Maraş Katliamı İçin Araştırma Komisyonu Kurulsun
Maraş Katliamı İçin Araştırma Komisyonu KurulsunCHP, 1978'de yaşanan Kahramanmaraş Katliamının araştırılması için araştırma komisyonu...
Maraş Katliamı İçin Araştırma Komisyonu Kurulsun
CHP, 1978'de yaşanan Kahramanmaraş Katliamının araştırılması için araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
CHP, 1978'de Kahramanmaraş'ta meydana gelen olayların ortaya çıkarılmamış yönlerinin ve suçluların belirlenmesi için Mecliste araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, dönemin sanık, tanık, yargı makamı, savcı ve hükümet görevlilerin açıklamaları ile tutanakların, Kahramanmaraş'ta "planlı bir kalkışmanın" çok önceden hazırladığı yönünde yoğun şüpheler içerdiği belirtildi.
Olayların faili olarak 804 kişinin yargılandığı, birinci derecede rol oynayan 68 kişinin hiç yakalanmadığı, 29 kişi hakkında verilen idam ve 7 kişi hakkındaki müebbet hapis cezasının Yargıtayca bozulduğu ifade edilen gerekçede, 1991'de çıkan Terörle Mücadele Yasasında yapılan değişiklikle sorumluların tamamının salıverildiği vurgulandı. Gerekçede, şunlar kaydedildi:
"Böylece, Maraş katliamı dava dosyası sessiz sedasız kapatılmış oldu. Bundan sonra da bu dosya hiç açılmadı. Dünyanın hiçbir yerinde toplumlar; yaşam biçimi, inanç, ırk, dil farklılıkları gerekçesiyle birbirlerine 'kendiliğinden gelişen' nedenlerle, plansız ve hazırlıksız saldırı yapmazlar. Yaşanılanlar sadece sonuçtur.
Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in evinde çıkan belgeler ve onun işaret ettiği açıklamalar daha detaylandırılarak ve üzerine gidilerek, örtülmüş gerçeklere ulaşmak mümkün olabilir."
MECLİS BAŞKANLIĞINA VERİLEN ÖNERGE
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Kahramanmaraş’ta yaşanılan vahşetin 30. yılında, ortaya çıkarılmamış, hala gizli kalan yönleriyle, kamu vicdanını yaralayan, suç ve gerçek suçlulara ulaşılması için, Anayasanın 98 inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 üncü ve 105 inci maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını saygılarımızla arz ve teklif ederiz.
Saygılarımızla
Durdu Özbolat
K.Maraş Milletvekili
GEREKÇE
Başlangıç tarihi olarak, her ne kadar 24 Aralık 1978 belirtilse de, dönemin sanık, tanık, yargı makamı, savcı, hükümet görevlilerinin açıklamaları, tutanaklar, Kahramanmaraş’ta “planlı bir kalkışmanın” çok önceden hazırlanmış olduğu yönünde, yoğun şüpheler içermektedir.
Bu gün, her isteyenin rahatlıkla, internet ortamında, o günlere ilişkin yaşanılanlar hakkında, kabaca bilgi sahibi olabilmeleri mümkündür. Örnek olsun diye bunlardan bazı alıntılar yapacak olursak;
“… Küçük çocukların ve yaşlı adamların üzerine gaz dökülerek yakılmış, insanlık dışı olaylar işlenmiştir. Toplu katliam olayları, toplu halde ceset bulunmasıyla doğrulanmaktadır. Ölü sayısının resmi miktarı aşarak iki yüzü aşacağını tahmin ediyorum.” (Dündar Saner/ Dönemin Maraş Davası Savcısı) … Hastaneye getirilen ölülerden elli ikisini inceledim. Bunlardan üç tanesi sopayla öldürülmüş, diğer ölüler mermilerle… Boğularak öldürülenlerin olduğunu söylediler. Yetmişlik yaşlıları, üç yaşında bebekleri vurmuşlardı. Bir cehennem aleminden geldim. (Mete Tan/ Dönemin Ecevit Hükümeti Sağlık Bakanı) … Karşımızda oturan ve bir gözü görmeyen 80 yaşındaki, yaşlı Cennet Çimen’in evine gittiler. Bu kadını, ‘Gel nene, gel’ diyerek elinden tutup dışarıya çıkardılar. Cennet Kadın, gözleri görmediği ve yaşlı olduğu için öldürülenlerden ve yakılanlardan habersizdi. Sanıklardan Cuma Yalçın ve Nuri Boğa tornavida ile onun gözlerini oydular, sonra silah sıkarak öldürdüler. Yakınında bulunan helânın çukuruna baş üzeri atıp, üzerine at arabasını devirdiler… (Maviş Toklu/ Katliam mağduru ve tanığı).
İfadeler, o günlerde yaşanılanların, basında işlendiği gibi Maraş “olayları” değil, “katliamı, vahşeti, kıyamı” olarak adlandırılabilecek tanımlara uygun olduğunu göstermektedir.
Katliamın faili olarak 804 kişi yargılandı. Katliamda birinci dereceden rol oynayan 68 kişi hiç yakalanmadı. 379 kişi beraat etti. 1 ila 15 yıl arasında mahkûmiyet cezası ile yargılanan 314 kişinin cezalarında önce 1/6 oranında indirim yapıldı, sonra hepsi mahkeme sürecinde salıverildi. 29 kişi hakkında verilen idam ve yedi kişi hakkında verilen müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. 1991’de çıkan Terörle Mücadele Yasası’nda yapılan değişiklikle katliam sorumlularının hepsi salıverildi. Böylece Maraş Katliamı dava dosyası sessiz sedasız kapatılmış oldu. Bundan sonra da bu dosya hiç açılmadı.
Dünyanın hiçbir yerinde toplumlar, yaşam biçimi, inanç, ırk, dil farklılıkları gerekçesiyle, birbirlerine ‘kendiliğinden gelişen’ nedenlerle, plansız ve hazırlıksız saldırı yapmazlar. Yaşanılanlar sadece sonuçtur…
2 Temmuz 1993’de Sivas’ta yaşanılan ve 35 yurttaşımızın yakılarak öldürüldüğü, katliamın, ‘içerik olarak’ bir benzerinin yaşandığı Maraş’ta, yapılan yargılamada aynı şekilde ‘güruh’ niteliği taşıyan unsurların yargılandığı görülmektedir.
Ama dönemin Başbakanı Sayın Bülent Ecevit’in evinde çıkan belgeler ve onun işaret ettiği açıklamalar daha detaylandırılarak ve üzerine gidilerek, örtülmüş gerçeklere ulaşmak mümkün olabilir.
Maraş Katliamı öncesi, şehre gelerek otellerde kalan yerli, yabancı unsurların tespit ve ilişki ağının ortaya çıkarılması, gerçek suçlulara ulaşmak için önemli bir adım olacaktır.
Bu nedenle bu sorunun Yüce Meclisimiz tarafından oluşturulacak bir komisyon tarafından incelenmesini Anayasanın 98, içtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince arz ve teklif ederiz.
KAYNAK : Alevihaber.com - 28 Aralık 2008
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.