Madımak tamam sırada cemevlerine ödenek var
Madımak tamam sırada cemevlerine ödenek varMadımak Oteli’nin anı evine dönüştürülmesi için girişim başlatan hükümet,...
Madımak tamam sırada cemevlerine ödenek var
Madımak Oteli’nin anı evine dönüştürülmesi için girişim başlatan hükümet, 19 Ağustos’ta din adamlarını dinleyecek. Bakan Çelik, cemevlerine ödenek gibi somut adımlar atılabileceğini söyledi
Kürt sorununun çözümüne yönelik demokratik açılımlar için kolları sıvayan hükümet, bir yandan da Alevi toplumunun sosyal yaşamında reform niteliği taşıyan yenilikler için çalışmalarını sürdürüyor. 19 Ağustos’ta din adamlarıyla yapılacak Alevi Çalıştayı’nın ardından hükümet siyasetçilerle bir araya gelecek. Madımak’ın anıevine dönüştürülmesine ilişkin girişimlerden sonra ikinci adımın cemevlerine ödenek gibi konularda atılması bekleniyor.
EYLÜLDE SİYASETÇİLERLE BULUŞACAĞIZ
Diyanet’ten sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik, star’a yaptığı açıklamada, “19 Ağustos’ta din adamları, eylülde siyasetçilerle buluşacağız. Ardından somut adımlar gelecek. Zaten Madımak, Başbağlar gibi toplumsal mutabakat isteyen konularda adım atılmaya başlandı. Ardından da cemevlerine ödenek gibi bazı taleplerde somut adımlar gelebilir” dedi. Her kesimi dinleyeceklerini belirten Çelik, “Bilgiler, veriler tasnif ediliyor. Bunlar doküman haline getirilecek. Bir takvim çerçevesinde adımlar atılmaya başlanacak” diye konuştu.
Alevi Çalıştayı’nın ilahiyatçılar ve Diyanet İşleri Başkanlığı temsilcileri ile yapılacak üçüncü oturumu gelecek hafta Ankara’da gerçekleştirilecek. Katılımcılar arasında Almanya Goethe Üniversitesi’nden Prof. Ömer Özsoy ve Tunceli Müftüsü Arslan Türk de bulunuyor.
Anı evi için kamulaştırma Bakanlığın gündeminde
Sivas olaylarının yaşandığı Madımak Oteli’nin anıevine dönüştürülmesi için harekete geçen hükümet, çalışmalarını sürdürüyor. İlk etapta otelin altındaki kebapçı boşaltıldı. Ardından da Kültür Bakanlığı kebapçının bulunduğu giriş katını anı evine dönüştürmek için çalışma başlattı. Ancak otel sahibi binanın tamamını satışa çıkarınca özel mülkiyet sorunu yaşandı. Bakanlık şimdi binanın kamulaştırılması ihtimalini de masaya yatırmış durumda. Bakan Çelik, 3-4 Haziran’da Ankara’da gerçekleştirilen ‘Alevi Çalıştayı’nın ardından şunları söylemişti: 70 milyonu rahatsız eden ve hiçbir Alevi-Bektaşinin, hiçbir Sünni’nin aklından geçmeyen Madımak gibi olumsuzlukları geride bırakmak istiyoruz. Madımak Oteli’ni anı evi veya müze haline getirme konusunda çaba başlatılmıştır.
STAR - NEVİN BİLGİN ANKARA - 13 AĞUSTOS 2009
"Hükümete en büyük iftira"
Devlet Bakanı Faruk Çelik, Kürt açılımı çalışmasıyla ilgili olarak ''İmralı'ymış, şuymuş, buymuş, hükümetin bu ve benzeri bir yaklaşım içinde olayı başlattığı şeklinde değerlendirme yapmak hükümete yapılacak en büyük iftiradır'' dedi.
