Hrant Dink Irkçılığa Karşı Mücadelenin Simgesidir

Hrant Dink Irkçılığa Karşı Mücadelenin Simgesidir

Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı ABD’li siyah kadın devrimci Angela Davis’i ağırladı.Boğaziçi...

A+A-

Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı ABD’li siyah kadın devrimci Angela Davis’i ağırladı.

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Sosyoloji Bölümü ve Tarih Bölümü ev sahipliğindeki konferansta Davis "Ulusaşırı Dayanışmalar: Irkçılık, Soykırım ve Yerleşimci Sömürgeciliğe Direnmek’’ üzerine konuştu.

Konferansta Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Gülay Barbarosoğlu ve Hrant Dink’in eşi Rakel Dink de yer aldı.

Kaliforniya Üniversitesi – Santa Cruz Bilinç Tarihi ve Feminist Çalışmalar Bölümleri’nde Fahri Profesör olan Angela Davis, Afro - Afrikalıların yurttaşlık hakları üzerine çalışıyor ve Amerikan cezaevi sistemini sorguluyor. Kendisi de uzun yıllar cezaevinde kalan ve uluslararası bir dayanışma ile özgürlüğüne kavuşan Davis’e göre cezaevleri endüstrinin en önemli parçalarından.

“Hrant, ırkçılığa karşı süren mücadelenin simgesidir” diyerek başladı Boğaziçi Üniversitesi’ndeki konuşmasına Davis “Her birimiz sömürgeleştirilmiş koloni topraklarında yaşıyoruz. Önce geçmişlerimizle yüzleşmeden bugünü öremeyiz” sözleriyle başladı.

Davis sözlerini şöyle sürdürdü: "Örneğin biz Amerika’da bir siyahi başkanımız olunca aştık sanmıştık bu sorunları ama Ferguson geçmişin aşılmadığını, konuşulmadan yüzleşilmeden aşılamayacağını gösterdi.”

Davis: Kardeşlerinizin tarihi öğrenin

Amerika tarihinden soykırım örnekleri veren Davis “Amerika’da biz dezavantajlıyız çünkü geçmişi nasıl konuşacağımızı biliyoruz. Tarihçilerin kölelik ve eğitim tarihini anlatırken soykırımı da anlatması gerekecek. Oysa “empoze edilmiş suskunluklar” buna engel oluyor. “Bu suskunluğu Fethiye Çetin 'Anneannem' kitabıyla kırdı Türkiye’de” diyen Angla Davis’i dinleyenler arasında Fethiye Çetin de vardı. Çetin salondan alkış aldı.

“Afrikalı olanlar bilirler onların da Ermeniler gibi kendi atalarıyla tanışmasına izin verilmedi. Tarihlerimiz iç içe, kendi tarihimize bakarken öteki tarihleri de keşfediyoruz. Bizler ırk, sınıf, seksüalite, etnik köken arasında gruplaştırılıyoruz. Ama kardeşlerinizin tarihini öğrenin. Sadece Ermeniler değil tüm azınlıkların yaşadıklarını konuşmak sorunlu bu dünyada. Ama konuşarak başlayabiliriz. Genç tarihçiler bütün hikayeler arasındaki kesişim noktalarını yakalamaya başladı. Ermeni Soykırımının 100. Yılında Ben size kendi geçmişinizle nasıl yüzleşeceğinizi söyleyemem, ancak o dönemle ilgili özgürce konuşabilirisiniz.”

“ABD Ferguson, Missouri, Türkiye Gezi Parkı, Brezilya, Tahrir… Bunların sonucuna bakıp yanılgıya düşmeyelim etkilerine bakalım. Missourideki bir olayda  dünyanın heryerinden insanlar sokağa çıktı, Gezi’de ha keza… Birlikte sesimizi yükseltebiliyoruz” diyen Davis Ferguson’da bu yaz polisin kullandığı gazın, Gazze’dekiyle aynı olduğunu fark eden Filistinli aktivistlerin, Amerikalı genç arkadaşlarına gazdan korunma taktiklerini sosyal medyadan verdiklerini anlattı.

Amerika’da polisin İsrail tarafından eğitildiğini vurgulayan Davis, karşı kültüründe birlikte örüldüğüne dikkat çekti. Ulusüstü birlikteliklerin örülmesinden umutlu olduğunu söyledi.

Charlie Hebdo saldırısını kınadı

Fransa’da Charlie Hebdo saldırısını da kınayan Davis, “bunu cezalandırma ya da öç alma refleksiyle düşünmemeliyiz. Ben bu gençlerin yüzüne baktığım zaman hayatı yaşayamamış, geleceği tahayyül edememiş, topluma eklemlenememiş gençleri görüyorum. Yasımızı tutarken bizi adalete yönlendirecek bir tutum takınmalıyız” dedi.

Son söz Rakel Dink'ten

Hrant Dink anısına konferansta son sözü alan Rakel Dink aldı; kısa konuşması günün özeti gibiydi: “Nefreti sevgiyle yenebiliriz”. (FY/EA)

John Lennon’un Some Time in New York City albümündeki Angela parçasını ithaf ettiği Davis kadın, sınıf ve ırk meseleleri üzerine çalışmaları bulunuyor.

Eğer Şafakta Gelirlerse, Kadın, Irk ve Sınıf kitapları Türkçeye çevrilen Davis’in çalışmaları arasında Blues Legacies and Black Feminism, Violence Against Women and the Ongoing Challenge to Racism gibi kitapları da bulunuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.