İnancını ifşa etmemeye koruma yok
İnancını ifşa etmemeye koruma yokTBMM Başkanlığı, Alevilerin okullarda zorunlu olarak okutulan Din Bilgisi ve Ahlak Bilgisi dersine girmek istememesi üzerine,...
İnancını ifşa etmemeye koruma yok
TBMM Başkanlığı, Alevilerin okullarda zorunlu olarak okutulan Din Bilgisi ve Ahlak Bilgisi dersine girmek istememesi üzerine, “Devlet Okullarında Din Eğitimi” adlı bir araştırma yaptırdı.
Araştırmada, devlet okullarında din eğitiminin objektiflik kriterlerini karşılamadığı, öğrencinin dini inancını ifşa etmeme konusunda yeterli korumayı sağlamadığı tespiti yapıldı. TBMM Araştırma Merkezi’nin yaptığı araştırmada şu tespitler yapıldı: “Hem devletin tarafsızlığı ilkesi, hem de anne ve babanın sahip olduğu hakkın korunması, inanca dayalı olsun veya olmasın din eğitiminin nötr, eleştirel, objektif ve çoğulcu bir şekilde verilmesini, okullarda belirli bir dinin veya inancın öğretildiği durumlarda ise bu dersleri almak istemeyen öğrencilere uygun muafiyetler/alternatifler sağlanmasını gerektirmektedir. Muafiyet seçeneklerinin pratik/uygulanabilir olması, anne babayı veya öğrenciyi dini inancını ifşa etmek zorunda bırakmaması gerekmektedir.”
Derse itiraz eden veliler
Araştırma şöyle devam etti: “İlk ve orta öğretim kurumlarında okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin kendi dini ve felsefi inançlarına uygun olmadığını ve bu durumun okul ile aile arasında kalan çocukta çatışmaya neden olabileceğini düşünen ailelere muafiyet hakkı veya alternatif ders seçme olanağı tanınmamıştır. AİHM ve son yıllarda ülkemizde idare mahkemelerinin ve Danıştay’ın verdiği kararlarda, ilk ve ortaöğretimde zorunlu olarak okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin içeriğinin çoğulcu ve objektif olma kriterlerini karşılamadığı ve muafiyet seçeneğinin, anne babanın dini ve felsefi inançlarına saygıyı temin etmede yeterli korumayı sağlamadığı belirtilmektedir.”
Milliyet - ÖNDER YILMAZ Ankara - 24.01.2011
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.