Grev Pankartına Hapis Cezası
Grev Pankartına Hapis Cezası2821 ve 2822 sayılı sendikal yasalarında değişiklik yapan tasarılar TBMM komisyonlarından geçti, genel kurulda görüşülmeyi...
Grev Pankartına Hapis Cezası
2821 ve 2822 sayılı sendikal yasalarında değişiklik yapan tasarılar TBMM komisyonlarından geçti, genel kurulda görüşülmeyi bekliyor. Tasarıda sendikaya üyelik ve üyelikten ayrılmada noterlik şartının kaldırılması olumlu bir gelişme, ancak yüzde 10 işkolu barajı kalkarken bu kez “konfederasyon barajı” getiriliyor. Bir sendikanın toplusözleşme yapabilmesi için 80 bin üyesi olan bir konfederasyona üye olması gerekiyor. Bu durumda bağımsız bir sendika, toplusözleşme yapamayacak.
Ayrıca bir işyerinde toplusözleşme yapabilmek için o işyerinde çalışanların yüzde 50 artı birinin sendikaya üyeliğini şart koşan işyeri barajı da aynen duruyor. Özellikle ILO, işkolu ve işyeri barajı uygulamalarını eleştiriyor.
Öte yandan şehir içi ulaşım ve özel okullarda grev yasağı kalkarken milli güvenlik gerekçesiyle hükümetin grev erteleme yetkisi devam ediyor. Böylece grev hakkının askıya alınabilmesi her zaman mümkün. 1980 öncesinde bir işyerinde toplusözleşme hükümlerinin uygulanmaması halinde sendikanın “hak grevine” başvurması söz konusu iken 12 Eylül Anayasası ile buna yasak getirildi. Yeni tasarıda, hak grevi yasağı kaldırılmadığı gibi genel grev ve dayanışma greviyle ilgili yasaklar da devam ediyor.
Aslında çok daha önemli olan bir yasa, sessiz sedasız bir şekilde ocak ayında TBMM’den geçti ve 8 Şubat 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. 2822 sayılı yasada değişiklik yapan 5728 sayılı yasaya göre; “Kanunda belirtilen şartlar gerçekleşmeden grev veya lokavt kararı verenler, bunu teşvik edenler, zorlayanlar veya propagandasını yapanlar üç aya kadar hapis cezası” ile cezalandırılacak. Yine aynı yasaya göre hükümetin bir kararını protesto amacıyla yasadışı grev propagandası yapanlar bir yıla kadar hapis cezası alabilecek.
Ayrıca Bakanlar Kurulu’nun erteleme kararına karşı grevin devamını savunanlar altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Daha bitmedi... Grev oylamasına tesir etmek amacıyla “tehditkâr” davrananlar bir yıla kadar hapis cezasını göze alacaklar. Hepsinden önemlisi, “Bu işyerinde grev vardır” pankartı dışında afiş ya da pankart asanlar veya yazı yazanlar altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.
Daha başka maddeler de var, bu kadarla yetiniyorum. Bu yasa geçerken sendikaların pek görüşü alınmadı ancak sendikalar da pek ses çıkarmadı. Böyle bir yasa dururken “ILO ve AB normlarına göre sendika yasalarında değişiklik yapıyoruz” derseniz kimi inandırabilirsiniz?
ATİLLA ÖZSEVER
Maltepe Üniversitesi
<!--
var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';
var path = 'hr' + 'ef' + '=';
var addy38152 = 'atillaozsever' + '@';
addy38152 = addy38152 + 'ttmail' + '.' + 'com';
var addy_text38152 = 'atillaozsever' + '@' + 'ttmail' + '.' + 'com';
( '' );
38152 );
( '' );
//-->n
<!--
( '' );
//-->
<!--
( '' );
//-->
CUMHURİYET - 5 Haziran 2008
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.