ve onları protesto ederek saldırmak isteyenlerin izini sürmek için Kahramanmaraş'a geldik
Uçağa bindiğimiz andan Kahramanmaraş'a geldiğimiz ana kadar hemen her köşede, duyurmadan da olsa, aynı sohbet yapılıyordu. Yanıltmayalım herkes aynı fikirde değildi. Kimse yüksek sesle konuşmuyordu. Otokontrol işliyor, herkes kendini sansürlüyordu.
Kahramanmaraşlılarla ilk temas havalimanından kente ulaşmamı sağlayan taksi şoförüyle oldu. Yabancı olduğumuzu anlayınca işimizi sordu. 'Gazeteciyim' cevabı alınca da başladı anlatmaya:
'Ne olduğunu biz de anlamadık. Kime ne oluyorsa hemen karıştırdılar ortalığı. Burada yıllardır sorunsuz yaşıyoruz. Belli ki birileri bu durumdan mutlu olmuyor. İnsanlar anmalarını yapmaya gelmişler. Bırakın ansınlar, size ne?' Sonrasında olayları dakika dakika izleyen Akşam gazetesi muhabiri Ersoy Sevinç'le buluşarak Maraş'ın nabzını tutmaya çalıştık. Soluklanmak için gittiğimiz Dondurmacı'da küçük bir kulis vardı. İçeriye girdiğimizde esnafla birlikte durum değerlendirmesi yapan emniyet amiri gazeteci olduğumuzu öğrenince sohbeti çok da uzatmıyor.
'HALK SORUMLU DEĞİL'
İlk olarak Maraş Katliamını anma programının katılımcılarından İnşaat Mühendisi Alevi Kültür Dernekleri Kahramanmaraş Şube Başkanı Ünal Ateş'le buluştuk. Doğma büyüme Kahramanmaraşlı. Yaşananları sorduk. Feryat ederek anlattı:
'Anmamızın temel amacı yarayı kaşımak değil, Alevisi'yle, Sünnisi'yle, '78 olaylarının sorumlusunun Maraş halkı değil 12 Eylül darbecileri olduğunu haykırmaktı. Valilik ve emniyet bize yasal hakkımızı kullandırttı, biz de sorumluluklarımızı yerine getirerek anmamızı gerçekleştirdik. Kimseye ne bir laf attık ne aleyhte konuştuk.'
'TAM ÇELİŞKİ YUMAĞI'
Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız'ın konuşmasındaki tek hedef 12 Eylül darbecileriydi.
'Katliamı yapan da izleyen de darbecilerdi, Kahramanmaraşlıların suçu yok' dedi ve devam etti:
'78 katliamında ilkokul ikinci sınıftaydım. Okuldan eve gönderdiklerinde üç kişi önümü kesip köyümde cami olup olmadığını sordu. Ben daha ne olduğu anlamamışken mahallemden yaşlı bir amca beni onların elinden kurtararak evime götürdü. Anneme teslim etti. Beni kurtaran da Kahramanmaraşlı bir Sünniydi. Şimdi ne demek gerek. Önümü kesenlere düşman mı olayım, kurtaran amcaya minnet mi duyayım? İşte Kahramanmaraş'ta yaşananlar böyle bir çelişki yumağı. Yurtdışından ve yurdun dört bir yanından misafirlerimiz gelmişti anma için. Hedefimiz hepsinin huzur içinde memleketlerini gezerek anmalarını yapmalarıydı. İnsanları apar topar otobüslere bindirerek kentten uzaklaştırdık.
FISILTI GAZETESİ İŞBAŞINDA
Ülkü Ocakları da protestoya sahip çıkmayınca iz sürmeye devam ettik. Sokakta içten içe bir söylenti dolaşıyordu: 'Sabahın erken saatlerinde Osmaniye ve Adana'dan otobüslerle insanlar taşındı.'
Bu korkunç senaryoyu önce Ünal Ateş'e daha sonra da diğer yetkililere sorduk. Ateş söylentilerin kendilerine de geldiğini belirterek, 'Duyduk ama doğrulatamadık. Ama yine de duyduklarımızı yetkililerle paylaştık' diye konuştu.
