"İşçinin, Emekçinin festivali" yaklaşıyor
“İşçinin, Emekçinin festivali” yaklaşıyorUluslararası İşçi Filmleri Festivali, 1 Mayıs tarihinde 3 ilde eş zamanlı başlıyor.Uluslararası...
“İşçinin, Emekçinin festivali” yaklaşıyor
Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 1 Mayıs tarihinde 3 ilde eş zamanlı başlıyor.
Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin üçüncüsü için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Festival yine dopdolu programıyla 1–10 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir’de eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek.
“Emeği Gören Kamera, Sokağa Çıkan Sinema” temasıyla düzenlenen bu yılki festival emeğin sinemasını salonlardan sokaklara, işyerlerine taşıyacak
İlk kez 2006 yılında gerçekleştirilen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali gelenekselleşme yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 1–10 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, İzmir ve Ankara'da eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek.
Festival daha sonra geçen iki yılda olduğu gibi Adana’dan Artvin’e, Bursa’dan Eskişehir’e kent kent süren ve bütün yıla yayılan uzun bir yolculuğa çıkacak.
Temel amaçları Türkiye ve dünyadan emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmak ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmek olan festival, bu yıl düzenleyen kurumların sayısının artmasıyla daha da güçlü bir şekilde izleyicinin karşısına çıkacak.
Üçüncü Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, Halkevleri, Sendika.Org, Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Birleşik Metal-İş (DİSK), Hava-İş (TÜRK-İŞ), Petrol-İş (TÜRK-İŞ) ve Ses (KESK) tarafından düzenleniyor.
Festivalin bu yılki teması “Emeği Gören Kamera, Sokağa Çıkan Sinema”. Bu temayla birlikte festival üçüncü yılında salonlardan dışarı taşacak. Mahallelerde, işyerlerinde ve sendikalarda özel gösterimlerin sayısı önceki yıllara göre artacak. Tüm gösterimler her yıl olduğu gibi ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.
Festivalin açılışı 2 Mayıs akşamı İstanbul'da, Özgür Açılım tarafından hazırlanan "Unutturulanlar" başlıklı belgesel serisinin dördüncü filmi olan "Tariş Direnişi"nin ilk gösterimi gerçekleştirilecek. Açılış mekânı önümüzdeki günlerde kesinleşecek.
6 Mayıs akşamı saat 20.00'de ise Beyoğlu Emek Sineması'nda Festival Gecesi düzenlenecek. Gecede sinema emekçilerine, işçi filmlerine emeği geçmiş oyuncu, yönetmen ve emek dostlarına teşekkür plaketi verilecek.
İspanya ve Hindistan başta olmak üzere çeşitli ülkelerden gelecek yönetmelerimizin de ağırlanacağı gecede özel performanslar gerçekleştirilecek, festival filmlerinden fragmanlar sunulacak. Gecenin sunuculuğunu usta oyuncu Yetkin Dikinciler yapacak. Moğollar grubundan Cahit Berkay ve Emrah Karaca da bir konser verecek.
Festivalde 20 ülkeden 40 film gösterilecek. Filmlerden 12’si kurmaca uzun metrajlı diğerleri ise belgesel film olacak. Ayrıca dört çizgi film de bazı film gösterimleri başlamadan önce izleyicilerle buluşacak.
Gösterimler İstanbul'da Fransız Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, Beyoğlu Yeşilçam Sineması ve Halkevi İstanbul Merkez Şubesi ile birçok mahalle, işyerinde ve sendikada gerçekleştirilecek. Ankara'daki gösterimler ise Ekin Sanat ve Ankara Sanat Tiyatrosu ile yine mahalle, sendika ve işyerlerinde yapılacak. İzmir’deki gösterim salonları önümüzdeki günlerde netleşecek.
İspanyol yönetmen Fernando Leon de Aranoa’nın imzasını taşıyan “Güneşli Pazartesiler”, İranlı yönetmen Marzieh Meshkini’nin elinden çıkma “Şaşkın Köpekler”, Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismaki’nin eseri "Kibritçi Kız” bu yıl festivalde gösterilecek filmlerden yalnızca birkaçı. Filmlerin tam listesi ve gösterim programı önümüzdeki günlerde netleşecek.
