İBDA/C liderine ağırlaştırlaştırılmış müebbet

İBDA/C liderine ağırlaştırlaştırılmış müebbet

İBDA/C liderine ağırlaştırlaştırılmış müebbetKamuoyunda “Salih Mirzabeyoğlu” olarak tanınan yasa dışı İBDA/C lideri Salih İzzet...

A+A-

İBDA/C liderine ağırlaştırlaştırılmış müebbetİBDA/C liderine ağırlaştırlaştırılmış müebbet

Kamuoyunda “Salih Mirzabeyoğlu” olarak tanınan yasa dışı İBDA/C lideri Salih İzzet Erdiş, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
 
İSTANBUL - İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklardan katılan olmadı. Mahkeme heyeti, Salih İzzet Erdiş hakkında, “Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak” suçundan verilen idam cezasının 23 Eylül 2002 tarihinde uyarlama yapılarak müebbet ağır hapis cezasına çevrildiğini bildirdi. 

Erdiş’in cezasının, 30 Kasım 2004’de tekrar yapılan uyarlama ile ağırlaştırılmış müebbet ağır hapse dönüştürüldüğünü kaydeden mahkeme, sanık hakkında 2005 yılında 5237 sayılı yeni TCK’nın yürürlüğe girmesi üzerine 309. ve 311. maddeleri göz önüne alınarak lehe olan hükümlerin uygulanması gerektiğini vurguladı.

Mahkeme heyeti, yapılan incelemede 765 sayılı eski TCK’nın sanığın lehine olduğuna karar verildiğini ifade ederek, Erdiş’e verilen ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasındaki “ağır” kelimesi çıkartılarak sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Davanın diğer sanıkları Saadettin Ustaosmanoğlu ve Mehmet Fazıl Aslantürk de “yasadışı örgüte üye olmak” suçundan lehlerine olan yeni TCK’nın 314/2 maddesi uyarınca 9’ar yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme heyeti, adli emanette bulunan ve örgüt adına kullanıldığı tespit edilemeyen bir kamera, ses kayıt cihazı, daktilo ile 25 bin Alman Markı, 10 bin dolar ve 800 frank ile 14 cumhuriyet altınının da sanıklara iadesini kararlaştırdı.

Kararında, ayrıca Ustaosmanoğlu ve Aslantürk’ün 4959 sayılı Topluma Kazandırma Yasası’ndan yararlanmak istediğinin anlaşıldığını, Erdiş’in ise yasadan yararlanmak istemediğini avukatı aracılığıyla bildirdiğini belirten mahkeme heyeti, 3 sanığın terör örgütü içerisindeki konum ve faaliyetlerine uyumlu şekilde bilgi vermek suretiyle terör örgütünün dağılmasına ya da meydana çıkarılmasına yardım etmediklerine ve örgütün amaçladığı suçun işlenmesine engel olmadıklarına işaret etti.

Mahkeme heyeti, bu gerekçelerle sanıkların hem Topluma Kazandırma Yasası’ndan hem de yeni TCK’nın etkin pişmanlık hükmünü düzenleyen 221. maddesinden de yararlandırılmamasını karara bağladı.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Sanıklar hakkındaki yargılamayı yapan İstanbul 6 No’lu DGM, Salih İzzet Erdiş’i “Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak” suçundan, eski TCK’nın 146/1. maddesi uyarınca idam cezasına çarptırmıştı.

Mahkeme heyeti, aynı dava kapsamında yargılanan Saadettin Ustaosmanoğlu ve Mehmet Fazıl Aslantürk’e de “yasa dışı örgüt üyesi olmak” suçundan 18’er yıl ağır hapis cezası verirken, “yasa dışı örgüt üyelerine yardım ve yataklık etmek”le suçlanan tutuksuz sanık Hüsnü Göktaş’ın dosyasını ise 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun uyarınca ertelemişti.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi de, Erdiş, Ustaomanoğlu ve Aslantürk’e verilen cezayı onamıştı.

AA - NTV -  13 Haziran 2008 Cuma

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.