Bursa- Devlet Bakanı Faruk Çelik, Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü'nün Oto Sanayi Sitesi (OTOSANSİT) yanındaki arazinin Adliye Sarayı yapılması amacıyla Adalet Bakanlığı'na devriyle ilgili düzenleyeceği basın toplantısı öncesinde gazetecilerin gündemle ilgili sorularını yanıtladı.
Faruk Çelik, bir gazetecinin ''Alevi Çalıştayı'nda Madımak Oteli'nin müze haline getirilmesi ve cemevlerine devlet yardımı konularında gelişme sağlandı mı?'' sorusu üzerine, ilgililerle tüm meseleleri masaya yatırıp çözüm süreciyle ilgili yoğun çalışma içinde olduklarını belirtti.
Çalışmalara başlarken konu üzerinde çok konuşmayı değil sorunun tespit ve çözümüne yoğunlaşacaklarını ifade ettiklerini söyleyen Çelik, şöyle konuştu:
''Bugüne kadar da o şekilde geldik. Yaptığımız çalışmalara, bahsettiğiniz Madımak olayı dahil cemevleriyle, din kültürü ve ahlak bilgisi müfredatıyla ilgili talepler de konuşuluyor. Nasıl bir seyir izleyeceği Bakanlar Kurulunda da ele alınacak ve taraflarla birlikte kamuoyuyla paylaşılacak. Dolayısıyla içeriğiyle ilgili çok fazla bir şey söylemeyi taraflara haksızlık olarak görüyorum.''
''Türkiye'nin kangren olmuş sorunlarından biri''
Devlet Bakanı Çelik, bir gazetecinin ''Demokratik açılım paketinde ne olduğu bilinmiyor, siz biliyor musunuz?'' sorusu üzerine, şunları kaydetti:
''Bu da Türkiye'nin kangren olmuş sorunlarından biri. Hükümet olarak devlet politikasıyla bu işlerin çözümüne yoğunlaşmış bulunuyoruz. Sorduğunuz iki konu Türkiye'de çözüldüğü an, sosyal barışın, ekonomiye, sosyal hayata ve bölgede güçlü Türkiye konusuna nasıl yansıyacağını anlatmaya gerek yok. Hepimiz bunun farkındayız. O halde çözülmesi gereken konular var. Bununla ilgili de izlenen bir strateji var. Bu stratejiye herkesin saygı duymasını istiyorum.''
''Yol haritasını Başbakan açıklayacak''
Konuyla ilgili bakanın tek tek görüşmelerde bulunduğunu belirten Çelik, şöyle konuştu:
''Bu görüşmeler sonucunda yol haritası bizzat Başbakan tarafından açıklanacak. 'İçinde, dışında ne var' şeklinde sıradan bir olaymış gibi bu meseleyi konuşmayı doğru bulmuyoruz. 70 yıldır Türkiye'de bazı ocakların sönmesine, bazı anaların göz pınarlarının kurumasına ve birçok dramatik, üzücü, kahreden olaylara sahne olmuş bir olaydan bahsediyoruz. Olayın basite indirgenecek bir tarafı yok.''
''70 milyonun sorunu''
Çelik, ''Hükümetin İmralı'dan gelecek açıklamayla bağlantılı, 15 Ağustos tarihiyle ilgili kaygısı var mı?'' sorusuna ise şu yanıtı verdi:
''Bu konularla ilgili farklı görüşler var. İzliyorsunuz, herkes kendisine bu işi yontmaya çalışıyor. Tekrar ediyorum, bu, 70 milyonun sorunu. 70 milyon birlikte bunu çözüme kavuşturma çabası içinde olmalı. İmralı'ymış, şuymuş, buymuş, hükümetin bu ve benzeri bir yaklaşım içinde olayı başlattığı şeklinde değerlendirme yapmak hükümete yapılacak en büyük iftiradır. Hükümet, bu konuyu konuşulması gereken bütün platformlarda, altyapı hazırlığını yaparak, bir devlet politikası şeklinde takdim etmiştir ve şu anda da o ciddiyet içerisinde yürütülüyor.''
CUMHURİYET HABER PORTALI - AA - 13 Ağustos 2009
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.