Hacıbektaş Müzesi özelleştiriliyor!
Hacıbektaş Müzesi özelleştiriliyor!Anadolu kültür mirası özelleştirme kıskacında…Yusuf YAVUZ / AHA ÖZEL HABERKültür...
Hacıbektaş Müzesi özelleştiriliyor!
Anadolu kültür mirası özelleştirme kıskacında…
Yusuf YAVUZ / AHA ÖZEL HABER
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 56 müze ve ören yerinin satış noktalarını özelleştirmeye hazırlanıyor. Aralarında Hacıbektaş müzesinin de bulunduğu özelleştirme listesinde, Galata Mevlevihanesi, Mevlana Müzesi gibi önemli inanç merkezleri de yer alıyor. Topkapı, Ayasofya, Anadolu Medeniyetleri ve Antalya Arkeoloji Müzesi’nin yanı sıra yeni açılacak olan Gaziantep Mozaik Müzesi’yle; Efes, Kayaköy, Olympos, Sedir Adası ve Ihlara Vadisi gibi dünyaca ünlü müze ve ören yerleri de özelleştirme listesinde.
4 Mayıs’ta yapılacağı açıklanan ihaleye yabancı firmalar da katılabilecek. İhaleyi kazanan firma, Türk el sanatlarıyla, kahveden lokuma, yayıncılıktan replika satışına kadar birçok alanda tek yetkili olacak ve yurt dışında mağaza zincirleri açabilecek.
KAHVEDEN LOKUMA TÜRK KÜLTÜRÜ ÖZEL SEKTÖRE EMANET
Bakanlığın hazırladığı ihale, hat, tezhip, çini ve dokuma gibi geleneksel Türk el sanatlarından müzelerde sergilenen eserlerin replikasına, Türk lokumundan Türk kahvesine kadar birçok ürünün yabancı firmalar tarafından üretilip satılmasına da olanak sağlıyor. İhaleyi kazanan firma, 2016 yılına kadar işleteceği müze ve ören yerindeki satış noktasının cirosundan önceden belirlenen ölçüde bakanlığa pay verecek. Ayrıca şartnameye göre yüklenici firma, replika üretimi ve satışı, yayıncılık ve yayın satışı, kurumsal satışlar ve yurt dışı satışlarıyla; telif gelirleri, internet satışları, franchising ve diğer hizmet satışlarında tek yetkili olacak ve bu satışlardan elde ettiği geliri DÖSİMM’le paylaşacak. Yüklenici firmaya müze binalarının içinde satış alanları tahsis edilirken, ören yerlerinde mobil (temelsiz yapılar) kurulacak.
Müze ve ören yerlerindeki satış noktalarının, yerli ve yabancı ziyaretçiler için kültürel iletişim aracı olarak gören bakanlık, ihaleyle satış noktalarının temsil kabiliyetlerini yükseltmeyi ve ürün-hizmet kalitesiyle çeşitliliğin arttırılmasını hedefliyor.
BAKANLIKTAN ‘YETERSİZİZ’ İTİRAFI
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı 2008 rakamlarına göre ülke genelindeki müze ven ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısı 17.772.047. Ancak resmi olmayan rakamlara göre 22.6 milyon ziyaretçiyi ağırladığı öne sürülen müze ve ören yerlerinin özelleştirmeye açılması tepkileri de beraberinde getirdi. Bakanlık, ihalenin amacını “Kültürel mirasımızın korunması ve geliştirilmesi için kaynak sağlamak” olarak açıklarken, ihale şartnamesinde istenilen teminatın yüksek tutulması ve yüklenici firmada müzecilik deneyimi şartı aranması, yerli işletmecilerin rekabet şansını zayıflatıyor eleştirilerine neden oldu. Bakanlığın hazırladığı ihale şartnamesinde, müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayıları ve sahip oldukları tarihi zenginliklere rağmen ‘yetersiz işletmecilik’ nedeniyle önemli bir satış gelirinden yoksun kalındığı belirtildi.
Bakanlığın ihale tarihinden önce uzmanlardan oluşan bir heyeti Ankara’da ağırlayacağı ve fikir alışverişinde bulunacağı öğrenildi.
İŞTE İHALEYE ÇIKARILAN MÜZE VE ÖREN YERLERİ:
İstanbul: Topkapı Sarayı Müzesi, Ayasofya Müzesi, Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Yıldız Sarayı Müzesi, Kariye Müzesi, Türk İslam Eserleri Müzesi, Galata Mevlevihanesi Müzesi
Ankara: Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Cumhuriyet Müzesi, Etnografya Müzesi
İzmir: Efes Müzesi, Efes Örenyeri, St Jean Örenyeri, Bergama Akropol Örenyeri
Antalya: Antalya Arkeoloji Müzesi, Side Müzesi, Noel Baba Müzesi, Aspendos Örenyeri, Perge Örenyeri, Phaselis Örenyeri, Olympos Örenyeri, Myra Örenyeri, Patara Örenyeri, Alanya Kalesi
Muğla: Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi (Bodrum Kalesi), Marmaris Müzesi, Knidos Örenyeri, Kaunos Örenyeri, Kayaköy Örenyeri, Sedir Adası Örenyeri
Nevşehir: Göreme Açıkhava Müzesi, Hacıbektaş Müzesi, Derinkuyu Yeraltı şehri, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Zelve Örenyeri
Aydın: Milet Örenyeri, Didim Örenyeri, Afrodisias Örenyeri
Trabzon: Sümela Manastırı,Trabzon Ayasofya Müzesi
Konya Mevlana Müzesi’nde DÖSİMM tarafından işletilen hediyelik eşya mağazasının konumunu koruyacağı ancak ihaleyi kazanacak firmaya yeni bir satış alanı tahsis edileceği açıklandı. Gaziantep’te yeni açılacak olan mozaik müzesinin yanı sıra Çanakkale Kilitbahir Kalesi Müzesi, Troia ve Assos Ören Yeri, Erzurum Yakudiye Türk-İslam Müzesi, Erzurum Kalesi, Samsun Müzesi, Çorum Müzesi, Çorum Alacahöyük Müzesi, Hatay Müzesi, Hatay, St. Pier Anıt Müzesi, Aksaray, Ihlara Vadisi Örenyeri, Denizli, Pamukkale (Hierapolis) Ören Yeri, Mersin Cennet Cehennem Ören Yeri ve Mardin Müzesi, ihale kapsamına alınan yerler arasında.
Türkiye’deki müze ve ören yerleri yılda 20 milyonun üzerinde ziyaretçiyi ağırlıyor. Topkapı Sarayı Müzesi 3.399.799, Ayasofya Müzesi 2.465.455, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi (Bodrum Kalesi) 209.702, Göreme Açıkhava Müzesi 487.173, Nevşehir Hacıbektaş Müzesi 653.436, Efes Ören Yeri 1.858.086, Anadolu Medeniyetleri Müzesi 195.548, Mevlana Müzesi 1.704.221 ve Noel Baba Müzesi 203.193 ziyaretçiyle en çok ilgi gören yerler arasında.
Yusuf Yavuz- yusuf
<!--
var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';
var path = 'hr' + 'ef' + '=';
var addy53653 = 'yavuz2004' + '@';
addy53653 = addy53653 + 'yahoo' + '.' + 'com';
var addy_text53653 = 'yavuz2004' + '@' + 'yahoo' + '.' + 'com';
( '' );
53653 );
( '' );
//-->n
<!--
( '' );
//-->
<!--
( '' );
//-->
KAYNAK : Alevihaber.com Özel Haber - 25 Mart 2009
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.