BEĞENİLEN MÜFTÜ
Konu Alevilik olunca yolumuz müftülüğe de düştü. Müftü Bekir Gülce'yle görüştük. Gülce Kahramanmaraş'ta Alevilerin de beğendiği bir müftü olmuş. Alevilerin etkinliklerine katılan, onlarla oruç tutup iftar yapan bir din adamı. Sözlerine 'Alevi cemaatimiz yıllarca ihmal edildi diye başlayan Gülce 'Bu insanlarla hem soy olarak, hem din olarak hem de vatandaş olarak aynı coğrafyayı paylaşıyoruz. Bütün bu ortak değerlerimiz sebebiyle mutlaka konuşmamız gerektiğini düşünüyorum. Taleplerini saygıyla karşılıyorum. Özgürlüklerin genişlediği bu dönemde kendilerine yapılan bu gösteriyi kınıyorum.' diye konuştu.
'BİZDEN DEĞİLLER'
Ülkü Ocakları yaptıkları açıklamada protesto eyleminin kendileriyle ilgisi olmadığını, kendilerinin kullandıkları kimi işaret ve sloganları kullanan bir grubun anmayı protesto için bir araya geldiğini duyurdu.
Ökkeş Şendiller'in olaya müdahale etmemesini eleştiren Kahramanmaraş Ülkü Ocakları Başkanı Mehmet Şeker de MHP İl Başkanı Mustafa Bastırmacı'ya gösterdiği çabadan dolayı teşekkür etti.
Şendiller: Boşuna Uğraşıyorlar
Kahramanmaraş’ta 1978’de meydana gelen, 111 kişinin öldüğü olayların yıldönümü nedeniyle Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından dün kentte düzenlenen anma töreni sırasında ortaya çıkan gerginliği bürosundan izleyen ve zaman zaman kaygılandığını belirten Şendiller “Provokatörlerin hevesleri kursaklarında kaldı” dedikten sonra şöyle devam etti:
“BİR GRUP GENCİN TEPKİSİ”
“Kahramanmaraş'ta düzenlenen Aleviler'in basın açıklaması 1000 kişilik bir grupla yapılmıştır. Kahramanmaraş'taki Alevi vatandaşlarımızın ‘provokasyon olabileceği’ gerekçesi ile katılmadığı toplantıya gelenler söyleyeceklerini söyledi.
Kahramanmaraş'ta birilerinin beklediği gibi anormal bir durum olmadı. Bir grup gencin kendiliğinden anlık oluşan tepkileri sadece toplantıya izin verenlere karşı bir tepki idi. Bunun da herhangi bir grup, görüş ya da ocakla ilgisinin olmadığı yapılan açıklamalarla da ortaya kondu. Bu nedenle bazı medyada sanki ülkücü kesimin yaptığı gibi bir hava verilmeye çalışılması doğru değildir. Kaldı ki, bu gösterilere katılan gençlerin içerisinde giyim- kuşam olarak ülkücüleri temsil etmeyen gençlerin olması hatta boynunda ‘zincir’ olan gençlerin bulunması da bizim bu görüşümüzü doğrular niteliktedir. Anlık gelişen bu tepkinin Valilik binası önünde gösterildiği sırada bizim irtibat büromuzun da Valilik karşısında olması nedeni ile biz de olayı balkondan takip ettik. Bunu bir kısım basın mensubu ‘balkondan izledi’ diye vererek duyurdu.”
Kahramanmaraş'ta Alevi ve Sünniler'in 32 yıldan bu yana kardeşçe bir ortamda yaşadığını anlatan Ökkeş Şendiller, kimsenin kimse ile bir meselesi olmadığını belirtirken şöyle devam etti:
“Hatta Kahramanmaraş'ta Alevi köylerimize devlet tarafından cemevleri yapılmakta, Muharrem ayı nedeni ile DSİ Tesisleri'nde Müftülük ile şehrin etkin ve saygın kuruluşlarından birisi olan Saçaklızade Vakfı tarafından iftar verilmiştir. İftarın masraflarını ise Ticaret Borsası Başkanı karşılayarak güzel bir ev sahipliği yapmıştır. Buradan şunu ifade etmek isterim ki; eski filmleri gösterime sokmak isteyenler ne yazık ki bekledikleri gişe ve primi asla bulamayacaklardır. Bu acıları yeniden yaşatmak isteyenler beyduhe uğraşırlar. Kahramanmaraşlı dün de bunun en güzel örneğini ortaya koydu.”
