Hacıbektaş'taki Kürsü Krizine Bir Soru Önergesi Daha

Hacıbektaş'taki Kürsü Krizine Bir Soru Önergesi Daha

Hacıbektaş'taki Kürsü Krizine Bir Soru Önergesi DahaDSP İstanbul milletvekili Süleyman Yağız, Hacı Bektaş Etkinliklerine Cumhurbaşkanlığı...

A+A-

Hacıbektaş'taki Kürsü Krizine Bir Soru Önergesi DahaHacıbektaş'taki Kürsü Krizine Bir Soru Önergesi Daha

DSP İstanbul milletvekili Süleyman Yağız, Hacı Bektaş Etkinliklerine Cumhurbaşkanlığı yetkililerinin müdahelesi olup olmadığını bir kez daha sordu.

Cumhurbaşkanı’na önerge verilebilir mi?

Hacı Bektaş Veli Etkinlikleri’ndeki bir uygulama nedeniyle Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün yanıtlaması istemiyle 18 Ağustos 2008 tarihinde bir yazılı soru önergesi vermiştim.

Bir gazete bunu, “En çok önerge veren vekillerden DSP’li Yağız hızını alamadı, Cumhurbaşkanı’na da önerge verdi” diye eleştirmişti.

Ben de bunun üzerine yaptığım “zorunlu açıklama”da, Cumhurbaşkanı’na da önerge verilebileceği kanaatinde olduğumu, dolayısıyla konuyu tartışmaya açtığımı vurgulamıştım.

TBMM yetkilileri, sözlü olarak yaptıkları bilgilendirmede, Cumhurbaşkanı’yla ilgili önergenin, doğrudan değil de Başbakan ya da konuyla ilgili bakan aracığıyla verilebileceğini bildirdiler.

Ben de o nedenle Sayın Cumhurbaşkanı’na doğrudan yönelttiğim ilk önergemi geri çektim ve Sayın Başbakan aracılığıyla yönelttiğim aşağıdaki önergemi verdim.

Bilgilerinize sunarım.

Saygılarımla.

Süleyman Yağız
DSP İstanbul Milletvekili

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması isteğimi bilgilerinize sunarım.
Saygılarımla.
 
Süleyman Yağız
DSP İstanbul Milletvekili

1- Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün de konuk olarak katıldığı, 45. Ulusal ve 19. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma, Kültür ve Sanat Etkinlikleri’nin başlama törenine Cumhurbaşkanlığı görevlilerince müdahale edilmiş midir?

2- Törenin protokol ve oturma düzeni, hatta sunucusu bile Cumhurbaşkanlığı görevlileri tarafından kararlaştırılmış mıdır?

3- Etkinlikler kapsamında bu yılki Barış ve Dostluk Ödülü’ne layık görülen eski Adalet Bakanı Sayın Seyfi Oktay’a, kürsüye çıktıktan birkaç dakika sonra konuşmasını bitirmesi için Cumhurbaşkanlığının sunucusu tarafından uyarıda bulunulmuş mudur? Uyarı üzerine Sayın Oktay, “bu koşullarda daha fazla konuşamayacağını” belirterek konuşmasını bitirmek zorunda kalmış mıdır?

4- Dahası ev sahibi olan Hacıbektaş ilçesi Belediye Başkanı Sayın Ali Rıza Selmanpakoğlu da konuşmasını daha fazla uzatmaması için yine aynı sunucu tarafından uyarılmış mıdır? Bunun üzerine Sayın Selmanpakoğlu, “Bitiriyorum” demek zorunda kalmış mıdır?

5- Eğer bu iddialar doğruysa bu demokratik bir tutum mudur? Bütün bunlar Sayın Cumhurbaşkanı’nın bilgisi ve izni dâhilinde mi olmuştur?

6- Cumhurbaşkanlığı görevlileri, Cumhurbaşkanı’nın konuk olduğu törenlere bu tür müdahalelerde bulunmakta mıdırlar? Törenlerin sunucusunu bile Cumhurbaşkanlığı görevlileri mi getirmektedirler?

7- Cumhurbaşkanlığı görevlilerinin böyle bir yetkisi var mıdır? Varsa bunlara bu yetkiyi kim vermiştir? Böyle bir yetkiyi, demokratik hukuk devleti ilkeleri ve Avrupa Birliği standartlarıyla bağdaştırmak mümkün müdür?

8- Böyle bir yetki yoksa Hacı Bektaş Veli etkinliklerindeki uygulama istisnai bir durum mudur? İstisnai durumsa bunun nedeni nedir?

Alevihaber.com - 24 Eylül 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.