Kahraman kardeşlerden Şahmaran albümü

Kahraman kardeşlerden Şahmaran albümü

Kahraman kardeşlerden Şahmaran albümü METİN ve Kemal Kahraman kardeşler, son albümleri Şahmaran’la müzikseverlerin karşısına çıkacak.[caption id="attachment_29911"...

A+A-

Kahraman kardeşlerden Şahmaran albümü

METİN ve Kemal Kahraman kardeşler, son albümleri Şahmaran’la müzikseverlerin karşısına çıkacak.

[caption id="attachment_29911" align="aligncenter" width="614"]Metin-Kemal Kahraman Metin-Kemal Kahraman[/caption]

Müzik çalışmalarıyla ülkemizin yakın tarihine ışık tutan Kahraman kardeşler, bizleri kadim coğrafyanın geçmişine doğru yolculuğa çıkarıyor, Anadolu ve Mezopotamya topraklarının otantiğini bozmadan evrensel bir dille müzikseverlerin beğenisine sunuyor. Yeni albüm Şahmaran, Lizge Müzik’ten çıkacak.

12 Eylül faşizmine karşı tepkilerini, yaptıkları müzik çalışmaları ile yansıtan Kahraman kardeşler, bunun ilk örneklerini, içinde yer aldıkları Grup Yorum’la yaptılar. Daha sonra Gülbahar Uluer ile birlikte “Desmal-Seher Yeli” albümünü çıkardılar. Ardından “Deniz Koydum Adını” ve “Renklerde Yaşamak” albümleriyle ülkemizin yakın tarihini, müzikleriyle belleklerde tutmaya çalıştılar. Hem bellekleri taze tutmaya çalıştılar, hem de bunu yeni kuşağa taşımayı sürdürüyorlar.

Yaptıkları müzik çalışmalarında ezilenlerin, baskıya uğrayanların sesi oldular.

Alevi inancına yönelik de önemli çalışmalar sunan Kahraman kardeşler, Dersim ağırlıklı yaptıkları bu çalışmalarda, Alevi inancını otantik bir şekilde müzikseverlere sunmaya devam ediyorlar.

FARKLILIKLARI GÖSTERDİLER

Cumhuriyetin kuruluşu ve ardından dayatılmak istenen tekçi egemen anlayışa karşı, Kahraman kardeşler, Anadolu ve Mezopotamya topraklarında farklı kültürlerin var olduğunu, yaptıkları müzik çalışmalarıyla gösterdiler. Kürtçenin Zazaca lehçesini ağırlıkta kullanmaya çalışan Kahraman kardeşler, seslendirdikleri ezgilerle bir kapı açtılar. Açtıkları kapıyı aralamaya devam ediyorlar. “Çeverê Hazaru” albümünde, yapılan çalışmanın külliyatı dikkate aldığımızda, hem müzik olarak hem de albümle birlikte çıkan kitapçık önemli bir arşiv olma özelliğini taşıyor. “Yaşlılar Dersim Türkülerini Söylüyor” adlı albümün de kendi alanında bir ilk olma özelliği taşıdığını belirtmekte fayda var. Kahraman kardeşler, yaptıkları müzik çalışmalarından çıkardıkları her çalışmada, hep bir yenilik yapmayı da başarıyorlar. Her albümle birlikte, kendi birikimlerine yeni birikimler katıyorlar.

KAPILAR GEREKLİDİR

Kahraman kardeşlerin yeni albümü Şahmaran da bu özellikleri içinde barındırıyor. İstanbul’da bulunan Seyr-i Mesel Tiyatrosu “Sayê Moru (Şahmaran)” adlı oyunu Zazaca olarak sahneye taşımıştı. Tiyatronun müziğini de Metin Kahraman yapmıştı. Kahraman kardeşler, Şahmaran’ın izini de, kadim Anadolu ve Mezopotamya coğrafyalarında bilinen farklı hikayelere ulaşarak, böyle bir çalışmanın içine girdiler.

Metin Kahraman, maddi imkanların yetersizliğinden dolayı çalışmalarını geç tamamlamak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Maddi imkansızlığın yaptıkları çalışmalara da yansıdığını anlatan Kahraman, yaşadığı sıkıntılara değiniyor. Kahraman, Seyr-i Mesel Tiyatrosu tarafından Şahmaran’ın sahneye taşınmasıyla birlikte Şahmaran’la ilgili yaptıkları çalışmaları sürdürdüklerini hatırlatıyor. Şahmaran albümü içinde birçok yerde Şahmaran hikayelerine yönelik araştırma içine girdiklerini belirten Kahraman, hikayelerin, farklı olmalarına karşın, öz bakımdan aynı olduğunu söylüyor.

Kahraman kardeşler, eğer maddi kaynak bulurlarsa, albümden sonra Şahmaran’ın hikayelerini içeren bir de kitap çıkartmak istiyorlar. Yaptıkları çalışmalarla açtıkları kapıyı aralamaya devam eden Kahraman kardeşlerin araladıkları bu kapının daha da aralanmasına, bizler de katkıda bulunmayı ihmal etmeyelim. Çünkü, kapılar her daim gereklidir!

Şerif Karataş / Evrensel - 22.03.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.