İmam Hatipler kızlara kaldı

İmam Hatipler kızlara kaldı

İmam Hatipler kızlara kaldı‘Tevhid-i Tedrisat Yasası’ ihlâl ediliyor tartışmaları yapıladursun, imam hatip liselerine veli ve öğrenci ilgisi artarak...

A+A-

İmam Hatipler kızlara kaldıİmam Hatipler kızlara kaldı

‘Tevhid-i Tedrisat Yasası’ ihlâl ediliyor tartışmaları yapıladursun, imam hatip liselerine veli ve öğrenci ilgisi artarak devam ediyor. 28 Şubat süreci ve peşinden gelen 8 yıllık zorunlu eğitim ile sarsılan imam hatip liselerine katılım, katlanarak büyüyor. AKP hükümeti döneminde tekrar atağa kalkan ve şu anda toplam sayısı 456 olan imam hatip lisesinde halen 135 bin öğrenci mevcut. Öğrencilerin yüzde 60’ını da kızlar oluşturuyor.

REFAH SEVİYESİ YÜKSELDİ

İmam hatip liseleriyle ilgili gelişmeleri AKŞAM’a değerlendiren, İmam-Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Genel Başkan Yardımcısı ve Eğitim Komisyonu Başkanı Muhammed Öz, 28 Şubat öncesinde kız öğrencilerin yüzde 30, erkek öğrencilerin yüzde 70 düzeyinde olduğu imam hatip liselerinde artık tümüyle fakir çocukların okumadığını belirterek, “Varlıklı ailelerin çocukları da imam hatip liselerine devam ediyor. Bu Türkiye genelinde maddi refah seviyesinin yükselmesi ve zaman içinde imam hatiplerin geniş kesimlerce tercih edilmesinin bir yansıması” dedi.

“Kızlardan imam ve hatip olmuyor, neden kızlar imam hatip liselerine gidiyor?” tartışmaları üzerine de konuşan Öz, “Ben de imam hatip mezunuyum. Halkımız, çocuklarının maneviyatı öğrenmesinin onları her sahada daha güçlü kıldığının farkında. Ev hanımına da, başbakana da lazım bu birikim. Katsayı sorunu da olsa, başka sorunlar da olsa, imam hatipler gelişerek yaşamaya devam edecek” diye konuştu. İmam hatip liselerinde öğrencilerin normal dersler yanında, dini bilgilerle de donatıldığını ifade eden Öz, bunun da halkın ilgisini çektiğini sözlerine ekledi.

MEZUNLAR AKP’YE KIRGIN

Geçtiğimiz 5 yıllık dönemde meslek liseleri öğrencileri ile birlikte imam hatip mezunu öğrencilere de uygulanan farklı katsayı sorununu çözümüne dair halkın beklentisini koruduğunu belirten Öz, “AK Parti’nin bu ayırıma son vereceğini vaat ettiği unutulmadı. Veliler bu sorunun çözüleceğini düşündüğü için endişe etmeden imam hatip liselerine teveccühlerini devam ettiriyor. AK Parti bu ikinci hükümeti döneminde de farklı katsayı sorununu çözmezse, imam hatip liseleri yaşamaya devam eder. Ama aynı teveccüh AK Parti’ye devam eder mi bilemem” diye konuştu.

Para ve insan kaybediyoruz

MEZUNLARIN zorluklara rağmen tümüyle çaresiz olmadıklarını, çeşitli alternatifleri değerlendirdiğini söyleyen Öz, “Açıköğretim imkanlarından faydalanıyorlar, yurtdışı eğitim imkanlarını değerlendiriyorlar. Viyana’da dünyanın en prestijli üniversitelerinde okuyan öğrencilerimizi görmek ayrı bir kıvanç konusu. Ama ‘hoş mu’ derseniz, elbette değil. Bir yandan yurtdışına paramız gidiyor, diğer yandan da beyin göçü oluyor. Yurtdışına giden geri dönmeyebiliyor” dedi.

İlahiyatçılar ve mezunlar ne diyor

Prof. Dr. M. Saim Yeprem (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi): Toplum hayatında başörtüsü meselesi, kız öğrencilerin imam hatip liselerine gitmesini doğurdu. Bu çok önemli bir faktör. Normal liselerin biraz bozuk olduğu söylenebilir. Muhafazakar aileler arasında böylesi bir kanaat var. Eskiden de kızlarını kız liselerine gönderiyorlardı. İmam hatip liselerinde kız öğrenci oranının yüzde 60 olmasında en önemli neden başörtüsü meselesi.

Çiğdem Polat (İmam hatip lisesi mezunu): Hem dini derslerin, hem de diğer genel kültür derslerinin çok iyi verildiğini bildiğim için imam hatip lisesine gittim. Zaten imam hatip lisesine gitmeden önce başörtülüydüm. Ortaokulu açık ilköğretimden bitirdim. Başörtümün bana ve aileme sıkıntı yaratmaması için de imam hatip lisesi tercihim oldu. Doğrusu babam ÖSS’de farklı katsayı uygulanmasından dolayı imam hatip lisesine gitmemi istemedi.

Prof.Dr.Beyza Bilgin (Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi emekli öğretim üyesi): İlahiyat fakültelerinde de kız öğrenci oranı, erkek öğrenci oranını geçmiş durumda. İmam hatip liseleri başlangıçta, erkek öğrenciler için açıldı. 1960’larda kız öğrenciler de alındı, ama sonradan aksadı. Çünkü o yıllar çok ciddi başörtüsü yasağı vardı. Son yıllarda imam hatiplerde kız öğrencilerin artmasında, bence başörtüsüne müsamahakar davranılmasının önemli etkisi var. Bir de imam hatip liseleri, aileler için daha güvenli bulunuyor. 1980 öncesi yıllarda da, anarşi nedeniyle imam hatip liselerine ciddi bir yöneliş vardı.

Bekir Türkmenoğlu

AKŞAM - 13 Ocak 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.