MHP'den Kahramanmaraş iddiası: Olayları çıkaranlar ülkücü değil
Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada Ülkü Ocakları'nın ‘hukuki menşei olmayan hiç bir tertip içerisinde yer almadığı’ bildirildi. Açıklama şu görüşlere yer verildi; “Kahramanmaraş’ta, 1978 yılında meydana gelen olayların 32'nci yıldönümü münasebetiyle tertiplenen programda bazı gerginlikler yaşanmıştır. Bu gerginliğin tarafı olan bir grup, ’bozkurt’ işaretini kullanmış ve çeşitli sloganlar atmıştır. Ülkü Ocakları, hukuk çerçevesinde geliştirdiği söylem ve fiillerin de, her hangi bir hukuksuzluğu beraberinde getirebilme ihtimalini de düşünerek, üst düzey bir hassasiyetle hareket etmektedir. Ülkemizin etnik ve mezhepsel anlamda, bir kavram bunalımına çekilmek istendiği ve bu temelden bir iç kargaşa oluşturulma planlarına şahit olunduğu şu zaman diliminde, ülkücü gençlik, tarihi misyonunun ve vizyonunun gerektirdiği itidalli duruşunu, her platformda muhafaza etmekte ve bu şuuru alabildiğine içselleştirmenin gayretini göstermektedir. Kahramanmaraş’ta yaşanan hadisede, gerginliğin odağında yer alan şahıslar, fotoğraf karelerinde gözükmektedir. Camiamızla özdeşleşmiş bazı sembol ve simgeleri kullanan bu şahısların, kurumsal yapımızla hiçbir bir ilgisi bulunmamaktadır. Yaşanan hadiselerin, tarafımızca tasvip edilmesi de mümkün değildir.”
'ÜLKÜCÜ GENÇLER DEĞİL'
MHP Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, ülkücü bir grubun 'Maraş Katliamı' yıldönümü etkinliklerini protesto ettiği yönündeki haberleri değerlendirirken, 'Böyle bir olayı tasvip etmeyiz. MHP o tip gösterileri onaylamaz. Gazete ve televizyon resim ve görüntülerinde yer alan gençler, ülkü ocaklarına mensup gençler değil' dedi.
19-24 Aralık 1978 tarihlerinde meydana gelen ve tarihe ‘Maraş Olayları’ olarak geçen olaylarını anma törenleri sırasında bir grup ülkücü tarafından protesto edildiği haberlerini değerlendiren Paçacı, "Bu gençler ülkü ocaklarından değil" dedi. Konu ile ilgili bugün Ülkü Ocaklarının bir açıklama yapacağını da bildiren Paçacı, "Gazete ve televizyonlarda resimleri görüntülenen gençlerin ülkü ocaklarına mensup olmadıkları bilgisini aldık. Bu mümkün değil. Vatandaşların da ‘bozkurt işareti’ yapabilme özgürlükleri var" dedi.
MHP’nin ve Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin, bu tür olaylarda gençlere ve teşkilatlara her zaman, "Bu tür provokasyonlara alet olmayın" uyarısını yaptığını belirten Paçacı şöyle dedi: "Yine biz de zaten kendi gençlerimizi alet olmamaları konusunda uyarıyoruz, Gençlerimiz, ülkü ocaklarının talimatına uymaktadır. Ancak, sade vatandaşı yönlendirmemiz mümkün değil. Tekrar ediyorum; bu gençler Ülkü Ocakları’na mensup gençler değil."
"Türkiye bu hassas dönemi kavgasız olarak aşabiliyorsa MHP’nin çok önemli rolü vardır" diyen Cihan Paçacı, "Bu hassasiyetimizi herkesin takdir edecektir. Böyle bir olayı tasvip etmeyiz. MHP o tip gösterileri onaylamaz" şeklinde konuştu.
(AA, Akşam, Radikal) - 21 Aralık 2010
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.