Festival kapsamında Ahmet Soner'in yönetiminde 1–27 Nisan tarihleri arasında bir de atölye çalışması gerçekleştirilecek. Atölye çalışması sonunda bir işçi filminin ortaya çıkması hedefleniyor.
Festival filmlerin biri görme engelliler için sesli betimleme ile sunulacak. Ayrıca festival süresince canlı söyleşiler ve paneller gerçekleştirilecek.
FESTİLVALİN GEÇMİŞİ
Festival çeşitli emek örgütleri ve sendikaların öncülüğünde dünyayı sosyal, bireysel ve çevresel özellikleriyle yaşanabilir olmaktan çıkaran neo-liberalizm karşıtı deneyimleri paylaşmak; yaşadığımız dünyanın dününe, bugününe ve geleceğine emek cephesinden bakmak; işçilerin yurt içinde ve yurt dışında kendi sınıfı ile iletişim kurmasını sağlamak için sinemanın çevirmenliğinden yararlanmak amacıyla 2006 yılında oluşturuldu.
Birinci Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1–7 Mayıs 2006 tarihleri İstanbul ve Ankara’da eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. 2 Mayıs gecesi Yeni Melek Sineması'ndaki coşkulu açılış festivalin ne kadar büyük bir ihtiyacı karşıladığını ortaya koydu. Gecede Vedat Türkali, Yavuz Özkan ve Çetin Uygur’un sinema ve emek eksenindeki konuşmaları hafızalara hiç silinmeyecek şekilde yer etti. Festival 7 Mayıs'tan sonra Bolu, Artvin, Adana, Mersin, İzmit, Eskişehir, Bursa, İzmir'i dolaştı.
İkincisi Uluslararası İşçi Filmleri Festivali ise 1–7 Mayıs 2007 tarihleri arasında İstanbul, İzmir ve Ankara’da eş zamanlı olarak düzenlendi. 2 Mayıs gecesi Beyoğlu Emek Sineması’ndaki açılış, bir gün önce, 1 Mayıs 1977’nin 30. Yıldönümünde emekçilerin tüm engellere rağmen Taksim meydanına çıkmasının coşkusuyla gerçekleştirildi. Festival, yıl içinde Bolu, Adana, Mersin, Samsun, Gönen, Antakya, Bursa, Eskişehir, KKTC, Bremen, Kocaeli ve Trabzon'u dolaştı. Birinci ve İkinci Uluslararası İşçi Festivalleri on binlerce izleyiciye ulaştı.
Festival bu yıl Ahmet Soner'in koordine edeceği temel sinema eğitimine yönelik kısa süreli bir film atölyesi düzenleniyor. Böylece bireysel üretimler özendirileceği gibi, sendikalar, meslek odaları ve birliklerinde ve demokratik kitle örgütlerinde görev yapan uzman kadro ve aktivistler toplumsal muhalefet süreçlerini sinema yoluyla belgeleme ve bunu sinemasal açıdan yüksek çıtada gerçekleştirme olanağını elde edecek.
5 Nisan 2008, Cumartesi günü başlaması ve 27 Nisan 2008 tarihinde sona ermesi öngörülen kurs dört hafta ve haftada iki gün olarak planlandı.
Atölye;
• Temel kamera kullanımı,
• Işık,
• Montaj eğitimine ek olarak
• Atölye süresince oluşturulacak proje çalışmalarıyla Festival kimliğine uygun sergilenebilir ürünler üretmeyi hedefliyor.
Festivalle ilgili ayrıntılı bilgi için:
İnternet adresi: http://www.festival.sendika.org/
Tel: 0212 245 82 65
Fax: 0212 245 70 10
E – posta:
<!--
var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';
var path = 'hr' + 'ef' + '=';
var addy74497 = 'festival' + '@';
addy74497 = addy74497 + 'sendika' + '.' + 'org';
var addy_text74497 = 'festival' + '@' + 'sendika' + '.' + 'org';
( '' );
74497 );
( '' );
//-->n
<!--
( '' );
//-->
<!--
( '' );
//-->
ALEVİ HABER AJANSI - 22 Mart 2008
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.