İlahiyatçılar 'din hanesi kalksın'a olumlu bakıyor
İlahiyatçılar 'din hanesi kalksın'a olumlu bakıyorAİHM’in kimliklerde din hanesinin kaldırılması kararını değerlendiren ilahiyatçılar...
İlahiyatçılar 'din hanesi kalksın'a olumlu bakıyor
AİHM’in kimliklerde din hanesinin kaldırılması kararını değerlendiren ilahiyatçılar bunun ciddi bir sorun olmadığı görüşünde. Uzmanlar ‘Kişinin inancı belgeye yazılarak ölçülemez zaten’ diyor
AİHM’in ‘nüfus cüzdanlarında din hanesinin kaldırılması’ yönündeki talebini değerlendiren eski diyanet işleri başkanları ve ilahiyatçılar bu karara olumlu baktı.
Ankara milletvekili Said Yazıcıoğlu kimlikteki tanımlamanın sadece şekli olduğunu belirtirken, eski Diyanet İşleri başkanlarından Tayyar Altıkulaç da Anayasa’da da kimsenin dini inancını zorla açıklayamayacağı maddesinin olduğunu hatırlattı.
ŞEKLİN DIŞINDA BİR ANLAMI YOK
Eski Devlet Bakanı ve Ankara Milletvekili Said Yazıcıoğlu: Kişinin dini inancının nüfus cüzdanında yer almasının şeklin dışında hiçbir anlamı yok. İşin özü insanın kendi içinde bulunan inanç duygusuna sahip olma ya da olmama olayıdır. Kişilerin inançlarını belgelemek için bunu bir yere yazmalarına ihtiyaç yok. Bunun bir belgeye yazılması ne onun inancını kuvvetlendirir, ne de ona başka bir avantaj sağlar. AİHM’e başvuran vatandaşın nüfus cüzdanına ‘’İslam’’ yerine ‘’Alevi’’ yazılması yönündeki talebini de doğru bulmuyorum. Aleviliğin bir din olarak algılanmasına neden olacaktır.
İSTEYEN YAZDIRSIN
AÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün: İradeyle seçilen üst kimlik unsurlarının hayatın bir parçası olup olmayacağının, görünür şekilde ortada bulunup bulunmayacağının kişilere sorulması gerekir. Bunun nüfus kağıdına yazılıp yazılmayacağı kişilere danışılsın.
KİMLİKTE ‘DİN’E İHTİYAÇ YOK
Ankara Üniversitesi (AÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Güler: Nüfus cüzdanından din hanesinin kaldırılması doğru ve gerekli. Kimliğin kullanıldığı alanlar, dinle ilişkisi olmayan alanlar. Kimlik bilgilerinin kullanıldığı yerlerde dinimizin bilinmesine ihtiyaç yok.”
TERCİHE BIRAKILMASI DAHA DOĞRU
Alevi Çalıştayı Moderatörü Yrd. Doç. Dr. Necdet Subaşı: Türkiye gibi ülkeler için bu tür kimlik beyanlarının saklanması ileride telafi edilmesi güç sorunlar yarataır. Nüfus cüzdanında din hanesi bulunmasının tercihe bırakılması daha doğru olur.
ANAYASAYA DA AYKIRI
Eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç: Anayasa’nın 24. maddesine göre hiç kimse inancını açıklamaya zorlanamaz. Din hanesinin, kişi dini inancını açıklamak isterse doldurulması, istemezse boş bırakılması daha doğru.
Alevi çalıştayları Avrupa’ya açılacak
Devlet Bakanı Faruk Çelik, “Alevi Çalıştaylarının’’ tamamlanmasının ardından Avrupa’da yaşayan Alevilerle buluşacak. Berlin ve Köln’de düzenlenecek toplantılarda, çalıştaylar sonucu gelinen nokta hakkında gurbetçi vatandaşlara bilgi verilecek ve onların katkıları alınacak. Açılım kapsamında ‘’kimsenin sürecin dışında tutulmaması’’ ilkesinden hareket edilirken Sivas’ta da bir toplantı düzenlenmesi planlanıyor. Sivas’ta ‘’Yarayı kurutmak için ne yapılabilir?’’e cevap aranacak.
STAR GAZETE - 5 Şubat 2010
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.