Katliamlar Unutulmasın

Katliamlar Unutulmasın

Katliamlar Unutulmasın      Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Eyüp Şubesi, Türkiye tarihinde geçmişten bugüne...

A+A-

Katliamlar Unutulmasın     Katliamlar Unutulmasın    
 
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Eyüp Şubesi, Türkiye tarihinde geçmişten bugüne yaşanan katliamları unutturmamak için Alibeyköy Cemevi"nde "Türkiye"deki Demokrasi Sorunu ve Siyasi Cinayetler" konulu bir panel düzenledi. Büyük ilgi gören panelin, 68 önderlerinden İbrahim Kaypakkaya"nın öldürülüşünün 35"inci yılına dek düşmesi, paneli daha da anlamlı kıldı. Panele konuk olarak katılan Yazar Eğitimci Hasan Kıyafet, İbrahim Kaypakkaya ile yaşadığı anılarını dinleyicilerle paylaştı.

İBRAHİM KAYPAKKAYA'NIN İZİNDE

Açılış konuşması yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Eyüp Şube Başkanı Hüseyin GÜZELGÜL, Türkiye"de bugüne kadar ve Türkiye öncesi Anadolu topraklarında gerçekleşmiş olan siyasi cinayetleri ve toplu katliamları unutmamak ve bu zulümlerin ardındaki zihniyeti teşhir etmek için böyle bir panel gerçekleştirdiklerini belirtti.

Katliamlara uğrayan insanların çoğunun Alevi olduğunu vurgulayan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Eyüp Şube Başkanı Hüseyin GÜZELGÜL, "Faşist işkenceci zihniyet, Alevileri, hümanist, özgürlükçü, ilerici kişiliklerini bastırmak ve yok etmek için katletmiştir. Bir daha böyle vahşi katliamların yaşanmaması için birlik olup örgütlenmeliyiz. Ancak İbrahim Kaypakkaya gibi kararlı devrimcilerin izini sürerek bu insanlık dışı zihniyeti yok edebiliriz" dedi. Paneldeki sinevizyon gösteriminde gösterilen 1938 Dersim, 15-16 Şubat 1975 Malatya, 1 Mayıs 1977, 9 Ekim 1978 Bahçelievler, 24 Aralık 1978 Maraş, 29 Mayıs 1980 Çorum, 2 Temmuz 1992 Sivas, 12 Mart 1995 Gazi katliamlarına ait görüntüler ile 18 Mayıs 1973 tarihli İbrahim Kaypakkaya görüntüleri, katılımcıların duygu dolu anlar yaşamasına sebep oldu.

"DUR DEMEK İÇİN BİLİNÇLEN"

Deneyimlerini katılımcılarla paylaşan yazar, eğitimci Hasan Kıyafet, yaşanan katliamları unutmamanın tek yolunun bilinçlenmek olduğunu ifade etti. Devletin işkenceci yetiştirmek için sevgisiz yetişmiş olan insanları seçtiğini belirten Kıyafet, tarih boyunca yaşanan tüm işkence ve zülümlerin bir sebep değil sonuç olduğunu vurguladı. Kıyafet, İbrahim Kaypakkaya örneğinde görüldüğü gibi, korku aşılayan faşist zihniyetin ilk önce yetişmiş, bilinçlenmiş insanları yok etmeye çalıştığını ifade etti.

Korkunun kapitalizmin yan ürünü olduğunu vurgulayan Kıyafet, "Toplumları ekmek ile korkutuyorlar, aç bırakma korkusunu kullanarak insanların ekmeğiyle oynuyorlar. Buna dur demenin tek yolu bilinçlenmek ve 68, 78 kuşağının yaptığı gibi, cesaretle korkunun üzerine gitmektir" diye konuştu.

ZEYNEP KURAY / BİRGÜN - 22 Mayıs 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.